Societate

articolul anterior articolul urmator

România se pregăteşte să distrugă 35.000 de doze de vaccin anti-COVID produs de compania AstraZeneca

4
24 Jun 2021 18:12:36
Autor: News.ro

România are în acest moment, în depozite, aproximativ 35.000 de doze de ser anti-COVID produs de compania AstraZeneca în colaborare cu universitatea Oxford, ser care expiră la finalul lunii. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că acestea vor fi distruse, cel mai probabil.

"Avem circa 35.000 de doze de la compania AstraZeneca care sunt distribuite către centrele regionale de depozitare, către Direcţiile de Sănătate Publică şi către centrele de vaccinare care au ca termen de ieşire din valabilitate data de 30 iunie. Puţin probabil, la acest moment, să putem utiliza, până la finalul lunii iunie, aceste doze şi este puţin probabil, de asemenea, să poată să fie donate cuiva. Probabil că vor intra pe o procedură clară de distrugere a acestor doze ca urmare a ieşirii din termenul de valabilitate", a afirmat, joi după amiază, într-o  conferinţă de presă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID. 
 
Valeriu Gheorghiţă a adăugat că sunt multe ţări care au aceeaşi problemă. 
 
"Se acumulează date noi de stabilitate şi este posibil ca în perioada următoare atât FDA (agenţia americană de reglementare în domeniul medicamentelor - n.r.) cât şi Agenţia Europeană a Medicamentului să decidă prelungirea termenului de stabilitate, pe baza studiilor care vor arăta cu siguranţă o stabilitate pe termen mai lung”, a explicat medicul. 
 
Potrivit acestuia, în prezent autorităţile nu au dificultăţi legate de asigurarea depozitării dozelor de vaccin. 
 
Valeriu Gheorghiţă a afirmat că, dacă până acum au fost cazuri de persoane care s-au prezentat fără programare la centrele de vaccinare la final de program, dar care au fost chemate a doua zi pentru că nu mai erau doze de ser începute, acum există o propunere conform căreia  toate aceste persoane să fie vaccinate, "cu riscul de sacrificare a unor doze de vaccin care rămân nefolosite".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
24.06.2021, 18:18:29

Comentariu considerat abuziv.

Constantine Constantine
24.06.2021, 18:58:57

Vai, ce bogati sintem daca ne permitem sa dam la gunoi 35000 de doze! I prospect scrie asa: ''''Flaconul congelat6 luni, la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°CÎn cadrul intervalului de valabilitate de 6 luni, flacoanele nedeschise pot fi păstrate și transportate la temperaturi cuprinse între -25°C și -15°C pentru o perioadă unică de până la 2 săptămâni și reintrodusela temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C.'''' Deci daca s-au respectat normele de mai sus inseamna ca vinovati de aruncarea unor bani la gunoi sint cei care au lansat comenzile fara un studiu de piata si achiziti s-a facut pe principiul lasa ca merge.Uite ca nu a mers.Macar le donau la papuasi.

-3 (3 voturi)
Davide Isa revine
25.06.2021, 11:06:04

În topul statelor cu cea mai bună „rezilienţă COVID“ (scor: 80,8) se află Noua Zeelandă. Insula din sud-estul Pacificului este pe primul loc deoarece a înregistrat în ultima lună 1 caz la 100.000 de locuitori, are o rată lunară a mortalităţii de 0% şi a înregistrat 5 decese la 1 milion de locuitori. Dar, cel mai important: acoperirea vaccinală este de doar 4,8% în Noua Zeelandă. https://adevarul.ro/news/societate/consecinta-modificarii-din-pix-numarului-deceselor-romania-e-ultimele-locuri-topul-tarilor-facut-fata-pandemiei-1_60d4bdce5163ec42716bb2d8/index.html

-4 (4 voturi)
. CORONER
25.06.2021, 06:52:59

wow...ce stire dramatica...dar chiar apocaliptica !

+1 (1 vot)
Modifică Setările