Societate

articolul anterior articolul urmator

România mediocră suntem noi

26
1 Apr 2014 16:25:43
Lacrima Andreica

În 25 de ani de aşa-pretinsă democraţie am sperat mereu că vom face un pas şi în educaţia noastră ca oameni, ca angajaţi, ca patroni, colaboratori etc. Însă după 25 de ani e mai rău ca înainte de 1989 pentru că românii au găsit orice scuză ca să-şi salveze mediocritatea şi rezistenţa la schimbare, pentru că au vrut să devină ceea ce sunt astăzi deşi pretind a nu le place.

Ce nu înţelege managerul român de afaceri este un lucru simplu: angajaţii nu sunt acolo pentru că n-au altă treabă pe planetă decât aceea de a-l îmbogăţi pe el, atoate-patronul înlăcomit de putere şi bani. De unde rezultă şi comportamentul de cocălar de România Post-Decembristă în care angajatul ori angajaţii sunt trataţi cu comportament de eră sclavagistă însă într-o epocă tehnologizată şi comunicaţională la nivel global.

Încă un lucru nu pricepe posesorul de afacere din Românica: pe piaţă are suficientă concurenţă, condiţii în care angajatul lui mă poate face pe mine, clientul să revin şi să consum, să nu aleg un alt loc, în situaţia în care, să fim serioşi, marfă  exact la fel este de duhneşte lumea de ea. Iar când angajatului nu i se permite să fie om cu clientul pe motiv că patronul e pontănac (au!, - mă scuzaţi, tastatura; voiam să zic, prostănac) şi lacom, şi nici nu se sfieşte să o arate oricui, oriunde, oricând, nu văd de ce se miră că banii vin cu ţârâita şi nu cu profituri de 50% cu care s-au obişnuit pe la noi toate haimanalele.

Am poposit şi ieri, ca aproape în fiecare zi după cursuri, examene, ori pentru întâlniri de afaceri sau pur şi simplu pentru o gură de binemeritată cafea ”repausală” în aceeaşi cofetărie din Centru. Am ajuns să le văd pe vânzătoarele de acolo ca pe un soi de familie extinsă şi mereu să mă întreb cum fac să reziste de dimineaţa până seara în picioare, alergând mii de kilometri pe zi de-a lungul vitrinelor încărcate şi prin toată sala pentru a aduna de pe mese resturile şi vesela consumerismului frugal care nu se ostoieşte nici zi şi nici noapte. Poţi rămâne în acest local până seara la 10 şi chiar şi atunci, ele sunt mereu acolo, mereu în picioare. A doua zi dimineaţa, la prima oră – încă n-am încercat asta, dar mă tentează – ele sunt tot acolo.

Comandasem ca de obicei o cafea şi un croissant, iar la cafea, aş fi simţit nevoia de un mic pahar cu apă rece care să-mi sporească eleganţa gustului cafelei. În orice local civilizat apa ar fi apărut instantaneu pe tăviţă alături de cafea. Aşa e firesc să fie, pentru cunoscători. M-am ridicat de la masă pentru a solicita un pahar cu apă rece. Patroana localului se afla printre angajate. Tânăra care mă servea, cu privire vinovată şi ruşinată mă anunţă că regretă, dar de astă-dată nu poate să îmi dea paharul cu apă ca de alte dăţi. Am înţeles. Mi-am cerut scuze şi m-am retras.

După o vreme, tânăra angajată s-a apropiat cu un pahar mare de apă rece şi scuzându-se mi l-a oferit. Mi-am dat seama că îi salva afacerea unui om care n-ar fi meritat asta.

Imaginaţi-vă că această angajată face gesturi de felul acesta cu marea majoritate a clienţilor.  Şi acum suprapuneţi peste gesturile ei fireşti, umane şi de bun simţ ceea ce trăim fiecare dintre noi la muncă, alături de manageri români: grosolănie, invazie în viaţa privată, obrăznicie, pretenţii, reproşuri pentru gesturi fireşti şi umane, aşteptări neconcordante cu nivelul de informare despre procedurile din companie (şi ele nu prea există) şi reproşuri cu privire la ceea ce nu am fost învăţaţi cum să facem în companiile lor, tăieri din salarii abuzive şi plata unor salarii jignitor de mici în raport cu munca depusă, neplata orelor suplimentare etc. Vă sună cunoscut?  Replica cu destinatar precis, adică angajatul e aceeşi nesimţită: ”Sunt destui care caută un loc de muncă”.

Politiceni, prelaţi,  lideri mediocri? Mai rău: Românnia mediocră suntem chiar noi, fiecare din noi care acceptă un tratament uman abuziv sau îl administrează altuia. Pentru că doar mediocrii şi complexaţii au nevoie să se afirme astfel; ei ştiu bine că le-au murit lăudătorii înainte să se fi născut!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

ion LIBER ŞI VIU
1.04.2014, 18:41:20

Care „NOI” ??? Deloc noi ! Poate VOI ! Ei ! Cei ! CARE „noi” ? În numele cui vorbiţi dumneavoastră ? Vă adresaţi Cui ? Nu mai folosiţi sintagma „România este .....” Căci nu România Este decît un Spaţiu Spiritual Geografic complex şi complicat, paradoxal şi antagonic DISTRUS permanent şi continuu de Terorismul Totalitar sovietic-bolşevic De propovăduitorii ideologiei Comuniste, ASASINII Comunişti-Securişti care şi AZI, Transformaţi la Faţă, îşi continuă TREABA de Exterminare ! Nu, doamnă ! Nu România este ....! Unii Oameni, Unii „Români”, şi locuitorii cu mintea laminată de 70 de ani de DICTATURĂ la Zi ! Care „NOI”? Nu Noi ! Voi ! Ei !

-1 (9 voturi)
Secan Ionel-viorel
1.04.2014, 18:50:15

O astfel de senzatie de voma am avut si eu, ca martor la o scena dintr-un magazin de calculatoare: Se intoarce un client cu un TV-TUNER care nu i-a mers acasa deloc. Baiatul de la vanzare (astfel de baieti sunt crema informaticii romanesti) a verificat piesa, a vazut ca nu e buna si i-a dat alta noua, verificata. Tocmai atunci a aparut un burtos analfabet, cam smead la fata... Va inchipuiti taraboiul. Nu suporta nici macar limba mea lamentarile condimentate cu porno-lexic : " In p. m., bagamias, scoteamias, .... , ca banii mei, ca afacerea mea, ... , si tot asa..."

+7 (7 voturi)
Lacrima Andreica
1.04.2014, 20:20:19

Da...despre astia e vorba si despre faptul ca tinerii astia care azi inghit manelismele si mitocaniile parvenitilor astora analfabeti maine vor fi mai rai ca ei... Si de ei e plina Romanica....Dintre astia s-au cocotat in functii de stat gloata semidocta care ne conduce... Ei sunt majoritari...

+4 (4 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
1.04.2014, 20:24:52

DECIDEŢI ! „Ei” sau „Noi” ? Şi dacă sînt majoritari, atunci „ADIOS” ! Mai vorbim peste 100 de ani !

0 (4 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
1.04.2014, 19:17:09

NU E MAI RĂU Ca înainte de 1989 ! Într-un Lagăr de Exterminare Comunistă nu poate fi mai BINE ! HABAR n-aveţi despre ce Vorbiţi ! Este un ALTFEL de RĂU ! O continuare firească a Transformării la Faţă a Comunismului Şi de asemeni Tuturor PUPĂTURILOR în BOT între TOŢi pupătorii adunaţi la Chermeza din, şi după, Dec’89 În Piaţa Dependenţelor multilateral dezvoltate De la Gloate Mabule, la Criminalii şi Asasinii Securisto-Comunişti pînă LA Cei mai celebri INTELECTUALI ! Despre Mediocritate şi a-politisme putem generaliza la INFINIT ! Doar despe ADEVĂR n-ai voie să spui nici măcar cît un „pahar cu apă rece” Şi de ce n-aţi luat ATITUDINE ? De n-aţi cerut DIRECT un „pahar cu apă rece” Managerului-Patronului-Gerantului-MEDIOCRILOR ??? Poate că „România” nu era ACOLO ????!!!!

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (26)