Societate

articolul anterior articolul urmator

România, o poveste de succes

17
3 Feb 2021 10:14:11
Mihail Neamtu

România poate deveni o naţiune prosperă. Cum? Reformând birocraţia, modernizând infrastructura, păstrându-şi identitatea culturală şi investind în tineri. Nu utilizăm destul geniul tehnic al adolescenţilor care se specializează foarte uşor în IT. Digitalizarea economiei e inevitabilă.

Dacă tot suntem buni la coding (dar şi hacking, să recunoaştem), nu înţeleg de ce nu înfiinţăm mâine zece noi licee de informatică, robotică şi inteligenţă artificială. Toate examenele s-ar da online şi un puşti care la 12-14 ani se apucă de programare poate avea o firmă profitabilă la 16 ani.

Modelul? Israel.

Am avea o puzderie de firme start-ups cu mii de angajaţi care câştigă peste 3.000 de euro pe lună. O asemenea investiţie ar creşte galopant PIB-ul ţării.

În paralel, putem transforma gospodăria ţărănească într-o unitate strategică pentru suveranitatea alimentară a României. La gradul ridicat de obezitate al populaţiei, mâncarea sănătoasă e soluţia. Ne-am putea hrăni cu brânză maturată si proteină animală crescută pe meleagurile noastre.

N-am nimic cu mozzarella italiană, burgerul american sau vinurile franţuzeşti. E loc şi pentru ele. Totuşi, e imperativ să conectăm gospodăria ţăranului-producător la consumator, folosind aplicaţiile de telefonie mobilă.

Evident, intermedierea se va face prin livratorii care vor duce mâncarea bio (sau măcar gustoasă) din punctul A în punctul B pe o arie, să spunem, de 100 km. Poţi să ai producători locali în jurul unor aglomeraţii urbane precum Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi, Craiova sau Timişoara, care pun dimineaţa mâncarea în caserole pentru ca livratorul să aducă hrana fragedă, frumos împachetată, direct la oraş.

E un model care funcţionează foarte bine-n Coreea de Sud. Acolo, 35% din alimentaţia populaţiei se face prin conectarea fermierului-antreprenor la consumator. Văd, aşadar, industria IT ca pe o locomotivă a agricultorului.

În sfârşit, trebuie să primenim educaţia, studiul limbilor străine şi învăţământul profesional. Nu întâmplător, Aristotel spunea că „omul educat se deosebeşte de un om needucat, aşa cum un om viu se deosebeşte de un om mort”. Despre asta, în episodul următor...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

A.S.
3.02.2021, 11:36:06

Corect... pe modelul Bringo se pot conecta producatorii, livratoriii si cumparatorii. Singura mica (sau nu atat de mica) problema ar fi asigurarea aceleiasi calitati la loturi diferite de produse (de la acelasi producator, nu mai vorbim de producatori diferiti). Pentru ca aici este asul din maneca marilor companii in comparatie cu micul producator. Nu stiu daca mi-ar fi foarte la indemana sa comand de la un producator niste branza si sa fiu foarte multumit prima data si sa am o mare dezamagire a doua oara. Iar producatorul ar putea sa se scuze ca asta-i calitatea laptelui pe care l-a dat vaca, si ar avea si el in felul lui dreptate. Mi s-a-ntamplat asta si-n piata cu marfa cumparata de mai multe ori de la aceeasi persoana.

-6 (8 voturi)
Lucifer
3.02.2021, 12:41:12

Domnul Neamţu, abordaţi alte subiecte la care vă pricepeţi. Lăsaţi-o p'asta cu economia.

-5 (5 voturi)
Expat Gabriel
3.02.2021, 13:36:43

Vise! La ce bun sa inveti? Poate doar sa-ti gasesti un job in strainatate. La ce bun sa-i conectezi (virtual) pe producatorii agricoli cand n-ai drumuri moderne sa le transporti marfa? Cum sa elimini birocratia cand cei care ar trebui sa o faca sunt din acceasi tagma?

-8 (8 voturi)
Lucian Pufu
3.02.2021, 15:12:53

Prima conditie este reformarea statului. Acum e o piatra de moara. Restul propunerilor sunt de bun simt, cu reale sanse de succes, dar fara prima nimic nu poate reusi.

gheorghe ion
3.02.2021, 17:24:12

Romania poate deveni o Elvetie mai mare cu doua conditii: 1. schimb de populatie intre Elvetia si Romania 2. schimbarea imnului, din: desteapta-te romane, in: culca-te la loc, cel putin nu faci prostii in somn.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările