Societate

articolul anterior articolul urmator

România este cea mai religioasă ţară din Europa. Ce procent din populaţia ţării declară cu absolută certitudine că Dumnezeu există

43
6 Dec 2018 09:16:28
Autor: Călin Gavrilaş
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

România ocupă primul loc într-un top al celor mai religioase ţări din Europa. Studiul a fost făcut în 34 de state de pe continent.

Un studiu făcut de Centrul de Cercetare Pew (Statele Unite ale Americii) în 34 de ţări europene arată că România ocupă primul loc la capitolul „religiozitate”. Un procent de 55% dintre români se declară „extrem de religioşi”. La polul opus, sunt ţări ca Estonia (7%), Danemarca (8%) sau Cehia (8%).

„Europenii sunt, în general, mai puţin religioşi decât cei din alte părţi ale lumii. Dar, în Europa, există uneori diferenţe semnificative în ceea ce priveşte nivelurile angajamentului religios”, arată analiştii centrului american.

Ca profil al credinţei, românii spun că religia este foarte importantă în viaţa lor (50%), se roagă zilnic (44%) şi cred în Dumnezeu fără nicio îndoială (64%).

„Există multe modalităţi de a defini ce înseamnă să fii religios, dar pentru această analiză am analizat patru măsuri comune de respectare religioasă: frecventarea serviciului religios, frecventa rugăciunii, credinţa în Dumnezeu şi importanţa religioasă descrisă de sine în viaţa cuiva”, spun analiştii americani.

Studiul arată că oamenii din statele din Europa Centrală şi de Est sunt mai predispuşi decât vest-europenii să fie „foarte religioşi”. Alături de România, în topul ţărilor se află Armenia (51%), Georgia (50%), Grecia (49%). Republica Moldova ocupă locul cinci, cu un procent de 47% al populaţiei care se declară extrem de religioasă.

                          Ţările europene, în funcţie de religiozitate      FOTO Pew Center

„Jumătate sau mai mulţi dintre adulţii din Armenia, Bosnia, Georgia, Grecia şi România spun că religia este foarte importantă în viaţa lor, faţă de aproximativ unu din zece adulţi din Franţa, Germania, Marea Britanie şi alte câteva ţări din Europa de Vest”, se mai arată în studiul centrului american.

Pe aceeaşi temă:

Verdict sociologic: Arsenie Boca este mai popular în România decât Iisus Hristos. „Credinţa poporului român e un amestec de eresuri populare şi de neînţelegeri“

Catedrala Neamului, faţă cu istoria României. „De la 1500, toată lumea a investit în biserici şi mănăstiri“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Stefan din Nord
6.12.2018, 09:27:10

Cei mai religiosi ,dar si cei mai corupti Inseamna ca sunt religiosi doar de fatada ,un om credincios nu are cum sa fie corupt si sa incalce legea intr-un fel sau altul .

+12 (14 voturi)
Swami
6.12.2018, 09:59:38

O fi Dumnezeu un mos cu barba ca popii din BOR? O fi traind El undeva in viitor? Intr-un loc unde ajungi dupa moarte? Oare cum isi imagineaza romanii relatia cu Dumnezeu? Ar fi interesant de stiut ca sa vedem si noi cum de traim intr-o asa mizerie sociala si morala. E clar ca destinul romanilor nu e in mana lor ci in al lui Dumnezeu. Si Dumnezeu asculta de BOR. Si BOR asculta de PSD. Ce cerc vicios care ne tine pe loc. Traim in mizerie fiindca asa vrea Dumnezeu. Cred ca asta e filozofia de viata a majoritatii romanilor asazisi cu credinta in Dumnezeu. Pentru ca de luptat pentru mai bine, pentru ca cele 10 porunci sa fie repectate nu se vede la nivel social. Sa nu furi e absolut ignorat. dar ce mai conteaza.....

+1 (5 voturi)
pop vasile
6.12.2018, 09:51:34

tara cu cei mai multi prosti = procentul celor care cred neconditionat in biserica srl ca reprezentant unic si foarte lucrativ al lui dumnezeu pe pamint, turma care isi face cruce de cite ori trece pe linga o biserica , dar nu se spala decit odata pe luna

+3 (11 voturi)
cloudvick
6.12.2018, 09:55:29

multe popoare sunt religioase, dar la romani religia e hard core

+3 (3 voturi)
iLiana
6.12.2018, 10:00:03

Religios este un lucru, credincios, altceva. Poți fi religios, fără să fii credincios, la fel cum poți să fii credincios, fără să fii neapărat și religios. Românii stau foarte bine la capitolul religiozitate, dar mai slab la capitolul credință. De aici și nivelul ridicat de corupție, printre altele.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările