Rîsu’-plînsu’ profesorului Zaica

Publicat:
Ultima actualizare:

M-am săturat de tot ce văd pe scena publică românească, m-am săturat de derbedei, de proşti şi de ţoape, mi-am pierdut buna-dispoziţie, cheful de lucru şi bucuria de viaţă. Încerc să recuperez o porţie rezonabilă de umor, dar nu prea găsesc „medicaţia“ necesară. Mă mai tratez, uneori, cu I.L. Caragiale, dar veselia lui e şi ea amară.

Articol preluat din Dilema Veche

Tot căutînd în jur, am regăsit nişte fragmente din culegerile de „aforisme“ ale copiilor, îngrijite de un om de mare ispravă, mare profesor şi artist inspirat, un creator despre care, cum se întîmplă de obicei la noi, nu prea se mai vorbeşte: Dorel Zaica. Cu ani în urmă, domnia-sa a avut ideea să pună fragezilor săi elevi întrebări „provocatoare“, notînd, apoi, răspunsurile cele mai spectaculoase. Ca să ne mai binedispunem (dar tot în spaţiul tristeţii…), reiau, deci, unele pasaje, cum am mai făcut-o şi în 2013, şi în 2015. Precizez că e vorba de copii de dinainte de 1989, „produse“ ale educaţiei socialiste, despre care astăzi îşi amintesc tot mai puţini.

Ce este un ministru? „Ministru e un om care stă pe scaun şi le spune la alţii să facă cerere.“ (7 ani)

Ce este acela un testament? „Testament este cînd la capitalişti moare unul şi lasă averea la copii. La noi nu e testament pentru că nu are ce să lase omul.“ (11 ani)

Ce este setea? „Setea înseamnă cînd tu vezi cico în oraş şi vrei să bei şi mama nu-ţi dă, că după aia nu are bani de mîncare.“ (7 ani)

Ce este Biblia? „Biblia este o carte lăsată de Dumnezeu, ca să se afle despre viitor. În ea scrie că vor fi două războaie mondiale şi amîndouă vor fi cîştigate de români şi chiar aşa s-a întîmplat.“ (11 ani)

Ce este economia? „Economie înseamnă să stăm puţin cu lumină şi să stăm mult pe întuneric.“ (8 ani)

Ce este politica? „Politica e un fel de spionaj.“ (12 ani)

Ce sînt politicienii? „Politicienii sînt nişte oameni care vor să facă pe deştepţii în faţa poporului.“ (12 ani)

Ce este răbdarea? „Răbdarea este fenomenul care îi dă posibilitatea unui om să tacă din gură.“ (12 ani)

Ce sînt comuniştii? „Comuniştii sînt ăia care umblă cu fanfara.“ (6 ani)

Ce este respectul? „Respectul înseamnă să te scoli şi să stea babele pe scaun.“ (9 ani)

„Respectul înseamnă cînd un băiat se duce la o doamnă şi îi face tot ce spune.“ (7 ani)

Cine face laptele bătut? „Vaca face laptele bătut cînd o bate stăpînul ei şi după aia el o smulge.“ (6 ani)

De ce unii oameni fluieră şi sforăie cînd dorm? „Unii oameni fluieră cînd sforăie, că se gîndeşte la ziua de mîine şi fluieră a pagubă.“ (9 ani)

Ce este răscoala? „Răscoala înseamnă cînd părinţii noştri nu găsesc bani şi atunci răscolesc, ca să găsească.“ (8 ani)

Ce este statul? „Statul e o organizaţie de partid care reprezintă conducerea.“ (12 ani)

„Statul e un om de la miliţie.“ (7 ani)

Avantajul de a cumpăra de la ţărani: „La ţărani, castraveţii şi roşiile sînt mai bune. La stat sînt mai rele, că statul mai stă, mai se culcă, mai vine cîteodată şi după aia iar mai stă.“ (8 ani)

Cine sînt autorii bancurilor? „Autorii bancurilor sînt oameni care au vizitat Oltenia.“ (9 ani)

„Bancurile le-a făcut Ştefan cel Mare, ca să ştie şi oamenii să mai glumeze.“ (7 ani)

„Bancurile le face statul.“ (7 ani)

Despre finanţarea Bisericii: „Oamenii bogaţi care fac daruri bisericilor, dacă au păcate mari sînt scutiţi 15-20% de pedeapsă, nu 100% cum cred ei.“ (12 ani) Sau: „Deageaba încearcă unii oameni bogaţi de acum să dea cadouri sau bani unor biserici ca să mai fie iertaţi de păcate cînd mor, pentru că la Dumnezeu nu se umblă cu pile sau cu mită cum se umblă în guvern sau în parlament.“ (13 ani)

Despre funcţia consolatoare a Bisericii: „Cred că biserica e locul în care uiţi că mîine n-ai cîrnaţi pentru fasole.“ (13 ani)

Despre dărîmarea bisericilor: „Comuniştii nu au dărîmat chiar toate bisericile, că au mai lăsat şi pentru turişti.“ (11 ani) Sau, mai subversiv: „Comuniştii n-au dărîmat toate bisericile, că după aia rămîneau fără nişte locuri foarte bune de spionat oamenii.“ (14 ani)

Cum se vorbeşte în lumea de dincolo? „În rai şi iad se vorbeşte doar cu interjecţii; în iad cu: Auu, Vaaai, Aaah, Ooof, iar în rai cu: Mmm, Aaaa şi Yeees.“ (14 ani)

Deocamdată atît: Auu! Vaaai! Aaah! Ooof!

A recitit pentru dumneavoastră,
Andrei PLEŞU

Puteţi comenta acest articol pe dilemaveche.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite