Societate

articolul anterior articolul urmator

România lui „al cui eşti?”

12
27 Jul 2021 21:04:50
Ancelin Roseti

Din nefericire, în România, trebuie să fii şi să se ştie clar al cui eşti. Dacă refuzi să fii al cuiva, deja începi să ai stofă de ”martir” şi să miroşi a victimă ― de aceea şi miriadele de obedienţi, de milogi şi de slugi, de ipochimeni pentru care îngenuncherea înseamnă onoare şi demnitate, de secături grupate în fel de fel de găşti, numindu-şi conivenţa prietenie,

de aici şi nesfârşitul ”lanţ al slăbiciunilor”, în care culpa devine oficiu, iar ploconeala, laşitatea, linguşeala, impostura, ”şmecheria” sunt instaurate ca virtuţi.

Eu unul nu mai cred în schimbări pozitive. Graţie facebook-ului (citind, de-a lungul a 4 ani, mii de postări şi de comentarii, deci o cunoaştere pe care viaţa fizică nu ţi-o poate oferi nici pe departe), mi-a dispărut şi bruma de speranţă pe care o aveam în urmă cu 4 ani. Nu sunt de noi astfel de schimbări ― deoarece pentru imensa noastră majoritate, o eventuală întronare a normalităţii ar însemna o adevărată calamitate. Dacă ar fi fost să fie, ne-am fi schimbat până acum ― n-am mai fi bătut câmpii, strigând lozinci, şi nu ne-am mai fi învârtit în jurul cozii, tot cotrobăind după vinovaţi în afara noastră, când ei puteau fi uşor de găsit, stând cocoţaţi în noi. Dar nu am făcut-o. Am ales să rămânem egali cu noi înşine, deoarece în adâncul nostru domneşte un cusur ancestral ― o boală atavică ce ne roade măruntaiele: din pricina ei am pierdut toate trenurile civilizaţiei, de dragul ei amânăm mereu întâlnirea cu istoria.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

m wakki
27.07.2021, 21:10:49

niște editorialiști și contributori mai echilibrați mental ar prinde bine ziarului Adevărul

+6 (10 voturi)
Aspida
27.07.2021, 21:50:28

. de unde se vede că P.C.R. există dinainte de comunismul hulit (pe bună dreptate) 🐵♒️

-4 (8 voturi)
Victor Nagy
27.07.2021, 22:15:30

.............. " Eu unul nu mai cred în schimbări pozitive." As vrea sa zic ca nici eu .... dar cum speranta moare ultima , nu zic , mai sper , desi nu vad cum ar fi posibil .

-8 (12 voturi)
Paun Al
28.07.2021, 07:37:05

Timp de secole am fost "ai cuiva", adica dependenti de puterile mai mari din jurul nostru: Imperiul Otoman, Austro-Ungar, Rusia, URSS... Cumva ne-am descurcat si nu am disparut ca populatie vorbitoare de limba romana, in jurul unor obiceiuri( unele bune, altele nu), a unor credinte.. La nivel de comunitati forma cea mai evoluata de organizare a ramas pana in zilele noastre "grupul de interese".. Numarul romanilor autonomi organizati in jurul unor valori etice, morale, democratice.. este inca mic, dar creste.. Apoi traim inconjurati de alte popoare, intr-un mecanism numit UE, NATO.. care ne schimba, care fac presiuni sa ne schimbam. Nu discut, daca in bine, sau in rau, dar ne schimba. E vorba doar de timp. Vreun sfert din populatie si-a luat lumea in cap si acum traieste in alte medii sociale.. Cei ramasi vor dispare biologic, iar noile generatii nu vor mai fi la fel cu cele vechi.. Suntem in proportie covarsitoare produsul mediului in care ne nastem, in care suntem educati, formati, in care traim. Ori schimbarile se fac cu o viteza, pe care majoritatea nu o poate asimila. Poate ca va veni vremea in care nu vom mai fi ai cuiva , ci vom fi o majoritate care coopereaza, care va fi fi unita in jurul unor valori morale, democratice.. Deocamdata inca nu avem educatia si practica acestor valori manifestate de o majoritate.

+7 (7 voturi)
Aspida
28.07.2021, 08:16:38

. vise, «măi dragă», dar îmi place optimismul tău… = «…vom fi o majoritate care coopereaza, care va fi fi unita in jurul unor valori morale, democratice..» eu constat că egoismul (și «descurcăreala» de tip pcr) e în creștere, iar spiritul comunitar e în plin proces de extincție… 🐵 ♒️

-10 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările