Românii, cobai pentru companiile farmaceutice americane?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe medicamente americane sunt testate în ţările sărace
Multe medicamente americane sunt testate în ţările sărace

Jurnaliştii de la prestigioasa publicaţie americană „Vanity Fair“ acuză lejeritatea cu care anumite medicamente pot fi aprobate de instituţia de profil din Statele Unite. Pastilele sunt apoi vândute populaţiei, după ce au fost testate în condiţii „necunoscute“ pe cetăţeni, unii chiar analfabeţi, din ţări printre care şi România.

Cercetarea jurnaliştilor americani relevă că, din anul 2000 încoace, nu mai puţin de 58.778 de astfel de teste au fost făcute în 173 de ţări din întreaga lume, potrivit unei statistici a Institutului American de Sănătate. Doar în anul 2008, 80% din cererile de avizare a unor medicamente înaintate către Administraţia pentru Medicamente şi Mâncare conţineau date obţinute în urma unor teste făcute în străinătate. Cele mai mari 20 de companii farmaceutice din Statele Unite şi-au făcut cel puţin o treime din testele clinice în alte ţări.

Jurnaliştii de la „Vanity Fair" menţionează şi Iaşiul ca unul dintre locurile în care s-au făcut astfel de testări.„Mii de teste se fac însă în ţări cu un mare număr de săraci sau de analfabeţi care, în anumite cazuri, semnează punându-şi o amprentă a degetului mare pe formular sau schiţând un „X" în locul unei semnături", se arată în articol. Ţările în care s-au făcut multe teste sunt: Bangladesh - aproximativ 76 de teste, 61 în Malawi, 1.513 în Rusia, 876 în România, 786 în Thailanda, 589 în Ucraina, 15 în Kazahstan, 494 în Peru, 292 în Iran, 716 în Turcia sau 132 în Uganda. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite