Societate

articolul anterior articolul urmator

România, în pericol să rămână fără banii de la UE pentru sistemele de irigaţii. Dan Barna: „Trebuie refăcut proiectul PNRR”

6
22 Apr 2021 01:20:02
Autor: Lucaniuc Florentin
Imagine/Foto/anif.ro
Imagine/Foto/anif.ro

România nu va beneficia de fonduri europene prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) pentru sistemul de irigaţii, a declarat, miercuri seară, vicepremierul Dan Barna.

Acesta a precizat la TVR 1 că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia, scrie Agerpres.
 
"În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect. Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: 'Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta'. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme... Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici", a afirmat Barna.
 
El a subliniat că pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structurale pe agricultură.
 
Vicepremierul a spus, de asemenea, că există discuţii cu oficialii europeni "pentru acceptarea componentei de infrastructură".
 
"Avem în continuare discuţii cu acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e pe viaţă şi pe moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e discuţia în curs legat de calibrare, cât să fie granturi, cât să fie împrumuturi. Pe mai multe dintre capitolele prezentate deja public şi în Parlament de colegul meu Cristian Ghinea avem astăzi pe masă punctele de vedere ale Comisiei, cu observaţii, cu lucruri de adăugat. Mâine, poimâine o să avem întâlniri în cadrul Guvernului cu miniştrii în care le prezentăm punctele de vedere ale Comisiei", a menţionat Dan Barna.
 
Potrivit acestuia, până la jumătatea lunii mai va fi realizată "o formă consolidată" a proiectului PNRR, care va fi supusă aprobării Comisiei Europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

vasîli fărdecai
22.04.2021, 02:06:28

Competenți asimptomatici funcțional! Nește habârne ale cumintelui pământului adicătelea ”esperți”în NIMIc.

+2 (2 voturi)
Alexandru Preda
22.04.2021, 03:14:36

Pe vremea lui Ceașcă ers un sistem zeiss de irigații. Au venit țărăniștii cu ranga și au distrus tot Acum întindeți mana la străini... Ce recolte, ce legume și ce fructe aveam. Munceau cooperatistii, dar și simoldatii, și studenții elevii, sa culeagă revolta de care gemeau holdele, livezile...

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
22.04.2021, 03:16:11

Edir:recolta soldatii era

Amdo Odma
22.04.2021, 08:16:40

Cum sa ne dea UE bani pentru sisteme de irigatii, ca sa creasca productia agricola? Pai ce, e in interesul lor?

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
22.04.2021, 10:22:28

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările