Societate

articolul anterior articolul urmator

România, la un an de la interzicerea fumatului în spaţiile publice închise: mai puţine internări în spital, cifre de afaceri mai mari pentru restaurante

11
17 Mar 2017 16:15:45
Autor: Claudia Spridon
Mai puţine internări din cauza fumatului în ultimul an FOTO Adevărul
Mai puţine internări din cauza fumatului în ultimul an FOTO Adevărul

La un an de la introducerea legislaţiei care introduce fumatul în spaţiile publice închise, specialiştii afirmă că s-au înregistrat mai puţine atacuri cerebrale şi internări în spital din pricina fumatului în timp ce patronii de baruri şi de restaurante au înregistrat cifre de afaceri mai mare ca în 2015, când legea nu era în vigoare.

Concret, la un an de la implementarea legii, numărul de externări pentru boli atribuite fumatului în 2016 versus 2015 a scăzut, ceea ce se traduce prin mai puţine îmbolnăviri acute provocate de tutun. 
 
Spre exemplu, în perioada martie - august 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puţine cazuri externate: 
 
cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene;
cu 11,5% (88 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral;
cu 1,7% (638 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm;
cu 5,4% (708 cazuri) mai puţine cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare (IACRS).
 
„Oamenii au văzut că există o schimbare. Nu şi-au imaginat că poţi să stai într-un restaurant fără să fumezi, sau că poţi să ieşi afară din birou, chiar dacă e frig, doar pentru a fuma. Acum, că au avut această experienţă directă şi că au văzut beneficiile, nu au de ce să se poziţioneze împotriva acestei legi”, a explicat, pentru „Adevărul”, pneumologul Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional „Stop Fumat”. 
 
Ce s-a întâmplat cu cifra de afaceri a restaurantelor
 
La rândul său, profesorul Florin Mihălţan arată că efectele benefice ale legii trebuie menţinute şi că restaurantele şi barurile nu au înregistrat nici pe departe pierderile pe care le estimau iniţial. „În acest moment, legea dovedeşte că protejează fumătorii dar mai ales fumătorii pasivi. Diminuarea expunerii la fumul de ţigară s-a concretizat prin internări mai puţine, s-au făcut economii la buget”, a declarat profesorul Mihălţan. 
 
Declaraţiile sale sunt susţinute de date oficiale ale ANAF care au infirmat îngrijorările patronilor imediat după ce legea a intrat în vigoare. 
 
Mai exact, cifra de afaceri a barurilor a crescut cu 5,1% la şase luni după aplicarea legii iar cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 20% la şase luni după aplicarea legii. Consumul de tutun este responsabil de peste 42.000 de vieţi pierdute anual în România şi continuă să reprezinte cauza principală de boală care poate fi prevenită. 
 
Odată ce românii au început să vadă pe propria piele efectele benefice ale legislaţiei antifumat, susţinerea pentru pachetul legislativ a crescut vertiginos. Concret, 85% din români susţin politicile antifumat, arată un studiu dat publicităţii. 
 
Rezultatele cercetării, care scoate în evidenţă faptul că trei sferturi dintre fumători evită să fumeze în casă, nu i-au luat prin surprindere pe specialişti. Aceştia susţin că ceea ce se întâmplă acum în România s-a întâmplat în fiecare ţară europeană care a adoptat legislaţie antifumat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

etc etc
17.03.2017, 16:54:13

"Concret, la un an de la implementarea legii, numărul de externări pentru boli atribuite fumatului în 2016 versus 2015 a scăzut, ceea ce se traduce prin mai puţine îmbolnăviri acute provocate de tutun. Spre exemplu, în perioada martie - august 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puţine cazuri externate:" ce spalare pe creier de 2 bani. Deci, concret: legea a intrat in vigoare in februarie. Din "cauza legii", in urmatoarele 3 luni au scazut internarile =)) E penibil. Adica omul nici n'a apucat sa se lase de fumat(presupunand ca s'ar lasa din cauza legii) si hop, au si scazut internarile. Afectiuniile provocate de fumat fiind toate din categoria celor cronice. La care vreun efect(bun sau rau - ca te'ai lasat sau te'ai apucat) se poate vedea dupa ani de zile. Cu certitudine nu dupa 1 -4 luni calendaristice.

+2 (6 voturi)
Crina Mate
17.03.2017, 19:36:46

Ca sa nu amintim de aberatia profesorului ( profesor de ??? ) ... O fi crescut cifra de afaceri a restaurantelor si cafenelelor care au avut TERASE... Unde s-au inghesuit fumatorii, parasind celelalte localuri fara terase care nu le permitea fumatu ! Localurile fara terase s-au inchis , pur si simplu...Iar cele cu terase au mers bine 6 luni ( adica pana in septembrie-octombrie ) iar dupa ce s-a racit si lumea nu a mai putut sta pe terase...s-au tarait asteptand sa vina primavara cat mai repede!

+1 (5 voturi)
Iulius.
17.03.2017, 20:17:16

Da, da, proprietarii localuriloor nu mai pot de fericiți când își fac bilanțul la final de lună. De când a intrat legea în vigoare nu mai poți merge la o bere decât cu rezevare prealabilă. Nu știu cum o fi prin alte părți dar în zona în care locuiesc, din 3 „biserici” mai apropiate de domiciliu unde mai „pupam crucea”, una s-a inchis din lipsă de clienți (vânzări), iar celelalte două ajung la jumatea capacității numai în zilele când primește românu salariul sau pensia. În rest bate vântul. Asta da prosperitate... O sară faină.

+1 (3 voturi)
etc etc
17.03.2017, 21:20:06

Crina Mate - au crescut pe naiba. Articolul e o minciuna de la un cap la altul. 1. carciumi mari(undei poti face o statistica) la care trebuia sa'ti faci rezervare pt. vineri seara cu 2-3 zile inainte... te duci acu' fara rezervare si gasesti loc linistit. La restaurante poate or fi crescut nitel; ca na, nici ca fumator nu muream de entuziasm sa mananc in fum. Dar la baruri e o minciuna cat casa. Poate or fi crescut scriptic. Vad ca'n ultima vreme se cam da bon peste tot. Dar real, in nici un caz. 2. o multime de bodegi s'au inchis. Presupun ca fiind inchise n'au mai intrat in statistica. Deh, e si asta o forma de a interpreta realitatea =))

-1 (3 voturi)
Cris Dani
17.03.2017, 19:37:49

Exemplul clasic de spalare pe creier.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările