Societate

articolul anterior articolul urmator

România ca resursă

14
2 Aug 2019 12:51:07
Cătălin Sturza

România este un furnizor de resurse. Şi, din păcate, nu este doar un furnizor de resurse naturale. În fapt, a devenit, ea însăşi, o mare resursă.

Este un furnizor de resurse naturale de toate felurile. Materii prime vândute în general foarte ieftin, pentru că, nu-i aşa, noi nu avem know-how-ul şi specialiştii să le prelucrăm. Deşi, în mod paradoxal, petrolul, de exemplu, e prelucrat chiar la noi în ţară, cu tehnologia noastră (foarte bună în rafinării chiar la începutul anilor 90) şi cu specialiştii noştri (de asemenea, foarte buni).

Este furnizor de lemn, şi de păduri. Lemn în general de conifere, deoarece pădurile de câmpie s-au cam terminat. Lemn de o valoare scăzută, şi care prin ţările mai civilizate nu se taie. Situaţia pădurilor din multe masive e deja dezastruoasă (cu „cod roşu“ de defrişări în 27 de judeţe), dar nimeni nu se grăbeşte să interzică tăierile de la munte. Şi nici măcar mobilă nu facem – zeci de camioane de lemne ies zilnic din ţară, pe mai nimic.

Este un furnizor de resursă umană şi de mână de lucru ieftină. România are a doua rată a emigrării din lume, după Siria – ţară lovită de un deceniu de un sângeros război civil. La noi războiul este psihologic, fără sânge; dar nu este mai puţin devastator. Migranţii români pleacă, cei mai mulţi, să facă muncile pe care alţii le refuză – la căpşuni, la îngrijit bătrâni sau la serele de flori. Muncă care e şi grea, şi umilitoare în unele cazuri; dar românii strâng din dinţi pentru câteva sute de euro. Mii de copii rămân şi cresc singuri, cu vreun unchi sau bunic. Orfani de lux, cost nevăzut şi ascuns ale mâinii de lucru ieftine din sere şi de la căpşuni.

Este furnizor de copii pentru piaţa adopţiilor. România este unul dintre cei mai mari furnizori de copii albi din lume, pentru această piaţă. Unii vor spune că aceşti copii pot avea vieţi fericite în familiile din străinătate care îi adoptă. Eu voi spune că în cele mai multe cazuri nimeni nu-i urmăreşte pe aceşti copii după adopţie, şi nu ştim ce fel de vieţi au. Şi că aceşti copii sunt trataţi ca o simplă marfă, în sistemul românesc de adopţii. Asociaţia ACT (Against Child Trafficking) foloseşte cuvântul „mafie“ când se referă la lobby-ul internaţional pentru adopţii, care activează şi în România. Şi arată că „cei care reprezintă acest lobby nu au nici un fel de scrupule, nu se dau înapoi de la nimic“.

Este furnizor de fete pentru videochat. România şi Columbia sunt cele mai mari ţări furnizoare de fete, pentru industria de videochat. Să nu ne facem iluzii – videochatul este tot o formă de prostituţie, şi ţine de industria mai largă a pornografiei şi a prostituţiei. În ciuda reclamelor agresive care spun că ar fi o cale „respectabilă“ să te îmbogăţeşti rapid – dar ce escrocherie, ce industrie imorală nu a încercat în istorie să se prezinte drept „respectabilă“?

România este un furnizor de consumatori – pentru produse proaste şi scumpe, de mâna a doua şi a treia, pentru lanţurile de supermarketuri „internaţionale“ ce ne vând plastic şi euri. Sau pentru companiile farmaceutice – care ne vând ce vrem şi ce nu vrem. E, de asemenea, un furnizor de cobai – pentru tot felul de medicamente „experimentale“, sau pentru reţele 5G la fel de „experimentale“.

Mai nou şi tot mai des, este un furnizor de indivizi dependenţi. Dependenţi de droguri. Reţelele de droguri se extind şi în oraşele mari, dar şi în cele mici de provincie; şi în centrul vechi, dar şi în cartiere; şi în şcolile „de elită“, dar şi în liceele profesionale. Conform „Raportului naţional privind drogurile“ din 2017, se remarcă „creşteri semnificative ale prevalenţei consumului de-a lungul vieţii pentru canabis, cocaină, droguri injectabile, heroină şi ciuperci halucinogene.“ Iar un individ care devine dependent va fi prins în acest cerc vicios şi va „cotiza“ la reţea poate tot restul vieţii, dând tot ce are, până la ultimul ban.

Să nu uităm nici avorturile. Aflată în plină iarnă demografică, România este prima ţară din Europa şi a doua ţară din lume, în ceea ce priveşte numărul de avorturi la mia de copii născuţi vii. Nu ştim câte avorturi au loc zilnic, probabil peste 400. Copii pe care nimeni nu-i plânge, de care nimeni nu vrea să ştie. Despre care presa nu scrie, pentru care nimeni nu iese să protesteze în stradă. În orice caz, putem spune că România este un mare furnizor de carne de tun pentru industria avorturilor.

Şi, cel mai rău, este furnizor de femei, de fete şi de copii pentru reţelele internaţionale de trafic de fiinţe umane, proxenetism şi trafic de organe. România este conform Comisiei Europene cel mai mare furnizor de carne vie din UE pentru aceste reţele. Conform unui articol din Gândul, „sunt 7000 de copii dispăruţi la acest moment în România“. Acelaşi articol prezintă detalii despre atrocităţile la care sunt supuse femeile care sunt sclavele unor astfel de reţele. Multe dintre femeile şi dintre copiii care pleacă în sclavie nu se mai întorc niciodată. Sunt fie ucise la un moment dat, fie mor în urma bătăilor, epuizării, umilinţelor, drogurilor.

Unele triburi care nu produceau bunuri economice îşi vindeau oamenii – femeile şi copiii. Nu aveau ce să vândă, dar aveau anumite nevoi. Şi noi avem nevoi – în special oligarhia care ne conduce (şi care nu se rezumă în nici un caz la partide sau politicieni) are nevoie de maşini de lux şi de vacanţe exotice. Şi după ce a vândut resursele naturale, pădurile, nu mai are ce să vândă. Aşa că vinde resursa umană. Şi vinde direct oamenii, femeile, copiii.

O periferie semi-dependentă. O ţară tot mai goală şi mai defrişată. România ca resursă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

GicaContra
2.08.2019, 14:16:40

mno, bine! Dar, ca de obicei, autorul nu ne spune care este solutia la toate problemele astea mai mult sau mai putin reale. Presimt ca vine cu o gogrita de solutie intr-un articol viitor. Credeti ca daca ridicam nationlismul la rang de politica de stat, nu mai fuge lumea? Ba chiar o sa fuga si mai multi. Noi daca ne credem asa destepti si buricul pamantului, de ce nu importam si noi resurse de munca din tari mai fraiere de exemplu. Poate o sa se mire autorul, dar nu vine nici naiba la noi. Sau vin doar ca sa stea putin si sa plece catre tarile civilizate in vest. Fug fara sa se uite inapoi. In acelasi fel in care au fugit si romanii nostri.

+2 (2 voturi)
Radu Mircea
2.08.2019, 14:25:12

# Catalin Sturza Ca de obicei bateti cimpii abordind teme pe care nu le cunoasteti si sunteti departe de ale stapini . Videochatul este o afacere legala , taxata , impozitata ca orice marfa . Din pacate nu cunoasteti ca ca nu se poate face sex prin calculator si deci '' forma de prostitutie '' .. este o himera a BOR si deci prin extensie si a dvs. . Dar nimeni nu este perfect si eu va inteleg . Avorturile nu sunt '' copii pe care nu-i plinge nimeni '' decit in mintea hobotnicilor BOR , pentru lege si oameni normali sunt embrioni nedoriti . Nu ma mira cind exista popici si sustinatori ai lor care sustin ca si embrionul rezultat al unui viol este din cauza ca si fameii ia placut violul sau nu stie sa se spele corespunzator . Cind popicii angajati pe banii nostri in scoli predau la lectiile de religie educatie sexuala crestin ortodoxa , ridicolul si pericolul pentru copii devine iminent .

+2 (4 voturi)
Stan Papusa
2.08.2019, 23:01:19

Radu Mircea In acest moment, sa cuvine sa aveti DECENTA. S-a confirmat ca un copil a fost asasinat in conditii de neimaginat. Videochatul n-o fi, in opinia dvs., prostitutie. Ei, bine, daca dvs. aveti dreptul la opinie, il am si eu: n-o fi prostitutie, dar nici activitate onorabila si normala nu este. A te scalambaia erotic pentru deliciile masturbatoare ale unor semi-impotenti sau reali impotenti NU este o modalitate cinstita de a-ti castiga existenta. Suntem (noi, Romania) cea mai mare furnizoare de prestatari de videochat din Europa. Este extrem de rusinos. Nimeni nu contesta ca viata sexuala este o componenta importanta a existentei umane (veti fi surprins, in nici un caz crestinismul, vezi Cantarea Cantarilor si multe, multe alte pasaje din Biblie). Dar eici e vorba de umplerea cu pseudo-sex a unor biete vieti vide de sens si continut; daca vreunul din amaratii care platesc pentru asa-zisul videochat (care video o fi fiind, dar chat nici pe departe) ar fi in stare sa traiasca in realitate o poveste frumoasa cu o partenera/un partener, fie ea acea poveste si pur sexuala, fara sentimente, nu s-ar masturba ca un bou in fata unui ecran, platind unei descreierate sau unui descreierat sa se scalambaie in fel si fel ca sa-i produca si lui, spectatorului, iluzia unei senzatii. Iar faptul ca aceasta activitate este impozitata nu-i confera demnitate. Sincer sa fiu, nu stiu nici eu daca imi este mai mult sila sau mai mult mila si de clovnii care se scalambaie, si de masturbatorii disperati de singuratate. Si nu stiu, nu sunt calificat sa afirm cand devine embrionul fiinta - dar stiu ca a vea si creste copii este o mare bucurie si o nobila bucurie. Va las deci cu satisfactia si mandria dvs. patriotico-progresista de a fi campioni la videochat si la avorturi. Eu tot mai sper ca intr-o zi vom putea declara fara sa fim tratati de retrograzi ca mai suntem unii care preferam sa facem dragoste cu cineva care ne iubeste si pe care il/o iubim si ca venirea pe lume a unui copilas este o minune dumnezeiasca. Am onoarea sa va salut.

+1 (3 voturi)
Radu Mircea
3.08.2019, 08:13:42

# Stan Papuse De la Vespasianus prin Suetonius citire : '' Pecunia non olet '' ( banii n-au miros ) . Nu stiu de ce tratezi ocupatia asta ( videochatul ) ca nefiind '' onorabila si normala '' dar mergi in continuare la cinema sa vezi filme unde pe ecran se '' scalimbaie '' actori iar spectatorii se rid sau pling - uneori dupa banii dati pe bilet - , faptul ca la cinema esti protejat de anonimatul multimii nu te face mai '' onorabil si cinstit '' . Satisface o nevoie . Nu-mi povesti de '' importanta vietii sexuale in crestinism ''' un cult cu peste 250 de zile pe an de POST . Noroc ca omu' nu se mai conduce de mult dupa sfatul Domnului ca se ducea dracu' omenirea si dispaream din istorie ca specie . lo va inteleg acralea strugurilor dupa o anumita virsta cind devii sfatos si intelept ca un proverb dar nu judecati '' decenta '' altora prin prisma evenimentelor recente , ca ar insemna sa-mi interziceti berea cea de toate zilele in cazul caderii guvernului (Doamne ajuta ) sau a mortii lui lliescu . ( Doamne fereste ) . Va contra salut cu aceasi onoare !!!

+1 (3 voturi)
Lucian Pufu
2.08.2019, 15:49:22

Era bine daca le ziceati tovarasilor de drum, atunci cand erati langa ei. Dupa cum cred ca stiti, responsabilii principali pentru ce e astazi Romania sunt cei care au detinut puterea in acesti 30 de ani. In loc sa se ocupe de dezvoltarea tarii, s-au ocupat de devalizarea ei. Ghici cine conduce Romania de 7 ani? Cine nu a facut deloc investitii in infrastructura energetica si de transport, fara de care nu poate fi vorba de dezvoltare? Cine a produs decalaje uriase de salarizare intre sectorul de stat, lipsit de orice performanta si cel privat? Chiar credeti ca tinerii ar mai ramane in Romania sa munceasca doar pentru a plati din taxe salarii babane si pensii speciale? Eu zic sa va ganditi la vietnamezi, srilankezi, etc., ei sunt viitorul acestei tari, cum s-o mai numi peste 20 de ani.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările