Risipa alimentară din România a atins cote alarmante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România generează anual 5 milioane de tone de deşeuri alimentare, în timp ce 66% din familiile din mediul nu-şi pot asigura hrana zilnică, iar 5 milioane de români se zbat în pragul sărăciei. Cotele alarmante la care a ajuns risipa alimentară, atât în ţară, cât şi la nivel internaţional, îi strânge pe marii retaileri la masa dezbaterilor.

Lipsa de conştientizare în rândul societăţii este un factor care contribuie la cantitatea de alimente risipită zilnic de către români, iar concluzia studiilor de specialitate este simplă: risipa alimentară este una dintre cele mai presante probleme atât la nivel global, cât şi local. 

Parteneri ai reţelei Băncilor pentru Alimente, precum Lidl, METRO sau Penny Market, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi specialişti din ONG-uri se vor strânge pe 24 octombrie, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, pentru a discuta căile de acţiune pentru ameliorarea risipei alimentare şi măsurile care pot crea un sistem sustenabil la nivel naţional.

Subiectele de discuţie din cadrul conferinţei vor fi dedicate risipei alimentare şi vor fi susţinute cu exemple concrete oferite de Banca pentru Alimente Bucureşti despre hrana salvată, produsele colectate şi redistribuite, avantajele şi dezavantajele cadrului legal, măsurile pentru sprijinirea Băncilor pentru Alimente, dar şi practicile de la nivel european şi ce putem adapta la nivel naţional. Pe lângă aceste aspecte, vor fi prezentate rezultatele de până acum ale Băncii pentru Alimente şi planurile de acţiune pentru următorii trei ani pentru înfiinţarea primei reţele naţionale de bănci de alimente, spriinită financiar de către Lidl. Până în prezent, din reţea fac parte băncile din Bucureşti, Cluj, Roman şi Braşov. 

Banca pentru Alimente reprezintă o soluţie pe termen lung pentru problema risipei alimentare. Proiectul are drept misiune colectarea de la producători şi companii private, inclusiv de la membrul fondator Lidl, alimente, dar şi produse igienico-sanitare şi de uz casnic şi personal de strictă necesitate, care nu au ieşit din termenul de expirare şi distribuirea gratuită a acestora prin ONG-uri partenere, către persoane aflate în dificultate (tineri cu dizabilităţi, femei maltratate sau traficate, familii defavorizate, bătrâni nevoiaşi). Numai anul acesta, Banca pentru Alimente Bucureşti a colectat în jur de 609.000 kg de produse, cu o valoare de piaţă de peste 7.945.000 lei. Produsele colectate au fost distribuite către peste 100 de ONG-uri care oferă sprijin copiilor, tinerilor, vârstnicilor, familiilor defavorizate, în total fiind peste 20.000 de beneficiari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite