România, afectată tot mai mult de lipsa unei justiţii reale şi eficiente

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne aflăm din nou într-un moment când nedreptăţile şi injustiţia sunt la apogeu, hrănite şi îngrăşate tot de mai marii demnitari ai zilei şi de legile strâmbe făcute de aceştia. Iar unii dintre aceşti demnitari ai zilei au profitat să urce la butoane pe spatele zecilor, sutelor de mii de români care, anii trecuţi, au ieşit în stradă să ceară o justiţie liberă şi independentă!

Dacă am fi avut şi noi o justiţie liberă, independentă, profesionistă, reală şi eficientă n-ar mai fi zburdat hoţii şi corupţii cum vor ei, iar societatea românească ar fi fost mai sănătoasă din toate punctele de vedere. Dacă nu s-ar fi dat legi strâmbe de oameni, demnitari, aleşi sau nealeşi în favoarea penalilor, n-am mai avea atâtea persoane imorale,certate cu legea şi nepotrivite la butoane. Dacă n-am avea atâţia magistraţi obedienţi, controlaţi, incompetenţi, dalmaţieni în sistem, am avea parte de o justiţie socială şi o pace care ne-ar da încredere că dreptatea nu umblă cu capul spart. Dacă DNA, DIICOT şi-ar face cu adevărat treaba corupţia şi criminalitatea ar fi ţinute sub control. Dacă Poliţia ar fi profesionistă am putea merge liniştiţi pe stradă, fără să ne temem de infracţionalitatea fără margini.

Şirul lui dacă ar putea continua la nesfârşit, fără să ajungem nicăieri, fără să rezolvăm nimic. Dar dacă şi cu parcă s-au născut în România! Ţara noastră minunată în care se ştie, peştele de la cap se împute! Nu de acum, dintotdeauna! Mereu am avut de tras de pe urma boierilor, divanului, de pe urma lui vodă care au tras turta pe spuza lor, indiferent de epocă şi regim politic şi i-au oprimat pe cei mulţi din talpa poporului pe spatele cărora s-au căţărat în demnităţi înalte. Dreptatea tot ei au împărţit-o, evident după interesul lor care nu era şi nu este acelaşi cu interesul poporului.

Nedreptăţile, foamea, frigul, umilinţele, bătaia de joc au fost suportate mai mereu cu stoicism până când nu s-a mai putut. Până atunci când românilor le-a ajuns cuţitul la os şi s-au revoltat, chiar au murit pentru dreptatea lor. Într-un fel, atunci când memoria este scurtă, când se uită nenorocirile din trecut, istoria este repetitivă! Şi nici nu învăţăm nimic din greşelile trecutului, făcute de alţii ca să nu le mai facem şi noi!

Acum, mi se pare că ne aflăm din nou într-un moment când nedreptăţile şi injustiţia sunt la apogeu, hrănite şi îngrăşate tot de mai marii demnitari ai zilei şi de legile strâmbe făcute de aceştia. Iar unii dintre aceşti demnitari ai zilei au profitat să urce la butoane pe spatele zecilor, sutelor de mii de români care, anii trecuţi, au ieşit în stradă să ceară o justiţie liberă şi independentă! Dar mai marii au uitat ce au promis şi au ajuns să-şi subordoneze la rândul lor justiţia şi să-i batjocorească mai ales pe cei care au apărat-o!

Astfel, am ajuns să avem penali fără număr candidaţi în alegeri, corupţi fericiţi că zburdă nestingheriţi, ajutaţi chiar să-şi dezvolte afacerile, politicieni de mucava, instituţii de forţă DNA, DIICOT, Poliţia Română, devenite biete instrumente la dispoziţia politicului şi a mafiei! Dosarele de mare corupţie au dispărut aproape cu desăvârşire de la DNA, care îşi justifică activitatea mai mult prin cauzele de fraude cu bani europeni! În ultimele zile, fosta sperietoare a marilor corupţi a devenit aşa un fel de instituţie unde se înregistrează plângerile reciproce ale unor politicieni potenţial corupţi! DIICOT şi-a dat măsura incompetenţei în dosare precum cele ale fetelor dispărute din Caracal, dar şi în Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei 10 august 2018! Poliţia Română pare condusă de clanuri infracţionale! Justiţia pare să fi îngropat marile dosare de interes naţional, iar cel al Revoluţiei Române este reprezentativ. Nu mai vorbesc de Colectiv sau alte dosare extrem de importante.

Nici acum, în vreme de criză sanitară majoră, în vreme de pandemie autorităţile nu se înghesuie să-şi facă treaba!

Recent, am văzut cu politicieni, demnitari, oameni cu influenţă au încălcat cu bună ştiinţă, sfidător şi batjocoritor faţă de cetăţeni, legile de protecţie sanitară, la începutul noului an şcolar, chiar în unităţile de învăţământ, punând în pericol în primul rând sănătatea şi viaţa elevilor, dar şi a dascălilor! I-a tras cineva la răspundere pe aceste personaje, demnitari efemeri, i-a sancţionat legea pentru combaterea zădărnicirii răspândirii pandemiei? De la începutul pandemiei în ţara noastră, câte mărimi ale zilei au fost sancţionate, condamnate pentru încălcarea legilor? Câţi politicieni, oameni cu nume au fost pedepsiţi de justiţie pentru propagarea ideilor că nu există coronavirusul ucigaş şi că nu trebuie să ne protejăm? Mai degrabă îi pedepseşte chiar COVID-ul şi divinitatea pe propovăduitorii negativismului decât justiţia ale căror legi sunt călcate în picioare cu bună ştiinţă!

Urmare a lipsei de implicare, profesionalism şi eficienţă din partea acestor instituţii vedem cum acuzaţi care probabil ar fi fost la puşcărie într-un stat de drept cu adevărat, acum sunt în fruntea statului sau candidează la alegeri. În plus, chiar dacă face parte din Uniunea Europeană, ba chiar avem un procuror român, Laura Codruţa Kovesi, ales în fruntea Parchetului European, Ministerul Justiţiei din ţara noastră refuză să detaşeze numărul de procurori solicitat de această importantă structură europeană!

Păi, de unde să desemneze România astfel de procurori competenţi şi integri când de fapt, după cum merge justiţia noastră, pare că aceasta nu doar că este legată la ochi, ci pare că este surdă, oarbă, captivă şi cu mâinile legate la spate! Mai  rămâne să fie pusă cu spatele la zid şi executată!

Asta nu înseamnă că în rândurile magistraţilor români nu ar exista profesionişti integri şi competenţi, dar unde sunt aceştia, de ce nu vedem rezultatele lor?

Justiţia, la ora actuală, este factorul decisiv care nu-şi face treaba, iar fără o justiţie cu adevărat liberă şi independentă România se afundă tot mai mult în mocirlă cu toate eforturile Uniunii Europene care trage de noi să ne scoată la liman.

Dacă justiţie nu e, nimic nu e!

În plus, în vreme de pandemie parcă nici societatea civilă, nici cetăţenii tot mai nemulţumiţi de legile abuzive şi de injustiţie, scârbiţi de politicienii de la butoane, nu mai au nici puterea, nici voinţa de a protesta în stradă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite