România, sub cod de caniculă. Cum ne putem feri de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile vor ajunge în această perioadă şi la 40 de grade Celsius
Temperaturile vor ajunge în această perioadă şi la 40 de grade Celsius

Temperaturile vor ajunge la 40 de grade la umbră, atrag atenţia meteorologii. Nici noaptea nu ne va fi mai bine, urmând ca în cele mai multe zone din ţară să ne confruntăm cu nopţi tropicale.

Meteorologii avertizează că, în această săptămână, temperaturile vor ajunge la 40 de grade la umbră în aproape toată ţara, iar nopţile vor fi identice cu cele tropicale. În acest sens, specialiştii au emis şi o atenţionare Cod galben de disconfort termic ridicat şi caniculă valabilă până la sfârşitul acestei săptămâni în mare parte din ţară. Disconfortul termic cauzat de faptul că indicele temperatură-umezeală va depăşi 80 de unităţi va fi mai accentuat în Banat, Crişana, Oltenia, în vestul Maramureşului şi sud-vestul Transilvaniei. 

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ANM, a declarat că de marţi valul de căldură se va intensifica în Vest, Sud şi local în estul teritoriului, iar la mijlocul săptămânii, se va putea vorbi de un val de caniculă persistentă, temperaturile fiind crescute semnificativ până la 40 de grade Celsius. Inclusiv prima zi din luna august păstrează această caracteristică în partea de vest, sud-vest şi sud a ţării, a mai spus Elena Mateescu.

Nopţile vor fi tropicale

Totodată, nopţile vor fi greu de suportat întrucât temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade Celsius. Pe litoral, vremea va fi deosebit de caldă pe tot parcursul săptămânii. Astfel, dacă luni vor fi 29-30 de grade Celsius, de la o zi la alta este posibil să fie consemnate valori care se apropie de pragul de caniculă, de 34-35 de grade Celsius.

În zona montană, vremea va fi perfectă pentru drumeţii. Este posibil să mai fie averse, local, în zonele înalte sau în cele submontane, dar ele nu vor pune probleme. 

Bucureştiul nu va fi iertat  

Vremea va deveni caniculară şi în Bucureşti, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar până la sfârşitul săptămânii disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat. Valorile temperaturii maxime vor creşte spre 35...36 de grade azi, iar apoi se vor situa în jurul a 38-40 de grade. Temperatura minimă va avea valori, în general, de 20...22 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. 

Cum ne putem feri de caniculă 

Specialiştii recomandă ca persoanele care nu au acasă sau la serviciu aer condiţionat să petreacă 2-3 ore pe zi în spaţii care au această facilitate, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample din ţesături naturale şi de culori deschise. Pe parcursul zilei, sunt indicate duşurile călduţe, fără a se şterge apa. Hidratarea este extrem de importantă, recomandarea fiind aceea de a consuma un pahar cu apă la fiecare sfert de oră, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Consumul de băuturi alcoolice – inclusiv bere şi vin – este contraindicat. Legumele şi fructele conţin o mare cantitate de apă – mai ales pepenele galben, roşu, prunele, castraveţii, roşiile – şi ar trebui să constituie baza dietei în perioadă de caniculă. 

Activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie trebuie evitate. 

Persoanelor diagnosticate cu boli cronice li se recomandă evitarea circulaţiei în perioada de vârf a caniculei. Acestea sunt sfătuite să se hidrateze zilnic cu minimum 2 litri de apă plată, sucuri naturale sau ceai slab îndulcit şi să-şi dozeze cu atenţie efortul. Temperatura în locuinţă poate fi scăzută sub protecţia cu jaluzele a ferestrelor expuse la soare sau închiderea lor cât timp temperatura de afară este superioară celei din interior şi deschiderea lor spre seară, noaptea şi dimineaţa, producând curenţi de aer. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite