România închide zeci de centre de vaccinare. Dr. Valeriu Gheorghiţă: Oamenii vor reveni la vaccin în valul 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr.col. Valeriu Gheorghiţă. şeful CNCAV. Imagine: Facebook / Guvernul României
Dr.col. Valeriu Gheorghiţă. şeful CNCAV. Imagine: Facebook / Guvernul României

Interesul românilor pentru vaccinare va creşte odată cu înmulţirea noilor cazuri de infectare cu tulpina Delta, însă până atunci autorităţile sanitare vor închide o parte din centrele de vaccinare din mediul urban care sunt pustii şi se vor concentra pe imunizarea românilor de la sate. Între timp, OMS îi avertizează pe cei imunizaţi să nu renunţe la măştile de protecţie şi nici la distanţare, deoarece tulpina indiană este extrem de contagioasă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează persoanele imunizate cu schemă completă că nu ar trebui să se simtă în siguranţă doar pentru că au făcut ambele doze de vaccin şi le recomandă acestora să poarte în continuare masca de protecţie, să păstreze distanţa socială şi să respecte măsurile de siguranţă anti-COVID, deoarece varianta Delta, extrem de contagioasă, se răspândeşte rapid pe tot globul.

„Oamenii nu se pot simţi în siguranţă doar pentru că au făcut cele două doze de vaccin. Încă trebuie să se protejeze. Vaccinul singur nu va opri transmiterea. Oamenii trebuie să continue să folosească măştile în mod constant, să fie în spaţii ventilate, să păstreze igiena mâinilor, distanţarea fizică, să evite aglomeraţia. Acest lucru continuă să fie extrem de important, chiar dacă sunteţi vaccinat, atunci când există o transmisie comunitară”, a declarat Mariangela Simao, director adjunct al OMS pentru accesul la medicamente şi produse de sănătate.

Oficialii OMS au precizat că recomandă aceste măsuri persoanelor vaccinate, deoarece o mare parte din populaţia lumii este încă nevaccinată şi variantele extrem de contagioase, cum ar fi Delta, se răspândesc în multe ţări, provocând focare.

Centrele de vaccinare din România sunt pustii 

Între timp, şeful Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) anunţă că o parte dintre centrele de vaccinare din mediul urban se vor închide pentru a „echilibra costurile”, iar eforturile medicilor şi ale personalului medical se vor concentra pe campania de vaccinare din mediul rural.

„Circa 80% dintre centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puţin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte, motiv pentru care, la acest moment, 117 centre de vaccinare fixe şi-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru şi, de asemenea, a fost redus numărul de fluxuri în numărul de centre de vaccinare care au rămas active. În perioada următoare vor fi continuate aceste măsuri de eficientizare, pentru a menţine un echilibru corect între costurile de menţinere în activitate a acestor centre (servicii, chirii). În perioada următoare vom avea mult mai multe centre care vor avea acticitatea sistată temporar, în aşa fel încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui judeţ. Repet: această măsură este luată pe de-o parte pentru a echilibra costurile, iar pe de altă parte pentru a putea permite accelerarea campaniei de vaccinare în mediul rural, cu sprijinul echipelor mobile”, a declarat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

Varianta Delta va deveni dominantă şi în România 

Şeful CNCAV a avertizat că se aşteaptă ca tulpina Delta să genereze un nou val de îmbolnăviri COVID-19 în România, moment în care se preconizează că interesul românilor pentru vaccin va creşte. 

„Se poate reveni foarte rapid la structura iniţială a centrelor de vaccinare fixe în momentul în care cererea pentru vaccinare va creşte, şi noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creştere în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID, ca urmare a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global şi – foarte probabil, aşa cum o arată datele – în ţara noastră. Vom avea o creştere a numărului de infectări cauzate de tulpina Delta”, a spus medicul militar. 

Acoperirea vaccinală cu cel puţin o doză de ser anti-COVID în municipiul Bucureşti a ajuns la 45,9%, potrivit şefului CNCAV. Urmează judeţul Cluj, cu 42,6%, apoi judeţul Sibiu, cu 36,18%, Braşov – 33,8%, Timiş – 33%.

„Practic, sunt 9 judeţe care au rată de acoperire vaccinală de peste 30%. Sunt 25 de judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 20% şi 30% şi 8 judeţe care au rată de acoperire vaccinală sub 20%. În momentul acesta, rata de acoperire vaccinală la nivel naţional din populaţia eligibilă este de circa 28%, practic ne apropiem de o tremie din populaţia eligibilă la nivel naţional”, a mai spus şeful CNCAV.

Am donat peste jumătate de milion de doze de vaccin 

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a afirmat că România a donat până în prezent peste o jumătate de milion de doze de vaccin către Republica Moldova, Serbia şi Ucraina şi a oferit Ambasadei Argentinei 30 de doze de vaccin Johnson & Johnson pentru vaccinarea lotului de rugby al acestei ţări.

„Au demarat şi acţiuni de donare şi revânzare de doze de vaccin. Aş menţiona principalele activităţi în acest sens. Până acum, România a donat Republicii Moldova în cinci tranşe peste 400.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca. La fel, Serbiei - 50.400 de doze şi către Ucraina - 100.800 de doze, donaţie care este în curs de finalizare. Deci, până în momentul de faţă, România a donat 556.800 de doze de vaccin.  Suplimentar, Ambasadei Argentinei i-au fost donate 30 de doze de vaccin  Johnson & Johnson, sprijinul pentru imunizarea lotului naţionalei de rugby a Argentinei”, a  declarat Andrei Baciu, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că a fost finalizată procedura prin care România va vinde către Danemarca peste un milion de doze de vaccin. 

România nu va combina vaccinurile împotriva COVID 

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că românii care au făcut prima doză de vaccin cu AstraZenca nu pot fi imunizaţi la rapel cu alt ser. Excepţie fac persoanele care au contraindicaţii sau cele care au dezvoltat tromboze după prima doză. Medicul militar e explicat că decizia a fost luată din cauza datelor insuficiente privind siguranţa combinării serurilor. „Considerăm că este mai prudent la acest moment să aşteptăm validarea rezultatelor finale (ale unor studii legate de combinarea vaccinurilor - n.r.) până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, spune Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că motivul pentru care deocamdată nu se combină două tipuri de vaccin este legat de siguranţă şi nu de eficacitate.

Medicul susţine că, în acest moment, nu poate fi anticipată frecvenţa reacţiilor adverse, pentru că nu au participat destule persoane la studii: „Practic, nu se anticipează o reducere a eficacităţii, deşi nu avem date clare de eficacitate, avem de imunogenitate. Pacienţii care au primit vaccin cu a doua doză pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor, însă nu putem defini în totalitate profilul de siguranţă şi frecvenţa reacţiilor adverse atunci când vorbim de reacţii mai rare de 1 la 1.000 de persoane”.

Astfel, România va folosi aceeaşi schemă de vaccinare, respectiv două doze de vaccin de la AstraZeneca (pentru cei care au primit prima doză din acest ser).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite