România pierde două locuri într-un clasament internaţional privind inegalităţile dintre femei şi bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră a pierdut două locuri în clasamentul World Economic Forum, un clasament internaţional referitor la inegalitatea dintre femei şi bărbaţi. Astfel, România ocupă locul 72 din 142 de ţări, în scădere faţă de locul 70 ocupat anul trecut.

Potrivit unui raport citat de Agerpres, ţara noastră stă cel mai bine la indicatorul care măsoară inegalitatea dintre femei şi bărbaţi la asistenţa medicală, unde ocupă locul 37 la nivel mondial, dar se situează pe locul 91 în lume în ceea ce priveşte puterea politică a femeilor.

Asta din cauză că un număr mic de femei se află în poziţii cheie precum cele de senator şi deputat, sau de ministru.

Republica Moldova ocupă locul 25 în topul întocmit de World Economic Forum, în timp ce Serbia ocupă locul 54, iar Ucraina se situează pe locul 36, arată Agerpres.

„Islanda, Finlanda, Norvegia, Suedia şi Danemarca conduc într-un clasament de 142 de ţări evaluate în funcţie de participarea politică, egalitatea economică şi respectarea unor drepturi, cum ar fi cel la educaţie sau la asistenţă medicală. Ciad, Pakistan şi Yemen ocupă ultimele locuri în acest clasament”, potrivit sursei citate.

Oportunităţile femeilor în plan economic reprezintă doar 60% din cele ale bărbaţilor, în creştere uşoară faţă de 56% în urmă cu nouă ani, mai arată raportul.

La nivel regional, ţările din Europa şi Asia Centrală ocupă 12 din primele 20 de poziţii din index, cu una mai puţin decât anul trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite