Societate

articolul anterior articolul urmator

România, vasalul Europei

66
11 Jun 2013 16:36:03
Eugen Tănăsescu

Întâlnirea recentă dintre premierii României şi Germaniei a fost mai mult un fel de audienţă a vasalului numit România, la “Înalta Poartă” a Europei.

În Evul Mediu, vasalul era o persoană sau un stat, care se supunea altei persoane sau altui stat, în schimbul unor beneficii.

Recenta întâlnire dintre cei doi demnitari a sunat mai mult a primire în audienţă a domnului Ponta, la doamna Merkel, urmată de o conferinţă de presă pe tipologia pozatului cu puternicul urs din pădure, pentru impresionarea vasalilor de acasă.

  Practic, noi ne-am dovedit vasalitatea susţinând încă o dată teoria disponibilităţii pentru investitori. La schimb, ni s-au (re)comunicat nişte reguli: avem beneficii de pe urma „parteneriatului“ (cred că acesta este noul termen capitalist pentru vasalitate) doar dacă rezolvăm nişte chestiuni elementare şi fireşti, legate de statul de drept şi de corupţie. Mă întreb cum de ne mai închipuim că suntem „membri” egali în UE, cu aşa probleme pe cap.

Pe viitor mă aştept deci,  la nişte demonstraţii pilduitoare, în sensul indicat de mai-marii UE. Dar probabil vor fi,  ca multe momente din viaţa statului nostru,  mai mult de imagine.

Ceea ce nu s-a spus poporului vasal (şi mereu se uită să se spună) este faptul că investitorii vin la afaceri, nu la binefaceri, ceea ce înseamnă că ei vin să scoată profit din ţară, în condiţiile agravante ale lipsei de reciprocitate: noi nu aducem profit în ţară.

De aceea, pur şi simplu sărăcim.

Dar asta este problema noastră,  că ne furăm singuri căciula şi nu ştim să negociem sau să beneficiem de pe urma vasalităţii. A demonstrat-o şi recenta declaraţie a economistului-şef al BNR, Valentin Lazea: „Capitalismul românesc după '89 nu a adus nimic nou sub soare, iar inegalităţile s-au accentuat şi s-a menţinut dezinteresul pentru «talpa ţării»

Problema care mă frământă este însă costul moral al acestei vasalităţi. Vom ajunge, oare, în situaţia de a negocia valorile morale, pentru a rămâne vasali? Sau asta s-a întâmplat deja?

PS. Răspunsul se întrevede. Comisia prezidenţială a respins ambele amendamente, iniţial adoptate. Primul se referea la discriminarea pe bază de orientare sexuală, al doilea privea familia ca fiind căsătoria între bărbat şi femeie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

Tagetes
11.06.2013, 16:53:06

Civilizatia occidentala este invocata de toti, de politicieni cand ne mint, de analisti cand ne prostesc, de scriitori si poeti cand isi dau premii unii altora. Civilizatia aceasta a venit si peste noi pe parcursul ultimilor 20 de ani. Ne-a spart cu furie de pe masa blidele si oalele cu putinul fericirii noastre, cu oameni care mai zambeau, mai glumeau , care mai simteau inca bucuria de-a iubi, bucuria de-a trai. Si ne-a pus pe masa cupa bogatiei, cupa civilizatiei, cupa fericirii occidentale, o cupa a cinismului, a decadentei si a nedreptatilor. O cupa plina cu rahat occidental.

+4 (4 voturi)
Mandy
11.06.2013, 16:54:09

D-le preot, de ce va amestecati dvs in politica? De ce nu-i lasati pe altii care se pricep? Nu uitati ca acest Ponta, care a obtinut doar 4 minute de la Angela Merkel, este plagiatorul care anul trecut a incercat cu infractorii lui o lovitura de stat, suspendarea neconstitutionala a presedintelui, si a incercat sa calce in picioare legile si statul de drept in Romania. Si daca nu era reactia prompta a Europei, cred ca reusea. Acest Ponta are nevoie sa i se reaminteasca detaliul, pentru el nesemnificativ, ca pana nu se intareste statul de drept in Romania si nu se elimina coruptia, nu vin nici investitorii despre care minte PSD!! Ce vi se pare ciudat?... Nu adoptati retorica uslasa de asta vara, ca ce ne trebuie noua UE, ca suntem tratati ca niste slugi, etc, etc. Erau nerabdatori prietenii uselei sa ne dea pe mana rusilor, asta vreti? Va repet: calitatea de preot nu cred ca va dreptul sa faceti politica. Nu va pricepeti. Aveti colegi de specialitate, aici la Adevarul, mai consultati-va si dv, DOCUMENTATI-VA, nu dati drumul pe blog la tot ce va vine in minte. P.S. Poate il intrebati pe Ponta care a fost motivul constitutional pentru care au incercat suspendarea presedintelui. N-au motivat nici pana azi. Unde ati mai vazut asa ceva?

-1 (13 voturi)
Catalin Mattei
11.06.2013, 17:16:59

:)))))))))))))))))))))))))))))

+2 (2 voturi)
paradoxal
11.06.2013, 17:10:56

Domnule Tanasescu ar fi de luat in seama recomandarea facuta de Mandy, Aveti colegi de specialitate, aici la Adevarul, mai consultati-va si dv, DOCUMENTATI-VA, nu dati drumul pe blog la tot ce va vine in minte. Da poate ca va ajuta si domnul Mazare sa va documentati in multe lucruri.dupa parerea mea,consider ca domnul Mazare este cel mai cinstit si onest politician din Constanta care..printre altele ,este dupa spusele unui inalt ierarh de acolo ,,,,si un foarte bun credincios bisericii Bor.

-2 (10 voturi)
Catalin Mattei
11.06.2013, 17:18:00

preotii nu au voie sa faca politica sau macar asa era recomandarea Patriarhiei.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările