România, fără locuri libere la terapie intensivă. Raed Arafat: „Avem trei TIR-uri ATI disponibile, spitalele nu le solicită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă / FOTO Andrei Luca
Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă / FOTO Andrei Luca

Trei TIR-uri ATI, aparţinând Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, stau degeaba. În acest timp, în spitalele din România nu mai sunt locuri libere la terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19.

Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) are în total cinci unităţi de terapie intensivă mobilă. Trei dintre acestea stau degeaba deoarece nu sunt solicitate de spitale. 

„Două dintre unităţile mobile de terapie intensivă sunt operaţionale, iar trei le putem trimite la solicitarea spitalelor, unde este nevoie, cu condiţia să le asigurăm personalul, iar soluţia pentru aceasta este detaşarea”, a explicat Raed Arafat, citat de Digi 24.

„Cele trei TIR-uri ATI sunt disponibile pentru oricine le solicită. Nu pot să ascund că unele spitale sunt speriate de comentariile publice şi de alte probleme şi atunci preferă să nu le solicite şi să nu dea explicaţii. Din punctul nostru de vedere, (sunt o soluţie - n.r.) într-o situaţie de acest gen, în care ne aflăm, mai ales că aceste TIR-uri n-au avut ele probleme. Unul a avut o alarmă de incendiu care a fost falsă, dată de cineva, ştim povestea, şi la unul, din păcate, a fost manevrare greşită a instalaţiei de oxigen din exteriorul TIR-ului. Deci, TIR-urile, cât au funcţionat - şi au avut aproape 900 de pacienţi în ele - n-au avut probleme din punctul de vedere al asigurării asistenţei pacienţilor. TIR-urile sunt disponibile şi este foarte posibil să le distribuim, mai ales că acum vom avea personal ca să le putem operaţionaliza prin detaşare”, spune Raed Arafat.

Şeful DSU a anunţat miercuri seara, după şedinţa de Guvern, că a fost emis un ordin care amână până în luna ianuarie partea practică a examenului de specialitate pentru aproape 120 de rezidenţi de terapie intensivă, astfel încât aceştia să poată fi detaşaţi acolo unde este nevoie. 

Citeşte şi: 

Un spital din Timişoara a solicitat un echipaj de pompieri care să stea de pază. „Trăim cu frică. Nu e normal ca medicii să stea cu ochii pe toate prizele”

O nouă zi fără locuri libere la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite