Societate

articolul anterior articolul urmator

România, pe locul I în Europa la analfabetism funcţional. Proiectul care-şi propune să-i facă pe cei mici să îndrăgească lectura

6
26 Jun 2019 16:10:00
Autor: Iulia Cimpoeru
FOTO: Hendrix PR
FOTO: Hendrix PR

Analfabetismul funcţional este o problemă care afectează 42% dintre elevii români, conform statisticilor. România se situează se locul întâi, în rândul ţărilor din Uniunea Europeană, cu cel mai mare grad de analfabetism funcţional.

Copii din ţara noastră pot citi singuri un text la prima vedere, însă au mari dificultăţi în a-l înţelege. De asemenea, aproape jumătate dintre elevii din România nu sunt capabili să rezolve operaţii matematice simple.

Specialiştii consideră că una dintre principalele cauze ale analfabetismului funcţional este lipsa lecturii din viaţa copiilor. Printre proiectele care-i încurajează pe cei mici să citească se numără şi „Poveştile prind viaţă prin creativitate”, dezvoltat de Academia de Creativitate pentru copii. Participarea la ateliere este gratuită şi durează aproximativ 2 ore cu o pauză de 15 minute, timp în care cei mici pot mânca biscuiţi şi fructe.

„Din experienţa programelor de creativitate dezvoltate cu şi pentru copii, am înţeles că practica şi dialogul joacă un rol esenţial în procesul înţelegere şi asimilare a unor noţiuni noi. Mai mult decât atât, copiii au o predispoziţie nativă de a fi expresivi prin acţiunile lor. Tocmai de aceea, prin lectura interactivă şi modelarea sau ilustrarea poveştilor, aceştia îşi vor dezvolta creativitatea şi pasiunea pentru lectură, asigurând prezenţa cărţilor în viaţa lor ca tineri şi apoi ca adulţi. Sunt de părere că dezvoltarea apetitului pentru lectură încă din primii ani de viaţă este esenţială pentru înrădăcinarea acestui obicei şi intră în responsabilitatea fiecăruia dintre noi, ca părinţi, să facem acest lucru, dincolo de cea a dascălilor”, a declarat Alina Tudor, managerul proiectului „Poveştile prind viaţă prin creativitate”.

În cadrul proiectului sunt dezvoltate două serii de ateliere: pe de o parte ateliere de lectură interactivă în cadrul cărora copiii ascultă câte o poveste citită chiar de autorul său, care îi provoacă pe cei mici să dea glas ideilor despre acţiune şi personaje, dezvoltându-le astfel înţelegerea, iar pe de altă parte, organizarea unei serii de ateliere susţinute de artişti a căror activitate este corelată cu literatura: ilustratori sau artişti plastici alături care copiii vor confecţiona marionete sau personaje de poveste, desene şi planşe pictate. Scopul acestor ateliere este acela de a stimula interpretarea poveştilor străine prin desen şi meşteşug. „Micul Prinţ”, „Spărgătorul de nuci”, „Super! Sunt un gândac”, „Aiurea-n tramvai”, „Şi v-am spus povestea aşa” sunt doar câteva din poveştile citite în cadrul atelierelor de lectură.

Conform Barometrului de Consum Cultural făcut public în luna mai 2018 de INCFC, 42% dintre români nu citesc niciodată cărţi, în timp ce doar 9% dintre aceştia citesc lunar. În ceea ce priveşte oraşul Bucureşti, statisticile sunt ceva mai îmbucurătoare, doar 19% din respondenţi neavând o preocupare pentru lectură, în timp ce 16% citesc lunar. Cercetările au demonstrat faptul că cititul ajută la dezvoltarea abilităţilor lingvistice vitale, a vocabularului şi stabileşte noi conexiuni neuronale ce contribuie la dezvoltarea cerebrală. Lectura unor cărţi adaptate vârstei copilului va conduce la formarea şi exersarea abilităţilor de a înţelege, de a face asocieri şi de a explica legăturile dintre diverse informaţii.

„Poveştile  prind viaţă prin creativitate” este un proiect cultural dezvoltat de Academia de Creativitate pentru copii şi co-finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural, cu scopul de a readuce poveştile în viaţa celor mici, încurajând lectura şi dezvoltarea creativităţii de la cele mai fragede vârste.  Fondatorii proiectului îşi doresc să aducă lectura mai aproape de copii şi pe viitorii adulţi mai aproape de cultură.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

OmTacut
26.06.2019, 16:55:50

Când într-o tara europeana, membra a UE, rata analfabetismului functional este de 42-47% sunt șanse slabe ca situația sa fie corectata. "Studiul PISA, realizat de OECD în 2015, plasează România pe penultima poziţie între cele 28 de state UE, la indicatorul performanţe de citire, cu o pondere de 38,7% din persoanele cu vârsta de 15 ani care se situează sub nivelul doi (mai puţin de 407,47 puncte la test). De asemenea, la performanţele în matematică, România se situează pe antepenultima poziţie între cele 28 de state UE, cu o pondere de 39,9% din persoanele cu vârsta de 15 ani care se situează sub nivelul doi (mai puţin de 420,7 puncte la test). Şi în cazul indicatorului performanţă în ştiinţe, România se plasează pe penultima poziţie între cele 28 de state UE cu o pondere de 38,5% din persoanele cu vârsta de 15 ani care se situează sub nivelul doi." Link: https://playtech.ro/stiri/cati-analfabeti-are-romania-2018-3858

Liviu Nicolae Avram
26.06.2019, 17:23:39

Tragica statistica si mai tragica si fara de speranta este insa realitatea. Pentru inca o generatie Romania este condamnata sa fie locuita de prosti. Cu atat mai dramaitc este brain drainul continuu al celor, putini, care au minte si nu pot suporta contextul stupiditatii si obtuzutatii generale.

+1 (1 vot)
Katanga
26.06.2019, 17:35:02

Ca este locuita de prosti nu ar fi o mare tragedie. Mai grav este ca e si condusa de prosti. Si parca prostii PiZiDi-ului nu erau de ajuns au mai venit si alte turme de prosti.

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
26.06.2019, 18:12:50

Cand partidul, PUTEREA , te vrea prost ...care ar fi sansele ca aceasta realitate sa fie corectata ?? Cam nici una .. Aceasta situatie este rodul unei intentii ..a unei politici deliberat dusa ... Nicidecum o intamplare ! Cum adica sa gandesti ? Cum adica sa-ti pui intrebari ..si culmea sa si gasesti raspunsuri deloc convenabile puterii ??? Cum adica sa nu mai poti manipulat cu tot felul de aberatii strigatoare la cer ? Adica ...sa nu mai existe " statul paralel " ?? Ptiuuuu ...Asta este curata blasfemie ... Dictonul preluat de la altii din vechime de ALDE-PSD si adaptat ..este " crede doar ce spunem noi , si nu cerceta " !!

Tomescu Tom
26.06.2019, 18:23:57

Daca parlamentarii romani s-ar bate pentru sistemul de invatamant , pentru cel de sanatate .. pentru copii din Romania ... asa cum se bat pentru pensiile lor speciale.. oare cum ar fi ??? Acum pe bune ... !!!!!!!!!!!!!!!! Daca s-ar bate pentru viitorul tarii asa cum se bat pentru viitorul lor si odraslelor din dotare ..oare cum ar fi ?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările