Societate

Romanians are coming. Istoria ne muşcă de fund

21
25 Feb 2015 17:44:41
Nicu Dumitru
Foto: Channel 4, Romanians Are Coming, ep.1
Foto: Channel 4, Romanians Are Coming, ep.1

De vreo săptămână consum cu nesaţ tot ce e legat de documentarul Romanians are coming, difuzat de Channel 4 despre viaţa emigranţilor români din Marea Britanie. Şi asta pentru că e o situaţie cu care nu ne-am mai întâlnit până acum, un context care are un imens potenţial.

Ştim cu toţii despre acest documentar, nu reiau faptele deja relatate şi disponibile pe net. Ce pot eu să spun e atât: dacă vrei să ai o opinie despre el, trebuie mai întâi să-l vezi. Dacă nu l-aţi văzut, e la liber pe Youtube. 

Aşteptam de ceva vreme să existe această discuţie în spaţiul public românesc. S-a mai întâmplat şi vor urma şi altele, ceea ce nu poate fi decât bine. E drept că poate stârni conflicte, fie ele în interiorul ţării, fie la nivelul relaţiei dintre UK şi România. Dar să sperăm că punerea subiectului pe tava publică va cerne uşor gândurile românilor (despre cele ale birtanicilor nu vorbim acum, ci un pic mai jos) şi le va direcţiona către reconciliere şi găsire de soluţii autohtone, pentru ţara noastră.

E drept ca a face un documentar, fie el onest, exclusiv despre pătura săracă a românilor din Anglia, este riscant şi susceptibl la generalizare. E foarte uşor să afirmi că toţi românii sunt la fel, dacă unim opinia publică deja infectată a britanicilor despre români cu acest material. Dar e la fel de uşor să faci asta cu orice altă informaţie care nu este idiot-proof. Aşa e viaţa.

Reacţionăm emoţional

Ca să fiu mai clar. Documentarul e foarte în regulă. Nu intră în păcatul etnicizării, prezentând viaţa unor clase sociale şi lupta acestora pentru supravieţuire. Deşi sunt printre puţinii britanici care reuşesc să fie obiectivi vis-a-vis de români, aceştia arată o realitate care pentru diasporeni este ruşinoasă şi îi face să se simtă complexaţi, apoi trezeşte nevoi de departajare a elitei, prin proteste la costum, cu iz de insulină, Microsoft, Nadia şi avioane cu reacţie.

Ceea ce a facut Ion Jinga, ambasadorul român cu desinenţă de engleză, prin scrisoarea sa către Channel 4, este total nediplomatic, iar eu tind să cred că nici măcar nu a văzut materialul. Sau aşa pare, din reacţia sa. Protestele românilor din Londra, susţinute public de ambasador, la rândul său susţinut public de premierul Ponta, sunt penibile şi n-o să pierd timp vorbind despre ele. Eu le-aş păstra pentru derapajele mult mai dese, flagrante şi extreme ale presei britanice, care coexistă cu acest material.

Opinia publică românească e din nou scindată. Am văzut pe Facebook reacţii in oglinda, opuse,  polarizate. Asta e bine, o punem de-o dezbatere. Dar ce mă intristează când văd opinii virulente şi împrumutate este că imi arată cât de greu ne este să folosim propriul creier. Şi dacă evenimentul este încoronat cu un protest al românilor din diaspora, sărim direct din scaun la taste şi ne exprimăm spijinul necondiţionat şi imediat. Bun reflex, susţin participarea publică a cetăţeanului, dar, din pacate, va trebui să ne folosim şi creierul la filtrarea informaţiei. De fiecare dată. De asta nu scăpăm niciodată, sorry.   

Problema de fond

OK, britanicii scot un film  despre români. [Aici, dacă imi permiteţi, voi include în această categorie romii români fără niciun fel de reţinere. O dezbatere pe tema cetăţeniei este irelevantă şi neconstructivă, deci nici nu mă gândesc să dezvolt]. E din start ceva care poate zbârli părul de pe spatele multor români, mai ales dupa istoria prezentării într-o manieră tabloidă, sfidătoare, colonialistă a românilor în presa britanică din ultimul timp. 

Dar vă invit să faceţi un un efort şi să priviţi acest material cu ochi proaspeţi, fără a gândi prin filtrul istoriei recente al relaţiei UK-Romania şi, deci, să nu punem ştampile – asta dacă nu vrem să ni se pună nici nouă ştampile. Acum, noi ştim că britanicii au o lungă istorie de reticenţă împotriva imigranţilor. În vizorul lunetei britanice s-au aflat, pe rând, irlandezii, indienii, apoi polonezii şi, mai nou, românii şi bulgarii. Nu e prima dată şi nici nu suntem primii. 

Istoria ne muşcă de fund

Rumoarea creată în jurul acestui documentar ar trebui să reprezinte o buna ocazie pentru noi să vedem cum e să fii privit cu nişte ochi înceţoşaţi deja de stereotipuri care mai de care mai negative şi jegoase. Poate e momentul să ne amintim că şi noi facem acest lucru cu câteva grupuri de oameni din ţară. Tot aceste grupuri crează „probleme de percepţie” şi confuzie în tot acest ping-pong româno-englez.

Eu, ca umil luptător împotriva discriminării de orice fel, ştiu că a simţi pe pielea ta este una dintre cele mai puternice metode de a-ţi deschide (sau inchide) capul şi a vedea dincolo de stereotipuri – aceste cârje care ne  sprijină creierul atunci când suntem leneşi să avem o părere proprie şi documentată. Prin urmare, eu văd aici o oportunitate: Mă băieţi… (şi fete). E timpul să ne deschidem mintea. Nu va fie frică, plonjati în necunoscutul cunoaşterii! 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Nicholas Kazan
25.02.2015, 18:18:17

Amin!, Nicu-le, ai grăit așa cum trebuie, no fost nici un bai cu filmul, ba chiar a fost simpatic și informativ, și nicidecum nu ne-a lezat imaginea, decât cea a sisilăilor care bocesc fără rost, în loc să vadă haramul în care a ajuns țara, și să-l tocmească...!

+2 (6 voturi)
Adrian Boieru
25.02.2015, 20:58:18

"Aici, dacă imi permiteţi, voi include în această categorie romii români fără niciun fel de reţinere". cu aceasta fraza demonstrezi ca n-ai inteles nimic din problema romanilor din anglia. tocmai faptul ca tiganii sunt inclusi in aceiasi categorie FARA NICI UN FEL DE RETINERE este problema. chiar esti intr-atat de naiv incat sa crezi ca pentru majoritatea covarsitoare un negru din sua este totuna cu un alb din sua? sa nu fim copii! acestea-s povesti pentru "idioti utili". daca pentru un ungur minoritar in Romania este in regula sa se defineasca ungur (ceea ce gasesc ca este absolut normal, fiindca NU ESTE ROMAN), atunci acelasi lucru este valabil si pentru un tigan din Romania. am sa o repet la infinit: oamenii sunt facuti de parintii lor si modelati de cultura in care cresc si educatia pe care o primesc, nu de ce este scris pe-o bucata de hartie!!! "arata o realitate care pentru diasporeni este rusinoasa" -si de ce, ma rog, ar fi rusinoasa? in anglia vezi si mai rau!!!!! verifica in ce conditii traiesc tiganii "englezi"! sau spune-i unui englez ca un tigan din anglia este englez! pe urma, reactiile romanilor vis-a-vis de mizeria aceea numita documentar ti se va parea de-a dreptul moderata. "Dar vă invit să faceţi un un efort şi să priviţi acest material cu ochi proaspeţi, fără a gândi prin filtrul istoriei recente al relaţiei UK-Romania" invitatia este de un absurd ilar: sa izolezi interactiuni umane izolate de contextul in care au loc pur si simplu nu functioneaza. nu-i fizica. si chiar si in fizica tehnica se poate aplica numai in partea teoretica, in partea practica exclus. "Poate e momentul să ne amintim că şi noi facem acest lucru cu câteva grupuri de oameni din tara." n-ai luat in calcul nici un moment ca poate nu-s stereotipuri ci realitatea. cateva fapte: peste jumatate din populatia inchisorilor din Romania sunt tigani. asta in conditiile in care: 1. tiganii reprezinta 3% din populatie oficial, cca 5% real. 2. este un fenomen cvasi general sa nu se depuna plangeri impotriva infractiunilor tiganilor. ("oricum nu se rezolva nimic", frica de represalii, etc) 3. politia prefera, pe cat posibil, sa evite rezolvarea cazurilor in care infractorii sunt tigani. "apoi trezeşte nevoi de departajare a elitei, prin proteste la costum, cu iz de insulină, Microsoft, Nadia şi avioane cu reacţie. " daca un documentar cu acelasi titlu ar fi prezentat numai etnici romani care lucreaza in constructii, sau in curatenie, sau in baruri, sau in transporturi sau in magazine (adica ce fac peste 95% din romanii din diaspora, adica ce este REPREZENTATIV PENTRU ROMANI) crezi ca medicii si informaticienii romani ar mai fi simtit nevoia sa se departajeze? CU SIGURANTA NU!!!! p.s.: majoritatea romanilor nu vorbesc engleza. le-ai putea arata un pic de consideratie, renuntand la expresii gen "idiot proof", "sorry"....this pathetic trend of edgy, intellectual, multicultural and political correct voices is just killing me...

0 (2 voturi)
Nicu Dumitru
25.02.2015, 22:18:10

Inseamna ca esti minoritar, din vreme ce vorbesti engleza. Welcome the club :)

+1 (3 voturi)
Popescu Razvan
25.02.2015, 22:58:30

Kool Aid much? Tiganii sunt cetateni romani.

0 (2 voturi)
Adrian Boieru
25.02.2015, 22:33:58

sarcasmul nu tine loc de argument. chiar subliniaza lipsa argumentelor. eu sunt dintre cei care platesc pretul situatiei actuale. tu profiti din situatia actuala. nu suntem in acelasi club.

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările