Societate

articolul anterior articolul urmator

RMGC a restaurat 20 de clădiri din centrul istoric de la Roşia Montană. Urmează alte 300, în cadrul unui proiect de 70 de milioane de dolari

27
13 Jun 2013 17:16:49
Autor: Daniel Ionascu
Aşa arata vechea primărie din Roşia Montană după reabilitare. Aceasta va funcţiona ca hotel. FOTOŞ RMGC
Aşa arata vechea primărie din Roşia Montană după reabilitare. Aceasta va funcţiona ca hotel. FOTOŞ RMGC

Patrimoniul construit al localităţii Roşia Montană atrage deja turişti în zonă, ca urmare a investiţiilor de 17 milioane de dolari realizate de către Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) cu scopul de a pune în valoare arhitectura din zonă, odată cu dezvoltarea proiectului minier, potrivit unui comunicat al societăţii. Alte 300 de clădiri vor fi restaurate, investiţiile urmând să totalizeze alte 70 de milioane de dolari.

Un număr de 20 de clădiri din centrul istoric al au fost a fost restaurate de către RMGC, în parteneriat cu primăria şi consiliul local, câteva sute de oameni fiind angajaţi în timpul lucrărilor, se mai arată în comunicat. Printre acestea se află clădirea vechii primării, cu o istorie de peste 100 de ani, şi vechea şcoală.
 
“Unul din obiectivele noastre importante, în contextul unui proiect minier responsabil, la standarde mondiale, este să contribuim la transformarea Roşiei Montane într-o reală atracţie turistică, prin amenajări gândite în acest scop, în parteneriat cu autorităţile locale”, a declarat Adrian Gligor, vicepreşedinte pentru patrimoniu şi dezvoltare durabilă în cadrul RMGC.
 
Primăria veche şi şcoala centenară
 
Lucrările la vechea primărie au început în iulie 2011 şi au fost recent finalizate: clădirea a fost reabilitată şi mansardată, grupurile sanitare au fost echipate, iar terenul din jurul imobilului a fost amenajat. Edificiul, construit în 1899 şi aflat în stare avansată de degradare în momentul începerii procesului de restaurare demarat de RMGC, va fi redat circuitului public, urmând să găzduiască un hotel. Acesta îşi va putea deschide porţile în curând, la finalul unei investiţii suplimentare în mobilarea şi dotarea spaţiului, arată compania. 
 
La rândul său, vechea şcoală a comunei – care a funcţionat între 1905 şi 2005 - a intrat în proces de reabilitare în noiembrie 2011, interval în care structura clădirii a fost in totalitate consolidată, iar acoperişul şi interioarele au fost refăcute în întregime. Lucrările vor continua cu finisajele exterioare şi reabilitarea tâmplăriei existente. De asemenea, vor urma lucrări de compartimentare, de montare a instalaţiilor, tâmplăriei interioare, lucrări de finisaj interior/exterior, echipare, mobilare, precum şi lucrări de amenajare exterioară a parcelei. Odată restaurată, clădirea va fi redată circuitului public ca hotel.
 
Prima clădire complet restaurată din Roşia Montană a fost inaugurată în februarie 2010. Casa de la numărul 325 din Piaţa Veche găzduieşte acum expoziţia de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, unde turiştii pot afla informaţii despre istoria de 2.000 de ani a localităţii şi pot înţelege ce înseamnă mineritul modern.
 
Mine ce au devenit atracţii turistice
 
“Este dificil, pentru că o astfel de transformare implică eforturi susţinute şi finanţare pe măsură, dar suntem pe drumul cel bun şi ne bucurăm să vedem cum străvechea localitate minieră renaşte. Avem exemple extraordinare în Europa şi în lume, din care ne inspirăm – localităţi miniere care au devenit adevărate atracţii turistice, cum ar fi Erzberg (Austria), Lewarde (Franţa), Waihi (Noua Zeelandă), localităţi miniere care au zeci de mii de turişti pe an, datorită investiţiilor private, din proiecte miniere. Dorim ca şi Roşia Montană să se alăture acestui grup de localităţi de elită şi am demonstrat, prin ceea ce am făcut şi facem, că ne respectăm angajamentele”, a mai adăugat Gligor.
 
„Startul proiectului minier va permite continuarea investiţiilor în reabilitarea centrului istoric şi în construirea infrastructurii turistice. În total, peste 300 clădiri urmează să intre în programul de restaurare. Aceasta va fi atât o bază de dezvoltare a economiei locale, cât şi un semn de preţuire pentru patrimoniul cultural al Roşiei Montane, strâns legat de activitatea minieră”, precizează reprezentantul RMGC.
 
Roşia Montană Gold Corporation urmează să dezvolte proiectul minier de extragere a aurului din aceeaşi localitate. Gabriel Resources deţine 80,69% dintre acţiuni iar compania de stat Minvest Deva are 19,31%.

Minvest se divizează
 

Guvernul a aprobat crearea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană. Aceasta va fi denumită "Minvest Roşia Montană" şi va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% deţinut la Roşia Montană Gold Corporation. Noua companie va funcţiona în subordinea lui Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Filon Aurel
13.06.2013, 19:03:18

RMGC se lasa de minerit(acesta nefiind profitabil datorita poluarii) si se reconverteste in turism.Astfel RMGC salveaza muntii si padurile Apusenilor.Insusi George Soros vizitand zona a declarat ca se va lega in lanturi in fata guvernuui Romaniei daca nu se iau masuri pentru interzicerea cianurilor in tara. Romania fara cianura!

+6 (10 voturi)
Sor Sor
13.06.2013, 22:05:40

nu e cazul sa fii sarcastic. la urma urmei e un beneficiu pentru noi si proiectul cine stie cand si daca va incepe. deocamdata inca se decide. cat despre case, astea sunt rezultate concrete care ne avantajeaza

-4 (8 voturi)
Olteanul.com
13.06.2013, 20:43:21

Asta e reclama?

+5 (9 voturi)
Sor Sor
13.06.2013, 22:07:13

e o prezentare a unor rezultate. daca erau rezultatele activistilor mai era reclama? nu... nu inteleg de ce nu putem sa ne bucuram de niste rezultate pozitive pentru noi pana una alta...

-3 (9 voturi)
Sor Sor
13.06.2013, 22:02:39

o initiativa de anvergura. sper sa reuseasca sa faca lucrarile necesare pentru toate cele 300 de case. bravo si pentru cele 20 deja terminate. ma bucur ca se investeste in zona si poate statul are de invatat

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările