Societate

articolul anterior articolul urmator

România văzută din orfelinat

2
7 Dec 2013 09:54:31
Lacrima Andreica

Aproape fiecare zi din nenorocita noastră democraţie m-a ţinut prizoniera trecutului într-o Românie care-şi construieşte un viitor mai mult decât incert orientat (...)  O Românie îngheţată în timp, cu un picior în comunismul cel mai abject, mincions şi grosolan şi cu un picior într-o democraţie şi o civilizaţie incertă.

Când eram mică, Moş Nicolae nu-mi plăcea. Dincolo de faptul că Moş Nicolae era pe atunci doar un Moş al ardelenilor, iar rudele mele din Muntenia mă priveau suspect bodogănind clănţănit şi crispat: ”bozgoroaica”, îl asimilam pe acest Nicolae unui tip care îmi tot ştergea ecranul alb-negru al televizorului de pe interior. Şi de la ”moşul” ăla nu doream nimic. Nici măcar emisiunile de ştiri, darămite ceva în ghetuţele Clujana, frumos rânduite în frigul de afară. După 1989 am sperat din tot sufletul că nimic pe lume nu-mi va mai aminti vreodată de tembelizorul idiot şters pe dinăuntru de Ceauşescu, de cretinii aplaudând frenetic nimicul, golul, minciuna, prostia, de stupizenia care impunea unui copil talentat să recite ode pseudo-istorico-tâmpe la orice manifestare comunistă cu pretenţii de cultură. Dar n-a fost să fie. Aproape fiecare zi din nenorocita noastră democraţie m-a ţinut prizoniera trecutului într-o Românie care-şi construieşte un viitor mai mult decât incert orientat. Am trecut muncind şi prin orfelinatele statului în anii în care baroneasa Nicholson ne făcea rapoarte după rapoarte deloc favorabile şi am rămas alături de copiii şi oamenii din sistem, indiferent cum au trecut vremurile.

În România de astăzi copiii din Centrele specializate ale statului sunt copii care au avut parte în familiile lor de formele cele mai grave de abuzuri, sau au fost abandonati. Sunt mult mai puţini "internaţi” decât erau în anii 90 şi le e mai bine. Însă shimbarea, atât cât e, ascunde o realitate crudă: copii care ar trebui instituţionalizaţi din cauza riscurilor şi a abuzurilor din familiile lor ar fi mult mai mulţi în România de azi. Un număr mare şi incert, semn al unei societăţi adânc bolnave în marea ei masă. Dar aşa cum sunt acum aşezate lucrurile, Statul nu are nici bani şi nici locuri pentru aceşti copii. Poate mai corect ar fi să spunem cum anume a rezolvat Statul prin guvernările sale succesive şi prin parlamentarii săi care au prins rădăcini cu scaune cu tot în Parlament un singur lucru şi anume: cum au reuşit aceştia să scape de orfani! Să nu existe oficial, să nu mai apară, să se poată bate politicienii de toate culorile  în piept populist şi iresponsabil, mincinos că România a rezolvat problema. Cum? Simplu. În condiţiile actuale în care un îngrijitor are în responsabilitate mult prea mulţi copii (unii au şi 11 copii cu handicap motor şi/sau mintal în diferite grade de severitate), în care statul nu are bani pentru familiile care i-ar primi pe copii în plasament iar bieţii oameni care au luat deja orfani în îngrijire ajung să-i crească din sărăcia lor şi pe controale multe, şi pretenţii multe din partea unui Stat care nu-şi face datoria, - în aceste condiţii sistemul e blocat. Nu mai poate primi alţi copii decât pe cei aflaţi în cel mai mare grad de risc. Ceilalţi, să se descurce. Statul şi guvernanţii noştri hapsâni, lacomi şi neoameni care îşi ascund din pix corupţia, hoţia pe spatele şi munca noastră, aceşti umanoizi ne transmit sec nouă tuturor: ”Viaţa voastră nu face nici doi bani! Scapă cine poate! Legea junglei”. 

Scuza pe care o înghiţim e ca un pumn de oţel într-o mănuşă de catifea înfipt în stomacul nostru ca naţie: ”Cel mai bine unui copil îi e lângă părinţi (dacă nu sunt musai denaturaţi), în mediul în care a fost crescut”. În lumea civilizată ăsta e un adevăr. În România nostră în care minciuna e primadonă în stat e doar o perdea. O perdea după care sunt dosiţi copii din familii monoparentale, din care până şi părintele rămas a plecat, dar care copii ( şapte la număr în exemplul la care mă gândesc acum) nu sunt instituţionalizaţi pentru că teoretic o soră de 18 ani răspunde de ei. Dar nimeni nu şi-a pus problema dacă această soră este suficient de matură să facă asta. Statul oricum nu-i doreşte pe cei 7 orfani.   Şi oricum, unde să-i mai pună? Între copiii care au fost maltrataţi şi abuzaţi grav în familiile lor şi trebuie puşi la adăpost de proprii părinţi? Ar suferi cu siguranţă noi abuzuri într-un sistem în care supraveghetorii sunt asimilaţi dumnezeilor de vreme de statul român crede că un îngrijitor poate supraveghea 11 copii (un alt exemplu concret pe care îl am în minte acum).  Dar de aceşti mici şapte potenţiali cetăţeni antisociali cine se ocupă? Un asistent social, prost plătit, îngropat în tone de raportări idioate pentru o clică de şefi bine plătiţi care au nevoie să pretindă că au de lucru pentru a încasa dota electorală. 

O Românie îngheţată în timp, cu un picior în comunismul cel mai abject, mincions şi grosolan şi cu un picior într-o democraţie şi o civilizaţie incertă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Dan Paval
10.12.2013, 06:03:38

DOAMNA LACRIMA ANDREICA, Dumneavoastra chiar nu vedeti ca ROMANII - daca NU prima, printer primele popoare europene - sint decimate din interior si exterior incet dar sigur!? Chiar NU vedeti? Nu vedeti ca oculta iudeo-masonica ne extermina de vreo suta de ani incoace incet dar sigur? 50 de ani de kominternism iudaic a fost prima faza de distrugere a unui neam! cele mai multe divorturi pe cap de locuitor au avut loc in aceasta perioada de timp! Sistemul de invatamint "McDonald" si "sistemul sanitar" NU va spun chiar nimic? Mergeti in spitalele "judetene" care arata ca lagare spre "eternitate"? Sa fim noi chiar asa de prosti! noi romanii? care am pierdut 10% din populatie pentru intregire si apoi inca peste 500.000 de ostasi, plus toata floarea - NU intelectualitatii NUMAI - Romaniei!? a celor care erau mai de isprava si reprezentau INIMA ROMANIEI? Ca dupa fiecare razboi am platit toate datoriile de razboi si tot ce au mai vrut cominternistii khazari (care isi spun de aiure si semiti si "evrei).....ce ne-a lipsit dupa 1989 ca in CINCI ani de "libertate" sa devenim a doua ELVETIE A EUROPEI! NU vedeti ca - conditia necesara si suficienta pentru neo-cominternisti - este sa IMPUNA in virful puterii NUMAI MEDIOCRI SI SUB-MEDIOCRI SANTAJABILI care sa poata fi folosit ca marionete! Chiar credeti ca actual "putere" NU intelege ca economia Romaniei sta in proprietatea privata pe care o distruge si sufoca continuu? De ce? Pentru ca un popor (MAI NOU O POPULATIE) poate fi mai usor controlata cind sta la mila guvernului? Razboaiele acum se poarta NUMAI economic si DIN INTERIOR! V-ati intrebat vreodata de ce toti khazari din tara si-au schimbat numele cu nume NEAOSE romanesti si ca - din 1989 incoace - controleaza toate institutiile tarii!? Uitati-va ce "romani" neaosi au pus mina pe putere in 1990! Uitati-va ce se intimpla acum la Pungesti, in Bucuresti si in tara cu Rosia Montana si mai ales cu legea expropierii pamintului "in folosul romanilor"? Oare cei peste 3 MILIOANE DE ROMANI - care reprezentau si reprezinta forta, INIMA! activitatii economice romanesti - plecati pentru ca li s-au distrus fabricile! a fost intimplatoare? Oare toate irigatiile din tara - constind in milioane de tone de tevi de aliaji de aluminiu, furate, topite si vindute de tigani prin HG a lui Petre Roman este intimplatoare? - au fost distruse de TARANII NOSTRI? Ce spuneti dumneavoastra este o consecinta tragica fata de PROGROMUL INITIAT DE OCULTA MONDIALA IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN! Dar este doar o parte! o consecinta!

Lacrima Andreica
10.12.2013, 15:20:35

Tocmai pentru ca vad, scriu :) Zi buna, Dan Paval..