România mediocră suntem noi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 25 de ani de aşa-pretinsă democraţie am sperat mereu că vom face un pas şi în educaţia noastră ca oameni, ca angajaţi, ca patroni, colaboratori etc. Însă după 25 de ani e mai rău ca înainte de 1989 pentru că românii au găsit orice scuză ca să-şi salveze mediocritatea şi rezistenţa la schimbare, pentru că au vrut să devină ceea ce sunt astăzi deşi pretind a nu le place.

Ce nu înţelege managerul român de afaceri este un lucru simplu: angajaţii nu sunt acolo pentru că n-au altă treabă pe planetă decât aceea de a-l îmbogăţi pe el, atoate-patronul înlăcomit de putere şi . De unde rezultă şi comportamentul de cocălar de România Post-Decembristă în care angajatul ori angajaţii sunt trataţi cu comportament de eră sclavagistă însă într-o epocă tehnologizată şi comunicaţională la nivel global.

image

Încă un lucru nu pricepe posesorul de afacere din Românica: pe piaţă are suficientă concurenţă, condiţii în care angajatul lui mă poate face pe mine, clientul să revin şi să consum, să nu aleg un alt loc, în situaţia în care, să fim serioşi, marfă  exact la fel este de duhneşte lumea de ea. Iar când angajatului nu i se permite să fie om cu clientul pe motiv că patronul e pontănac (au!, - mă scuzaţi, tastatura; voiam să zic, prostănac) şi lacom, şi nici nu se sfieşte să o arate oricui, oriunde, oricând, nu văd de ce se miră că banii vin cu ţârâita şi nu cu profituri de 50% cu care s-au obişnuit pe la noi toate haimanalele.

Am poposit şi ieri, ca aproape în fiecare zi după cursuri, examene, ori pentru întâlniri de afaceri sau pur şi simplu pentru o gură de binemeritată cafea ”repausală” în aceeaşi cofetărie din Centru. Am ajuns să le văd pe vânzătoarele de acolo ca pe un soi de familie extinsă şi mereu să mă întreb cum fac să reziste de dimineaţa până seara în picioare, alergând mii de kilometri pe zi de-a lungul vitrinelor încărcate şi prin toată sala pentru a aduna de pe mese resturile şi vesela consumerismului frugal care nu se ostoieşte nici zi şi nici noapte. Poţi rămâne în acest local până seara la 10 şi chiar şi atunci, ele sunt mereu acolo, mereu în picioare. A doua zi dimineaţa, la prima oră – încă n-am încercat asta, dar mă tentează – ele sunt tot acolo.

Comandasem ca de obicei o cafea şi un croissant, iar la cafea, aş fi simţit nevoia de un mic pahar cu apă rece care să-mi sporească eleganţa gustului cafelei. În orice local civilizat apa ar fi apărut instantaneu pe tăviţă alături de cafea. Aşa e firesc să fie, pentru cunoscători. M-am ridicat de la masă pentru a solicita un pahar cu apă rece. Patroana localului se afla printre angajate. Tânăra care mă servea, cu privire vinovată şi ruşinată mă anunţă că regretă, dar de astă-dată nu poate să îmi dea paharul cu apă ca de alte dăţi. Am înţeles. Mi-am cerut scuze şi m-am retras.

După o vreme, tânăra angajată s-a apropiat cu un pahar mare de apă rece şi scuzându-se mi l-a oferit. Mi-am dat seama că îi salva afacerea unui om care n-ar fi meritat asta.

Imaginaţi-vă că această angajată face gesturi de felul acesta cu marea majoritate a clienţilor.  Şi acum suprapuneţi peste gesturile ei fireşti, umane şi de bun simţ ceea ce trăim fiecare dintre noi la muncă, alături de manageri români: grosolănie, invazie în viaţa privată, obrăznicie, pretenţii, reproşuri pentru gesturi fireşti şi umane, aşteptări neconcordante cu nivelul de informare despre procedurile din companie (şi ele nu prea există) şi reproşuri cu privire la ceea ce nu am fost învăţaţi cum să facem în companiile lor, tăieri din salarii abuzive şi plata unor salarii jignitor de mici în raport cu munca depusă, neplata orelor suplimentare etc. Vă sună cunoscut?  Replica cu destinatar precis, adică angajatul e aceeşi nesimţită: ”Sunt destui care caută un loc de muncă”.

Politiceni, prelaţi,  lideri mediocri? Mai rău: Românnia mediocră suntem chiar noi, fiecare din noi care acceptă un tratament uman abuziv sau îl administrează altuia. Pentru că doar mediocrii şi complexaţii au nevoie să se afirme astfel; ei ştiu bine că le-au murit lăudătorii înainte să se fi născut!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite