România varză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La noi fumează şi cei care nu fumează! Ce or fuma mai marii ăştia ai noştri, de la ăi de sus, sus, de la cucuveaua lui Ilici lăsată pe gardul de la Cotro, până mai jos la Casa boborului din cartierul Uranus, la Palatul Victoriei, la toate palatele administrativ teritoriale şi la sediile partidelor politice din ţară? Că una trag pe gură, alta scot pe nas! Ăştia-s cu adevărat varză naţională, dar d-aia de hipermarket, nu de tarabă!

Mulţi dintre românii ăştia mai trecuţi prin viaţă, care au prins ”binefacerile epocii de aur”, prima ”revoluţie” televizată din lume, am trecut prin tranziţie la capitalismul sălbatic, la fel ca şi democraţia noastră originală, iar acum, ne-a ajuns covidul nemilos, mai ştim să apreciem şi unele chestii cu adevărat tradiţionale. Cum ar fi varza adevărată românească de exemplu! Bună şi la bine, sărbători, la nunţi, la petreceri, ambasador culinar de neuitat în lume, cu sarmalele neaoşe, hrană de bază pentru amărăşteni şi domni în acelaşi timp! Bună şi la rău, la înmormântări, la parastase, la greu, la necaz, la foame! Panaceu şi la mahmureală! Cât p-aci să ne pierdem şi varza neaoşă acum, pe timp de pandemie, odată cu năzdrăvănia prostească de închidere a pieţelor de către actualul guvern Varză, pardon Orban.

Dacă unii dintre noi, ăi mai de modă veche, apreciem şi căutăm varza naţională, bio, naturală de la mama ei, unii mai cu caş la gură chiar dacă destui provin din familii modeste, sărăcăcioase, cu WC-ul în fundul curţii, că tot am citit o statistică precum circa 25% dintre români mai au buda în fundul grădinii, în aer liber, deci băieţi şi fete preferă varza de hiper, super market, vidată, ambalată controlată chimical. De inginerii din laboratoare! Treaba lor, alegerea lor, dar îi vedem din când în când tânjind după sarmalele mamelor de la ţară, din provincie, după varza cu ciolan sau după fasolea săracului, care fasole nu mai este nici ea românească, ci de import.

Că acum, la noi, în epoca hiper, super marketurilor nici fasolea, nici merele, perele, morcovii, carnea, peştele, nici borşul şi câte şi mai câte relicve româneşti aflate pe cale de dispariţie nu mai sunt produse la noi, din sămânţa, din pământul românesc, udate cu apa noastră, mângâiate de soarele nostru! Nici aerul nu mai este cum era înainte mai curat, mai sănătos, acum aerul pe care îl respirăm este ”îmbogăţit” cu metale grele şi deloc rare, cu praf, cu noxe, cu fum de la deşeuri aduse din import, occidentale, să simţim şi noi mirosul capitalismului din Vest.

Nu mai zic de fumat! Bre, la noi pe lângă faptul că fumează şi cei care nu fumează, nu ştiu ce dracu or fuma mai marii ăştia ai noştri, de la ăi de sus, sus, de la cucuveaua lui Ilici lăsată pe gardul de la Cotro, până mai jos la Casa boborului din cartierul Uranus, la Palatul Victoriei, la toate palatele administrativ teritoriale şi la sediile partidelor politice din ţară? Nu ştiu ce fumează ăştia că una trag pe gură, alta scot pe nas! Ăştia-s cu adevărat varză naţională, dar sunt d-aia de hipermarket nu de tarabă!

Sunt varză de laboratoare, cu chimicale, vidată ambalată, nu varză de câmp, cu miros neaoş de butoi cu murături!

Varza asta comercială, de mall, spre deosebire de varza ţărănească, te minte în faţă, îţi ia ochii cu reclama şi ambalajul chicios, e scumpă, dai banul pe ea şi când o duci acasă nu-i bună de nimic. Este doar minciună, fleşcăială! Nici acritură nu-i poţi spune! Poate doar c...t, dar, cu toate acestea se vinde şi se şi mănâncă de mulţi indivizi! Pe când varza ţărănească, de câmp, de butoi, îţi spune verde-n faţă şi în nas cine este, dar îţi face şi nişte sarmale de dai cu căciula după câini şi culmea, te mai trezeşte şi din mahmureală! Eu cred că e bună şi împotriva covidului, dar nu prea o mai găseşti la vânzare, unde o găsim doar pe cea mincinoasă livrată de politicienii varză! Cred că dacă era testată nu mai umblau şi cheltuiau guvernele milioane de euro sau dolari după vaccinuri. Şi ajungea şi la tot boborul mondial, nu doar la boşii listelor speciale. Păi, dacă la noi au căzut oameni la datorie în timp ce luptau împotriva nemilosului covid, folosind pe post de arme tot felul de leacuri băbeşti, bisericoase, licori miraculoase, descântece şi blesteme, cum să nu-i dai coronavirusului în cap cu varza naţională!

Nu e clar?

Chiar aşa combat mai marii României pandemia, cu varza de supermarket, mincinoasă, sclipicioasă, leşinată, fără gust şi fără efecte benefice. Cu varza de laborator, toxică, mincinoasă! Ţara întreagă este o varză, în frunte cu toţi conducătorii şi politicienii varză, după chipul şi asemănarea lor! Iar aceşti vărzari şefi, care-şi dezvăluie pe zi ce trece imoralitatea, ipocrizia, neputinţa, fariseismul, prostia, vor să mai bage România încă patru ani la murat, ca pe o varză bună din care se hrănesc cu lăcomie, lăsând în urma lor doar stricăciuni şi mirosuri pestilenţiale de hoit!

Aşa arată ţara noastră astăzi: cu politicienii noştri varză, cu oameni nevinovaţi care ard în spitale, cu oameni care nu au cu ce să se încălzească şi să se spele în prag de iarnă, pe timp de pandemie, cu sănătatea şi educaţia la pământ, cu nişte corupţi, penali, incompetenţi care ne somează să-i votăm la alegeri.

Minciunile şi promisiunile sunt cei mai puternici agenţi electorali din toate timpurile. Şi nu-i costă nimic pe cei care se folosesc de aceşti agenţi şi de naivitatea alegătorilor.

Dar, dacă vom alege tot varză, de varză mincinoasă vom avea parte şi pe viitor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite