România a depăşit recordul de minori internaţi în valul Delta. Cum să ne ferim copiii de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul copiilor internaţi cu COVID-19 creşte de la o zi la alta Foto. Arhivă
Numărul copiilor internaţi cu COVID-19 creşte de la o zi la alta Foto. Arhivă

Infectarea nu este inevitabilă, ne încurajează experţii, dar aceştia atrag atenţia că, în următoarele 4-5 săptămâni, până la ieşirea din valul 5, trebuie să purtăm mască FFP2 şi să nu o scoatem în prezenţa altor persoane, nici măcar în pauzele de la şcoală, iar petrecerile sau ieşirile la mall în weekend ar trebui evitate până când incidenţa nu ajunge din nou la sub 1 la mie.

De la o zi la alta, creşte numărul copiilor internaţi cu tulpina Omicron, fapt care sporeşte îngrijorarea specialiştilor. Potrivit cifrelor oficiale, ieri, din numărul total de 7.094 de pacienţi internaţi în spitale, 643 sunt minori. Numărul acestora a crescut cu 23 faţă de ziua anterioară, iar şapte copii se află în stare gravă la ATI. Aproape 90% dintre cei aflaţi în stare gravă sunt nevaccinaţi. 

Infectarea nu este inevitabilă 

Analizând datele ultimelor zile, cercetătorul Octavian Jurma atrage atenţia că s-a depăşit recordul de 515 minori internaţi în valul Delta. Numărul de internări în rândul copiilor se dublează în fiecare săptămână, fiind de două ori mai rapid decât internările în rândul populaţiei generale. „Ponderea minorilor a crescut de la 2-3% în valul Delta până la 9% din totalul internărilor, în valul Omicron. Dacă rata de creştere se menţine şi săptămâna viitoare, până duminică vom depăşi pragul de 1.000 de copii internaţi, pe zi”, adaugă Jurma.

Faptul că tulpina Omicron este mai blândă cu adulţii şi mai aspră cu minorii ar trebui să ne facă să luăm măsuri suplimentare de prevenţie a infectării în rândul copiilor, mai notează specialistul: „De ce nu facem ce ar trebui? Nu mă întrebaţi, că nu înţeleg ce este în mintea celor care ne obligă copiii să se infecteze în masă”. 

Expertul dă şi câteva sfaturi cu privire la modul în care ne putem feri să ne infectăm. „Infectarea nu este inevitabilă. Trebuie să fii atent încă 4-5 săptămâni, până la ieşirea din val. Astfel, masca FFP2 nu trebuie scoasă în prezenţa altor persoane, nici în pauze, ocaziile sociale trebuie evitate, fără petreceri, fără ieşiri la mall în weekend, până la ieşirea din val = sub 1 la mie”, recomandă specialistul. 

Putem socializa, dar doar cu prietenii apropiaţi. „Fără gaşcă până ieşim din val. Dacă e posibil, evită ziua de luni şi fă presiuni pentru trecerea online. Mai bine sănătos acasă, decât bolnav în clasă”, comentează cercetătorul. Dacă totuşi copilul se infectează, spitalizarea trebuie ocolită. „Toate aceste date trebuie să ne facă prudenţi şi atenţi, nu panicaţi. Chiar dacă copilul se infectează, riscul să facă o formă gravă de boală este infim. Chiar dacă e nevoie de spitalizare, riscurile să dezvolte o forma gravă sunt mai mici ca în Delta. Retineţi: copil protejat în val = copil vaccinat + mască FFP2”, conchide Octavian Jurma. 

Prof. dr. Popovici: Cel mai bun exemplu este părintele 

Prof. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, SRE, explică primul set de măsuri prin care pot fi protejaţi copiii fără semne de boală. 

„Părinţii îşi protejează copiii în primul rând, respectând ei înşişi regulile sanitare. Pentru a nu-i expune. Deci, vaccinându-se el, respectând distanţarea, păstrând igiena riguroasă a mâinilor, portul măştii. În al doilea rând, încurajând copilul să se vaccineze. Pentru că nu există boală infecţioasă care să nu se soldeze cu forme grave la copil, chiar dacă nu are boli asociate. Cu atât mai mult dacă le are. Varicela, de exemplu”, a subliniat universitarul. 

De asemenea, copilul trebuie învăţat să poarte mască, mai spune specialistul: „Sunt diferenţieri în funcţie de vârstă, dar e clar că, în transportul public, în spaţiile aglomerate, în şcoală este util pentru copil să se protejeze purtând mască. Cel mic trebuie învăţat să-şi spele mâinile regulat şi corect, să protejeze cu batista nasul şi gura dacă strănută sau tuşeşte şi nu are mască. O altă regulă importantă este să nu folosească în comun cu alţi copii sticle, recipiente sau pahare. În plus, trebuie deprins să nu-şi atingă nasul şi gura cu mâna nespălată. Sigur că nu este uşor, dar trebuie învăţat. La fel de important este să evite contactul cu alţi copii dacă aceştia au simptome de răceală”.

În cazul în care copilul are semne de răceală, acesta ar trebui ţinut acasă, izolat de persoanele mai în vârstă sau la risc din familie şi testat, mai spune universitarul. „Şi să nu-l trimită la şcoală cel puţin două zile după ce semnele se remit”, a recomandat vicepreşedintele SRE. 

220 de centre pentru cei mici 

Vestea bună este că de astăzi va începe vaccinarea anti-COVID şi la copiii cu vârste între 5 şi 11 ani. România a contractat în total 550.000 de doze de ser produs de Pfizer, din care marţi au sosit primele 114.000. Pe platforma informatică, la centrele de vaccinare regăsite sub denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali, s-au făcut până acum 3.355 de programări, potrivit ultimelor cifre anunţate. La nivel naţional, există până acum 220 de centre de imunizare pediatrice. 

„L-am testat şi este pozitiv” 

Cercetătorul Octavian Jurma a anunţat marţi pe Facebook că fiul său cel mare, elev în clasa a XI-a, s-a infectat cu SARS-CoV-2. „Probabilitatea ca un copil care merge la şcoală în mediu urban să se infecteze este de 100% în două săptămâni după ce se depăşeşte incidenţa de 6 la mie”, susţine acesta.

„Astăzi băiatul nostru cel mare ne-a trezit dimineaţă pentru nişte simptome uşoare. L-am testat şi este pozitiv. Ne-am testat toată familia şi suntem negativi, însă şansele să rămânem negativi sunt mici. Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case în faţa valului de infectări, astfel încât să facă şcoală online sănătoşi, de acasă. Prin urmare, îi trimite pandemia infectaţi acasă, astfel încât fac şcoală online bolnavi de acasă. Găsiţi voi logica prin care «online bolnav» e mai bine decât «online sănătos», că acestea sunt singurele opţiuni în timpul unui val pandemic dacă nu faci nimic pentru siguranţa copiilor în şcoală”, a scris medicul Octavian Jurma.

Acesta afirmă că „probabilitatea ca un copil care merge la şcoală în mediu urban să se infecteze este de 100% în două săptămâni după ce se depăşeşte incidenţa de 6 la mie”. Potrivit datelor transmise, marţi, de autorităţi, media naţională a infectărilor a ajuns la 8,32 la mie, majoritatea judeţelor fiind în scenariul roşu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite