România, a doua cea mai ridicată rată a mortalităţii din Uniunea Europeană. Care sunt bolile care îi ucid pe români pe capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, pe locul doi la nivel european din perspectiva ratei mortalităţii FOTO Adevărul
România, pe locul doi la nivel european din perspectiva ratei mortalităţii FOTO Adevărul

România se află pe locul doi la nivel european din perspectiva ratei mortalităţii. Concluzia se desprinde din cele mai recente statistici Eurostat, conform cărora cea mai dezastruasă situaţie se întâlneşte în Bulgaria.

Concret, rata mortalităţii la nivel european a fost de 1.036 de decese la 100.000 de locuitori. România, situată pe locul doi la nivel european, a înregistrat 1.530 de decese la suta de mii de locuitori, ea fiind urmată îndeaproape de Ungaria, unde s-au înregistrat 1.500 de decese la suta de mii de locuitori. 

La pol opus, statele europene cu cea mai scăzută rată a mortalităţii au fost Franţa, unde se înregistrează 895 de decese la suta de mii de locuitori, Spania, cu 873 de decese şi Italaia, cu 901 decese la mia de locuitori. 

În ceea ce priveşte principale cauze de deces, printre acestea se numără infarctul, accidentul vascular cerebral şi cancerul, mai notează sursa citată. 

„Poziţia pe care o ocupă România în acest clasament arată o atitudine complet iresponsabilă din partea politicienilor români. Ţările vecine demonstrează grijă faţă de pacienţii lor, câtă vreme sumele pe care le alocă pe cap de locuitor depăşesc 500 de euro. România nu dă bani pe prevenţie. Preferă să deconteze spitalizări, medicamente, investigaţii foarte scumpe, în loc să prevină apariţia bolilor şi agravarea lor, aşa cum procedează alte state europene. Subfinanţarea sănătăţii este un atentat la siguranţa naţională, nu putem vorbi de creştere economică cu un popor bolnav”, spune Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice. 

De ce este sistemul medical românesc la pământ 

Datele furnizate de Biroul European de Statistică nu fac altceva decât să întărească concluziile recente ale unui studiu care notează sistemele de sănătate din Europa din punct de vedere al performanţei. 

Concret, Indexul European al sistemelor medicale arată că sistemul medical românesc este la pământ, fiind cel mai puţin performant din întreaga Uniune Europeană. Mai mult, Albania se plasează înaintea României din perspectiva calităţii serviciilor de sănătate pe care le oferă pacienţilor. 

Situaţia este îngrijorătoare şi s-a propagat pe întreg anul 2017, cel vizat de raportul citat, care evidenţiază şi motivele pentru care sistemul românesc este considerat neperformant: are probleme grave de management, cheltuieli ridicate cu bolnavii spitalizaţi şi zile multe de internare, rezultatele tratamentelor lasă de dorit iar prevenţia şi medicamentele aproape că sunt inexistente. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite