România, ţara din UE cu cele mai multe decese care puteau fi evitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are cea mai mare rată de decese care puteau fi evitate, bolile care le cauzează putând fi tratate cu ajutorul unui sistem de sănătate eficient şi cu intervenţii primare preventive sau prin asistenţă medicală în timp util.

În 2016, 1,5 milioane de persoane cu vârsta sub 75 de ani au murit în Uniunea Europeană (UE), din care două treimi (un milion) ar putea fi considerate decese premature, conform Eurostat. Aceste decese ar fi putut fi evitate, fiind fie decese care pot fi prevenite, fie decese din cauza unor afecţiuni tratabile.

În UE, decesele cauzate de boli sau afecţiuni tratabile în rândul persoanelor sub 75 de ani au fost provocate de bolile cardiace ischemice (rata de deces standardizată de 18,9 la 100.000 de locuitori sub 75 de ani), cancerul colorectal (15,1), cancerul de sân (numai la femei; 10.9), boli cerebrovasculare (10) şi pneumonie (5,2). În 2016, aceste cinci cauze au reprezentat 65% din toate decesele cauzate de boli / afecţiuni tratabile în UE.

În 19 din cele 27 de state membre ale UE, boala cardiacă ischemică a înregistrat cea mai ridicată rată de deces standardizată în 2017 pentru persoanele cu vârsta sub 75 de ani dintre aceste cinci cauze principale de deces cauzate de boli / condiţii tratabile. În alte şapte - Belgia, Danemarca, Spania, Franţa (date din 2016), Italia, Olanda şi Portugalia - cea mai ridicată rată de deces standardizată a fost pentru cancerul colorectal, în timp ce în Bulgaria cea mai ridicată rată de deces standardizată a fost pentru bolile cerebrovasculare.

România a înregistrat cea mai mare rată de deces standardizată pentru boli / afecţiuni tratabile din UE, atât per total, cât şi pentru anumite afecţiuni specifice, precum cancerul de sân.

Imagine indisponibilă

Cauza principală a deceselor care pot fi prevenite: cancerul pulmonar

În UE, cancerul pulmonar (rată de 37,1 la 100 000 locuitori sub 75 de ani), boli cardiace ischemice (18,9), tulburări şi intoxicaţii specifice alcoolului (11,7), boli cerebrovasculare şi boli pulmonare obstructive cronice (ambele 10) au fost cele mai frecvente cinci cauzele decesului care poate fi prevenit în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani, reprezentând 55% din totalul acestor decese în 2016.

În 2017, printre aceste cinci cauze principale ale deceselor care pot fi prevenite, cancerul pulmonar a avut cea mai mare rată de deces standardizată pentru persoanele cu vârsta sub 75 de ani în 20 din cele 27 de state membre ale UE.

Letonia, Lituania, România şi Slovacia au înregistrat cea mai mare rată de decese care pot fi prevenite pentru boli cardiace ischemice, în timp ce Estonia şi Finlanda au înregistrat cea mai mare rată pentru tulburări şi intoxicaţii specifice alcoolului. Bulgaria a avut cea mai mare rată de decese care pot fi prevenite pentru bolile cerebrovasculare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite