Societate

articolul anterior articolul urmator

România, ţara în care nimic nu-i valoros sau profetic dacă e românesc

21
11 Nov 2013 12:34:40
Bogdan Diaconu
Cântăreaţa britanică Adele a apărut în Vogue purtând o ie românească stilizată, creaţia designerului american Tom Ford. Acum putem să ne preţuim ia, pentru că a apărut în străinătate...
Cântăreaţa britanică Adele a apărut în Vogue purtând o ie românească stilizată, creaţia designerului american Tom Ford. Acum putem să ne preţuim ia, pentru că a apărut în străinătate...

Avem tendinţa de a nu preţui nimic din ce-i al nostru dacă nu vine mai întâi cineva străin să spună că e valoros. Pe aceeaşi direcţie, ce vine de ”afară” e, din principiu, mai bun decât ce avem noi, ce fac şi ce produc alţii e mai interesant şi mai valoros. Această modestie exagerată prin care ne uităm mereu în gura altora este explicaţia felului cum ne abandonăm valorile, creaţiile, oamenii de valoare doar pentru că provin din România.

Celebra sintagmă biblică ”Nimeni nu-i profet în ţara lui” se aplică dramatic în România, însă nu doar pentru persoane, ci şi pentru valorile naţionale. Mai ales după 1990, am fost cuprinşi de o furie a ”internaţionalizării”, atât din punct de vedere material, cât şi cultural. Singurele haine bune erau ”din străinătate”, iar singurele valori culturale meritorii tot de acolo. Brusc, muzica românească nu mai era bună, la fel nici tradiţiile noastre, portul popular era ruşinos şi ”de la ţară”, iar blugii şi hiturile disco (sau alte stiluri) aveau monopol. A fost nevoie ca designeri străini să descopere ia românească, care de altfel mai fusese în vogă în anii 70 în Franţa, pentru ca să descoperim şi noi că avem un port popular nemaivăzut, a cărui stilizare poate fi generatoare de haut couture pe podiumul modei de oriunde din lumea asta mare. Dar, mai întâi, trebuia să ne spună acest lucru altcineva, pentru că atunci când au spus-o românii iubitori de frumos nu i-am băgat în seamă. 

Ce tot stăm şi aşteptăm să ne descopere alţii Maramureşul, ia, folclorul, mâncarea, meşteşugurile, pesiajele de basm, ca să începem să le preţuim? Nu erau la fel şi înainte să se minuneze străinii de ele? De ce nu avem mândria şi puterea să ni le preţuim şi singuri, fără ajutor şi îndemn din afară?

Scriitorii sau compozitorii români sunt mari numai dacă sunt apreciaţi de străini şi vin cu patalamaua din Occident, altfel nu-i bagă nimeni în seamă. Cercetătorii şi oamenii de ştiinţă la fel. Până şi locurile noastre sublime au nevoie să apară pe Travel Channel ca să avem curajul să recunoaştem: da, domnule, avem o ţară frumoasă. Dar dacă nu descoperea Prinţul Charles Transilvania parcă nu ne dădea mâna să apreciem satul românesc şi tradiţiile sale. Iar mâncarea sănătoasă şi naturală a bunicilor nu a mai avut valoare până nu i s-a spus ”eco” şi a devenit scumpă. Mai demult era ieftină şi la îndemână, dar noi preferam să ne cumpărăm plasticuri de la supermarket. Acum, dacă e ”Eco” şi e la modă în străinătate, parcă începe să ne placă şi nouă. Şi tot aşa.

Ar trebui să ne lepădăm o dată de complexul străinătăţii şi al aprecierilor venite din altă parte. Ce avem bun şi frumos este aşa în sine şi în mod real, nu pentru că vine nu ştiu cine şi ne spune că avem comori pe care le-am uitat şi ar fi bine să nu le pierdem. Ce tot stăm şi aşteptăm să ne descopere alţii Maramureşul, ia, folclorul, mâncarea, meşteşugurile, pesiajele de basm, ca să începem să le preţuim? Nu erau la fel şi înainte să se minuneze străinii de ele? De ce nu avem mândria şi puterea să ni le preţuim şi singuri, fără ajutor şi îndemn din afară?

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Radu Mircea
11.11.2013, 12:47:46

Fiindca fara rcunoasterea altora nu valoreaza doi bani . Tot ce ne insirati aici in delirul dvs patriotic nu are nici o valoare daca nu este afirmata international . Ce face guvernul dvs. pentru promovarea valorilor romanesti ??? Il numeste la cultura pe Marga-calorifer , pe tristul ala de Barbu . La turism si IMM-uri troneaza Grapini care abea reuseste sa scrie corect romaneste , iar in frunte oare nu rinjeste prim-plagiatorul natiei ???

-1 (3 voturi)
Ara Brandiana
11.11.2013, 16:35:17

Va aprecieti valorile "moarte"....punand coroane de flori la statui, tablouri pe pereti si batandu-va in piept cat de patrioti suntenti! De valorile vii, de oamenii valorosi, va bateti joc....nu doar politicienii, ci si mass-media care reuseste sa aiba o influenta pe cat de fantastica pe atat de nefasta asupra oamenilor de rand. Portul popular si muzica populara nu stiti s-o puneti in valoare. Ar trebui s-o adaptati vremurilor in care traim, s-o stilizati, pentru ca nu orice iie, fota sau cusma poate impune o moda. Ceramica nu stiti s-o vindeti afara si nu orice strachina poate fi vanduta. Uneltele si obiectele taranesti de uz casnic la fel. Ar trebui copiate uneltele si obiectele vechi si sa li se dea o tenta veche, de antic, prin culori, uleiuri, cariate, tocite etc. ....de-abia atunci puteti spera sa se vanda in occident. Asa, ulcele, linguri de lemn si papusele...cine naiba are nevoie de ele? La fel si muzica populara.....daca se continua de a fi cantata tot atat de lalait de focloristele noastre imbracate traditional si aratand ca dreacu' ....nu poate avea succes in occident. Muzica ar mai trebui prelucrata si cantaretele sa arate si sa se miste pe scena cu totul altfel. Strainii nu fac altceva decat atunci cand le descopera sa le scoata la iveala....dar nu oricum! Iile sunt stilizate pentru ca altfel nu ar putea sa se impuna vreo moda. Vedeti chiar si in fotografia asta ....iia nu este nici plina de culori si nici decolteul ei nu e deloc traditional. Chiar si indienii s-au orientat, au umplut piata americana cu fuste,, pantaloni si bluze cu tot felul de broderii. Nu toate sunt reusite, pentru ca frumusetea sau reusita lor depinde de cine lucreaza si pentru cine lucreaza cei din India, ce indicatii de design primesc de la cei care comanda si cum sa foloseasca acest design.

-3 (5 voturi)
calu
11.11.2013, 19:07:19

Dupa mintea lu"matale tinuta aia designata cu bucati de carne care atarna pe cantareata Lady Gaga este mult mai apreciata decat iile si fotele noastre romanesti,tinutele noastre popular-traditionale.Ce sa inteleg ca si muzica populara romaneasca va sta in gat?Pacat ca una peste alta mai vorbiti si cu un ton de...sus,adica exprimarea fiind cu...la voi,voi sa faceti etc,te exprimi asa ca un neroman.Daca esti americanoi prezinta-ti "placerile" pe meleagurile unde-ti sta picioarele si lasa traditiile si ...fotele romanilor,nu le mai ..."tulbura".

+4 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
11.11.2013, 17:04:05

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
11.11.2013, 17:08:29

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările