Risc de epidemie de conjunctivită în Capitală. Monica Pop: „Avem aproape 20 de cazuri de zi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Pop atrage atentia asupra faptul ca ne-am putea confrunta cu o epidemie de conjunctivita FOTO Adevărul
Monica Pop atrage atentia asupra faptul ca ne-am putea confrunta cu o epidemie de conjunctivita FOTO Adevărul

Şefa Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Capitală susţine că există riscul declanşării unei epidemii de conjunctivită în Capitală, zilnic înregistrându-se câte 20 de cazuri noi în unitatea sanitară pe care o conduce.

„Vorbim de o creştere a numărului de cazuri din această săptămână, avem deja cam 20 de cazuri pe zi, copii şi adulţi. Pentru a evita o epidemie de nivelul celei de acum câţiva ani, când au fost suspendate cursurile din cauza numărului mare de îmbolnăviri, recomand respectarea cu stricteţe a regulilor elementare de igienă”, a declarat profesorul Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice.

Potrivit medicului, conjunctivita virală se trasmite prin contact direct, aerogen, prin apa din bazin sau din lacuri, chiar şi de la mare.

„Apa din piscină, ştranduri, lacuri, dar chiar şi cea de la mare poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci, care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante şi cele cu clor puse în apă”, a spus Monica Pop.

Apa contaminată poate provoca şi afecţiuni otice, pe lângă cele oculare. Totodată, mai poate provoca boli digestive, manifestate adesea prin diaree, care apare mai frecvent la copii, după ingestia de apă contaminată, în care există diverşi germeni.

Dermatite şi iritaţii, provocate de diverse bacterii

De asemenea, dezinfectanţii din apă pot provoca reacţii alergice la nivelul pielii, cum ar fi dermatitele de contact, iritaţii la nivelul ochilor sau alte afecţiuni.

Potrivit managerului Spitalului de Oftalmologie, copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar sunt foarte expuşi infecţiilor.

„Este recomandat ca scăldatul să fie făcut numai în spaţiile special amenajate şi care au autorizaţie sanitară valabilă. De asemenea, trebuie să fie respectate cu stricteţe regulile de igienă personală. Mai mult, trebuie evitată înghiţirea apei de piscină”, a precizat Monica Pop.

Alte boli ce pot fi transmise la ştranduri şi piscine sau zone neamenajate sunt râia şi pediculoza, dacă sunt folosite în comun prosoape contaminate, dar şi furunculul produs de stafilococii din apă, atrage atenţia specialista.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite