Români din diaspora, reacţii dure pentru Iohannis, după scandalul ANAF-Antena 3: „Le-aţi dat ţara înapoi. Sunt furios şi scârbit de blatul pus la cale de Cotroceni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis este pus la zid de românii din afara graniţelor ţării care l-au ajutat, prin votul lor, să ajungă şef de stat, după declaraţiile prin care a pus în dificultate organele ANAF în conflictul cu Antena 3.

Preşedintele Klaus Iohannis este aspru crititat în spaţiul virtual după ce miercuri seară a declarat că repreentanţii ANAF au avut o „abordarea heirupistă“ atunci când le-au cerut celor de la Antena 3 să evacueze sediul confiscat de stat în urma unei decizii judecătoreşti. Diaspora, al rândul său, l-a taxat dur, după ce la alegerile din 2014 oamenii au stat ore în şir în ploaie pentru a-i da votul. „Adevărul“ a luat pulsul reprezentanţilor diasporei româneşti.

Mesajul dur al unui român din Germania, pentru preşedintele Iohannis: „Le-aţi dat ţara înapoi. Aţi câştigat uşor, deşi nouă ne-a fost greu să votăm”. Originar din Vaslui, În prezent, Mihai, care profesează ca fotograf, locuieşte în Lisabona, însă alegerile prezidenţiale l-au prins în Germania, unde a stat la cozi interminabile pentru a putea vota. Acum, se simte trădat şi umilit.

Mesajul dur al unui român din Germania, pentru preşedintele Iohannis: „Le-aţi dat ţara înapoi. Aţi câştigat uşor, deşinouă ne-a fost greu să votăm”
Mesajul dur al unui român din Germania, pentru preşedintele Iohannis: „Le-aţi dat ţara înapoi. Aţi câştigat uşor, deşinouă ne-a fost greu să votăm”


Redăm integram mesajul transmis de Mihai Tufă, din Portugalia, preşedintelui Iohannis:

”Am stat ore întregi în ploaie la Hamburg ca să vă votez în turul II. Am fost, până ieri, optimist, mulţumit. Am urmărit cu mare atenţie şi preocupare poziţiile manifestate recent de actorii politici ai României faţă de circul mediatic pus la cale de slujbaşii media ai unui infractor şi securist dovedit în lupta cu autorităţile unui stat pe care ni-l dorim a fi de drept.

Bănuiesc că la fel aţi urmărit şi dumneavoastră ceea ce se întamplă, atent, cu preocupare, motiv suficient  pentru a defini simpla punere în practică de către ANAF a unei decizii definitive a unei instanţe româneşti drept ”un banal act administrativ’, a cărui ducere la îndeplinire poate întâlni ”deschidere la factorii de decizie” şi poate suporta ”soluţii convenabile”.

”Aţi uitat cine şi de ce v-a votat”

Ori aici avem o problemă, că nu pentru asta v-am ales. În urmatorul minut al acestei declaraţii aţi intrat la Biblioteca Central Universitară pentru a vorbi frumos şi gol despre ”Primăvara societăţii civile”, despre ”altfel de politică”, ”controlul riguros al calităţii oamenilor”, ‘înnoirea clasei politice”, ”integritate”, ”responsabilitate”. Nu v-a fost dejoc jenă? Măcar faţă de domnul Gabriel Liiceanu, prezent, dacă nu de audienţa sau de cei care v-au ales?

Bănuiesc că, urmând logica celor declarate şi parafrazându-l pe Iliescu, consideraţi că proprietatea statului e un moft. Deşi sunteti un atent şi preocupat urmăritor în cele mai multe dintre situaţiile asupra cărora vorbitţi sau taceţi, în acest caz cred ca nu sunteti deloc atent ori aţi uitat. Bag seama ca aţi uitat cine şi de ce v-a votat. Altfel nu ati fi ajuns ieri să cauţionaţi ”jurnalismul” proferat la Antena 3 şi să săriţi în apărarea libertăţii de exprimare violentă.

Fix acel tip de jurnalism care în campania din 2014 ne amintea ca sunteţi traficant de copii. Nu i-am crezut atunci. Nu îi cred nici azi. Însă cred ca sunteţi un traficant de voturi de cea mai joasă speţă. Când aţi caştigat alegerile aţi făcut-o pe seama disperării şi speranţei a milioane de români că se poate şi altfel. Aţi caştigat uşor, deşi nouă ne-a fost greu să votăm. Aţi caştigat datorită celor cărora ieri le-aţi traficat voturile. Aţi cauţionat ieri, într-un minut de vorbe, toată maşinăria infectă a unui sistem în fata căruia aţi fost ales să opuneti altceva, acel alt fel de a face politica

În seara victoriei a milioane de romani, aţi proclamat pe Facebook ”Am caştigat” ! ”Ne-am luat ţara înapoi!”. Ieri aţi dezamăgit. Au caştigat. Le-aţi dat ţara înapoi înainte măcar ca statul în fruntea căruia aţi fost ales să aibă şansa să îşi recupereze prejudiciul în urma unui furt grosolan. Le-aţi dat tara înapoi. Cristianei Anghel, lui Dan Voiculescu, lui Liviu Dragnea, care îşi permite să ameninţe guvernul Ciolos, lui Şerban Nicolae, lui Mădalin Voicu, cuţitarului Nicolae Paun, chiar şi lui Ponta şi tuturor ca ei din teritoriu. A, şi Antenei 3 şi telespectatorilor care îi urmăresc cu mare atenţie şi preocupare. Să va bucurati, zic, de noua tabară de susţinatori!

Cu noi o sa vă mai întâlniţi probabil la urmatoarele alegeri, deşi aţi face bine să nu candidaţi. Cred ca e singurul gest de respect care v-a ramas de făcut. Dezamagirea care aţi devenit şi moralitatea pe care o clamaţi vă obligă.

Marius Ursu, Franţa: ”Ne-aţi promis un viitor în care legea nu va fi pusă la îndoială”

Fost profesor de istorie la Iaşi şi Vaslui, Marius Ursu s-a stabilit în Franţa, în urmă cu patru ani, alături de soţia sa, care este kinetoterapeut. Pentru o vreme Marius a fost translator la graniţa italiano-franceză, însă în prezent deţine o afacere. Mărturiseşte s-ar mai întoarce în România numai dacă ar avea garanţia că legile vor fi egale pentru toţi, că va dispărea birocraţia şi că Parlamentul nu va mai acţiona la comanda unor trusturi de presă. 

La alegerile din 2014, Marius Ursu şi soţia sa, Anca, au făcut un adevărat tur de forţă între Geneva şi Paris, pentru a reuşi să voteze.

Marius Ursu este unul dintre miile de români din Diaspora care şi-au exprimat dezamăgirea faţă de preşedintele Klaus Iohannis, după ce acesta a afirmat că ANAF a avut o ”abordare heirupistă”,  în cazul Antenelor.

marius ursu

”Sunt unul dintre naivii care au stat zile şi nopţi pe drumuri, la cozi infernale la ambasade şi consulate, pentru a  vota. Am facut-o cu speranţă, deşi drumurile la Paris şi la Geneva - în turul II, nu au fost deloc simple. Dacă adaug şi hotelurile, autostrazile şi trenurile platite, zilele neremunerate de la serviciu, ale mele şi ale soţiei, ajung la o suma destul de mare. Votul oferit dumneavoastra, domnule Preşedinte Iohannis, l-am privit ca pe o garanţie pentru viitor. Un viitor în care legea nu va fi pusă la îndoială, institutiile îşi vor desfasura activitatea fără presiuni, sugestii şi indicaţii preţioase”, afirmă Marius Ursu.

Fostul profesor se simte de preşedintele care a promis că ”ne va da ţara înapoi” şi că mai degrabă ar fi donat cei 1500 de euro, cheltuiţi cu ocazia deplasărilor pentru a vota unor orfelinate.

” Vă spun sincer, dacă aş fi banuit măcar o secundă ca veţi ceda şantajului unor indivizi care ocupă fraudulos o clădire a statului, de la un post de televiziune renegat tocmai de acei români care v-au votat in 2014, aş fi donat fără ezitare banii cheltuiţi în acel noiembrie de tristă amintire la un orfelinat. Poate nu vă pasă ce au ajuns sa creadă oamenii care s-au uitat la dumneavoastră cu speranţă, oamenii care s-au făcut ca nu vă văd emoţiile şi erorile din campanie, concediile prelungite, scandalurile cu proprietăţile din Sibiu ori faptul că vă lasaţi condus de un consilier unsuros şi machiavelic precum Dan Mihalache. Domnule Preşedinte, nu sunteţi nici primul nici ultimul om politic care-şi dezamăgeşte electoratul. Vă urez drum bun alături de publicul captiv al posturilor lui Dan Voiculescu. Ştiu că vă veţi simţi în studiourile lor ca peştele în apa. Gaşca lui Gadea ştie la perfecţie să dea jos scamele de pe sacourile politicienilor şi se pricepe de minune să se contorsioneze.”, a transmis Marius Ursu preşedintelui Iohannis.

Român din diaspora, mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis: „De la 1.500 de kilometri, văd un preşedinte singur. Să se întoarcă în mijlocul oamenilor!”

Cătălin Mustăţea a plecat în Italia în anul 2003, “cu un ghiozdan în spate”, şi a lucrat ani buni în construcţii. Astăzi, are propria lui afacere, o agenţie care se ocupă de asigurări şi consiliere juridică pentru străini, şi este consilier local într-un orăşel de lângă Verona. Este căsătorit şi are doi copii. De anul trecut, este preşedintele Partidului Identitatea Românească din Italia.

Român din diaspora, mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis: „De la 1.500 de kilometri, văd un preşedinte singur. Să se întoarcă în mijlocul oamenilor!”
Român din diaspora, mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis: „De la 1.500 de kilometri, văd un preşedinte singur. Să se întoarcă în mijlocul oamenilor!”

Cătălin este sibian şi unul dintre cei care, la alegerile prezidenţiale din 2014, l-au sprijinit neconditionat pe Klaus Iohannis. L-a votat cu convingere, sperând că, în mandatul lui, România se va transforma în ţara în care să-şi dorească să se întoarcă. ”În momentul respectiv era cea mai bună alegere, a fost o imagine frumoasă, l-am perceput ca o persoană de lângă mine”, spune Cătălin.

Astăzi nu-şi regretă votul, dar vede lucrurile un pic altfel. ”S-a lucrat mai mult la imaginea lui decât la ceea ce trebuia să facă după. Eu, de la 1.500 de kilometri, văd un preşedinte singur, Băsescu a avut un partid, susţinători, oameni lângă el. Când a făcut vizitele în Italia am văzut la fel, un preşedinte singur, i-am văzut pe cei din partide încercând să se folosească de imaginea lui. Mesajul meu pentru el este să se uite în jur şi să nu mai fie singur, să aibă o echipă bună şi să se întoarcă în mijlocul oamenilor, să vadă ce vor oamenii, oamenii îşi doresc un preşedinte cu care să poată să vorbească, care să-i asculte”.

Românca de la Madrid care a mobilizat diaspora să-l voteze preşedinte pe Iohannis: „Mă simt ca o mare fraieră!”

O româncă de la Madrid, care a mobilizat diaspora în 2014 pentru alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, e dezamăgită de toată clasa politică românească şi spune că nu va mai merge la vot. Susţinătorii şefului statului îl părăsesc rând pe rând.

Românca de la Madrid care a mobilizat diaspora să-l voteze preşedinte pe Iohannis: „Mă simt ca o mare fraieră!”
Românca de la Madrid care a mobilizat diaspora să-l voteze preşedinte pe Iohannis: „Mă simt ca o mare fraieră!”

“Mă simt exact ca o mare fraieră şi nu neapărat în urma evenimentelor din ultimele zile, de câteva luni bune. Clasa politică îşi bate joc, pur şi simplu, de poporul român(şi din ţară, şi din străinătate). Dacă m-am convins de un lucru în aceste luni, din noiembrie 2014 până acum, e faptul că nu voi mai vota până când cetăţenii vor avea drept direct în numirea candidaţilor la parlamentare, prezidenţiale, locale şi pe criterii de competenţă şi moralitate. Manipularea pe care am înghiţit-o cu: "E dreptul tău, ca să ţi-l exerciţi au murit strămoşii tăi” nu mai funcţionează. Nu cred că au murit ca să aleg între doi posibili infractori, e ca şi cum m-aţi pune să aleg între moartea prin spânzurătoare sau împuşcare, acelaşi rezultat”, spune tânăra.

Facebook a decis

Ramona Elena Bărbulescu este o fostă învăţătoare din Vâlcea care a lăsat catalogul şi-a plecat în lume, alături de soţul şi fiica sa, în vârstă de 2 ani, pentru un trai mai bun. Au ajuns în Spania în anul 2002, cu credinţa că vor reuşi să-şi facă un rost şi să asigure un viitor strălucit copilului. La alegerile din 2014, Ramona a luptat cu îndârjire, alături de alţi români să-l poată vota pe Klaus Iohannis. A fost testul suprem al unităţii de grai şi neam.

“Facebook a avut multe de zis şi a decis. Noi am încercat să ne menţinem imparţiali, am promovat foarte mult campaniile de ieşire la vot. Am trăit o Revoluţie. Nu pot descrie sentimentul pe care l-am trăit între turul 1 şi 2. Îmi repetam într-una: "Se poate, nimic nu e imposibil". Ziua de 16 noiembrie mi-am petrecut-o la secţia de votare din Coslada, de la 7 dimineaţa până pe la 21.45. Împreună cu Benimina, Elena şi Teofil, din iniţiativa Fadere, am strâns semnături de la oamenii nemulţumiţi, în speranţa că în viitor acele scene să nu se mai repete”, spune Ramona Bărbulescu.

A coordonat manifestaţiile din Europa

Implicarea şi dorinţa de reuşită au fost esenţiale. Românii au devenit din ce în ce mai apropiaţi, au devenit un singur glas. “Diaspora s-a unit, FADERE a unit-o. Prin intermediul reţelelor de socializare şi cunoscuti am format un grup de reprezentanţi de Asociaţii din toată Europa.  Am organizat şi coordonat manifestaţiile care au avut loc în toată Europa înaintea turului 2. Au fost reprezentanţi şi din ţară care ne-au susţinut. Această uniune continuă. Diaspora încă are multe probleme de rezolvat”, precizează Ramona.

    

Profesor român din Londra, umilit la coadă, în 2014, pentru a-l vota pe Iohannis: „Sunt furios şi scârbit de blatul pus la cale de Cotroceni”

Preşedintele Klaus Iohannis este aspru criticat de românii din afara graniţelor ţării care l-au ajutat, prin votul lor, să ajungă şef de stat, după declaraţiile prin care a pus în dificultate organele ANAF în conflictul cu Antena 3.

Profesor român din Londra, umilit la coadă, în 2014, pentru a-l vota pe Iohannis: „Sunt furios şi scârbit de blatul pus la cale de Cotroceni”
Profesor român din Londra, umilit la coadă, în 2014, pentru a-l vota pe Iohannis: „Sunt furios şi scârbit de blatul pus la cale de Cotroceni”

Focşăneanul Gabriel Chelaru, în vârstă de 38 de ani, predă limba franceză la o şcoală primară din Londra, Marea Britanie. Gabriel a părăsit sistemul de educaţie din România în urmă cu cinci ani, iar în 2015  a fost răsplătit cu titlul de profesorul anului la Londra, de către o agenţie britanică care livrează unităţilor de învăţământ profesori de limbi moderne, sport şi muzică.

Gabriel Chelaru s-a numărat printre românii care la alegerile prezidenţiale din 2014 a fost batjocorit de autorităţile statului de atunci, reuşind să voteze după ore de stat la coadă. Ca majoritatea românilor din diaspora, Gabriel l-a votat atunci pe actualul preşedinte Klaus Iohannis, dar astăzi, mai ales după ieşirea publică de miercuri a acestuia în scandalul ANAF-Antena 3, spune că este dezamăgit.

“Împreună cu alte mii de români, am stat în frig şi în ploaie ca să votăm un preşedinte al României diferit. Aşteptările mele nu erau prea mari: să respecte legile ţării a cărui preşedinte este, să respecte deciziile justiţiei si să sprijine lupta anti-corupţie, aşa cum a zis. Uite, că după un şir de evenimente când trebuia să iasă şi să vorbească de la înălţimea funcţiei şi a tăcut, a decis ieri să deschidă gura şi să ia apărarea unei entităţi căreia nişte instituţii ale statului i-au cerut să respecte decizii date de un complet de judecată. Mai bine tăcea şi acum! Sunt mai mult decât dezamăgit, sunt furios şi scârbit de blatul pus la cale la Cotroceni, simt că vorbele acestea rostite de cel mai important om în stat împotriva unor instituţii ale aceluiaşi stat sunt un semnal prin care li se spune unora că, dacă ai proptelele necesare, nimeni nu îţi poate sta în cale. O fi domnul Iohannis neamţ din naştere, dar e cu siguranţă unul dintre cei mai neaoşi români pe care i-am văzut”, spune Gabriel Chelaru.

„Poporul român a mai sperat o dată”

Un alt român din diaspora scârbit de atitudinea şefului statului este Cristi Merchea, în vârstă de 46 de ani. Focşăneanul trăieşte la Roma de aproape două decenii şi este redactor şef al ziarului Emigrantul. Cristi spune că a fost martor al vizitei preşedintelui Iohannis în Italia şi încă de atunci a simţit

„În noiembrie 2014, cu mic cu mare, poporul român a mai sperat o dată. Iar startul, imboldul, l-a dat diaspora. Acea mulţime de peste 3.5000.000 de români (fiii şi părinţii multora din ţară), forţa de muncă activă competentă a României, care nu a reuşit să mai trăiască sub tâlhăriile politicienilor venali, ale penalilor cu cravată care au devalizat ţara prin orice mijloace şi fără scrupule. Cu zâmbetul pe buze, hotărâţi, încrâncenaţi pe Ponta şi PSD, diaspora, acei tineri sau mai puţin tineri plecaţi să muncească acolo unde nu se dă şpagă pentru locul de muncă, acolo unde respectul pentru ceea ce faci este regulă, s-au mobilizat exemplar. De la sute de kilometri, oamenii s-au dus să voteze pe altcineva. Toţi au vrut „schimbarea”. 

Numai că la noi nu a funcţionat. Unul nou, care nu spune nimic, mut, om de lemn, dar care, în lipsă de a treia opţiune şi prin prisma apartenenţei sale la gena germană (simbol al evoluţiei şi civilizaţiei) ar fi putut da startul unei alte Românii. Declaraţia  de miercuri, legată de suprimarea libertăţii de exprimare prin acţiunea ANAF, a pus capac. A mai ieşit vreodată dumnealui să ne spună asta de când conduce ţara? L-aţi auzit să protesteze la fel când ANAF-ul a descins în en-grosul de la Focsani sau la vreun amărât în control? Nu, antenele lui Voiculescu au altă valoare. Ce mi-e Dragnea, ce mi-e Iohannis. Aşa că, diasporeni din toate ţările, staţi unde staţi. România nu e pentru voi. Iohannis nu este reprezentantul vostru. E amicul lui Voiculescu, al lui Tăriceanu ”, şi-a arătat dezamăgirea Cristi Merchea.

Ieşeanul care conduce Institutul de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris: „Declaraţia lui Iohannis e inadmisibilă. Un preşedinte ar trebui să fie neutru”

Profesorul Bogdan Călinescu, directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris, a explicat pentru „Adevărul” că reacţia preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu situaţia trustului Intact este inadmisibilă.

Ieşirea publică a primul om în stat trebuia să fie neutră, nicicum părtinitoare, având în vedere că sediul Antenelor este evacuat în urma unei hotărâri definitive.

Ieşeanul care conduce Institutul de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris: „Declaraţia lui Iohannis e inadmisibilă. Un preşedinte ar trebui să fie neutru”
Ieşeanul care conduce Institutul de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris: „Declaraţia lui Iohannis e inadmisibilă. Un preşedinte ar trebui să fie neutru”

Potrivit cadrului didactic stabilit în capitala Franţei, susţinător al preşedintelui ajuns la Cotroceni în noiembrie 2014, declaraţia preşedintelui este total nepotrivită şi poate atrage consecinţe nedorite. „Declaraţia este inadmisibilă şi poate avea consecinţe grave. În primul rând, nu e rolul lui, în calitate de preşedinte, să se pronunţe în asemenea situaţie. El comentează şi critică decizia unei agenţii independente ce dispune de dovezi incontestabile în dosarul respectiv. Doar acuzaţii pot contesta, la tribunal, o asemenea decizie. Un preşedinte ar trebui să fie total neutru, cu atât mai mult cu cât litigiul este în curs. Din păcate, asemenea «intruziuni politice» există şi în alte ţări, precum Franţa. În al doilea rând, nu se poate vorbi de «suprimarea libertăţii de exprimare în media». Există, slavă Domnului, suficiente media în România pentru a-ţi exprima opiniile”, a arătat Bogdan Călinescu.

În opinia ieşeanului, candidatul Klaus Iohannis a fost o şansă pentru români în comparaţie cu ceilalţi candidaţi. „Candidatul Iohannis a reprezentat o ofertă politică neaşteptată, faţă de ceilalţi candidaţi, mai ales Ponta, un personaj sinistru ce a făcut ţara de râs”, a subliniat Călinescu. Profesorul a mărturisit că după alegerea liberalului a avut, din nou, motive să fie mândru de ţara natală. „Mi s-a vorbit de România aproape aşa cum se vorbea după Revoluţie. Francezii erau impresionaţi: poporul român, mai ales tineretul, a dat dovadă de maturitate politică şi a ales un candidat cu un nume «străin». Pentru Franţa, unde minorităţile sunt foarte prost reprezentate politic, alegerea lui Iohannis ca preşedinte a reprezentat un adevărat model demn de urmat şi un eveniment major în procesul de integrare europeană. Odată cu aceste alegeri, am sperat ca noul preşedinte să înlesnească şi să accentueze lupta împotriva corupţiei şi, de asemenea, să facă reforme economice importante”, a precizat Bogdan Călinescu.

Momentan, ieşeanul consideră că nu trebuie să regrete alegerea lui Iohannis, având în vedere că „nu avem o altă ofertă politică mai convenabilă”. Călinescu nu intenţionează să revină în curând în ţară, în prezent derulând mai multe proiecte de colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Bogdan Călinescu s-a născut la Iaşi şi a plecat la studii în Franţa în 1991, unde a absolvit Institutul de Ştiinţe Politice din Paris. Ieşeanul a fost preşedintele Institutului francez de politici publice (IFRAP) şi în prezent este director al Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale (IREF) din Paris. Profesorul conduce la Universitatea din Pontoise un seminar consacrat dezinformării economice şi politice. Este autorul mai multor cărţi de succes publicate în Franţa sub pseudonimul Nicolas Lecaussin: „Cet Etat qui tue la France” (Plon, 2005), „L’absolutisme efficace” (Plon, 2008), „Au secours! Ils veulent la peau du capitalisme” (First Editions, 2009), „L’Obsession antilibérale française” (libréchange, 2014) şi co-autor al cărţilor „A quoi servent les riches” (Lattès, 2012), Anti-Piketty (libréchange, 2015). În România a publicat la Editura Humanitas (2014) cartea „Franţa, Europa, România. Eseu despre politică, economie şi libertate”.

Medic român din Franţa, despre declaraţia lui Iohannis: „Mi se pare că în România are loc un regres”

Eugen Barbu Cociş, un medic stomatolog plecat din Cluj acum 6 ani în Franţa, spune că a urmărit, de la distanţa, tot scandalul cu „Antenele” şi Dan Voiculescu. „Ştiam că sediul lor e sub sechestru, e o decizie judecătorească dată legal, din câte ştiu irevocabilă, care trebuie aplicată”, afirmă el, venit pentru câteva zile în România.

Medicul consideră că legea e lege pentru toţi şi trebuie respectată şi că premierul Cioloş nu ar fi trebuit să meargă în Parlament. „Toată acea interpelare a prim-ministrului în Parlament e o aberaţie pentru că nişte oameni puşi acolo să respecte legile pun la îndoială legile. Premierul trebuia să refuze din start să meargă în Parlament”, declară Eugen Barbu Cociş (38 de ani).

Medic român din Franţa, despre declaraţia lui Iohannis: „Mi se pare că în România are loc un regres”
Medic român din Franţa, despre declaraţia lui Iohannis: „Mi se pare că în România are loc un regres”

Despre declaraţia lui Iohannis crede că „e un compromis, cum e totul în lumea politică”, dar că „legea e clară, trebuie respectată”. Stomatologul este de părere că se pune presiune pe Iohannis. „Nu cred că a fost forţat. Probabil situaţia îl obligă să facă anumite declaraţii, nu că el, ca preşedinte, ar fi vrut să facă astfel de declaraţii.

Cred că încearcă să calmeze situaţia cu declaraţiile respective mai ales că telespectatorii Antenelor nu-s puţini. (...) Iar apoi legea o să-şi urmeze cursul normal”, zice el. În opinia sa, tot ce fac Antenele se numeşte „manipulare grotească” şi că „nimeni nu îi împiedică să emită de altundeva”. „Toţi l-am votat pentru altceva. Am zis că-l votez pentru că e sas”, spune medicul care a crescut în Târnăveni, aproape de lumea oraşelor clădite de saşi, despre care se spune că sunt corecţi, gospodari şi ştiu ce au de făcut.

De când a plecat, de 5 ani, într-o comună din Normandia, obişnuieşte seara să facă revista presei jumătate de oră, de pe ziare.com, şi din ce a citit crede că în România lucrurile nu merg înainte. „Mi se pare că în România are loc un regres”, crede el.

Inginer român din Irlanda, care a parcurs 800 de kilometri pentru a vota cu Iohannis: „Pe cât de frumos a fost atunci, pe atât de mare e frustrarea acum”

Pentru Radu, un inginer IT român stabilit în Irlanda, lipsa de reacţie a preşedintelui Iohannis în cazul Bodnariu şi reacţia din cazul „Antena 3” au fost picăturile care au umplu paharul.

Radu (32 de ani) este un absolvent al Universităţii Politehnica din Timişoara, iar de doi ani este stabilit în Irlanda, unde lucrează la o companie multinaţională cu peste 70.000 de angaţi în toată lumea. „Citesc zilnic presa din România, pentru că îmi pasă de ţara mea, mi-e dor de părinţi, de prietenii de o viaţă din România. La alegerile prezidenţiale din 2014, am trăit cu emoţii alături de prietenii români de aici votul şi rezultatele votului, am făcut peste 800 de km ca să pot vota. Au fost emoţii frumoase, mai ales datorită rezultatului votului”, îşi aminteşte Radu.

Radu recunoaşte că a avut aşteptări foarte mari de la preşedintele Iohannis. Mărturiseşte că a închis ochii la „prestaţiile” lui Iohannis din întâlnirile directe cu „dr. Ponta” căutând justificări la reacţiile întârziate ale preşedintelui atunci când era nevoie de intervenţia fermă a preşedintelui. Lipsa de reacţie a preşedintelui din cazul Bodnariu a fost pentru inginerul român din Dublin picătura care a umplut paharul.

Radu i-a trimis şi o scrisoare preşedintelui Iohannis, în care a arătat că aşteaptă o reacţie fermă a lui Iohannis din calitatea sa de preşedinte al românilor de pretutindeni. Tânărul a aşteptat degeaba. Nu a primit niciun răspuns şi nici o reacţie a preşedintelui nu a văzut. Luarea de poziţie a preşedintelui Iohannis în cazul Antena 3 a pus însă capac la toate.

„Când ai zeci de mii de protestatari în toată ţara şi în zeci de oraşe şi capitale din lume, tu nu ai nicio reacţie...doar ‹‹urmăreşti cu atenţie››?! Când justiţia încearcă să îşi facă treaba, tu, preşedintele ţării vii şi îi pui frână şi mai apoi ceri implicarea tinerilor şi a societăţii în politică?! În ‹‹altfel de politică››? Cu ce e altfel? Sunt dezamăgit total de reacţiile cât şi de lipsa de reacţie a domniei voastre, domnule preşedinte şi nu mă simt reprezentat/apărat ca şi cetăţean român de dumneavoastră”, a punctat Radu.

Români dezamăgiţi de preşedintele ales: Iohannis, „o invenţie a băieţilor deştepţi“ cu care „ne-am luat din nou ţeapă“

Alina Peltea cu Ruxandra Maria Neicu şi Valentin Jalbă votează la Londra Sursă foto Valentin Jalbă

Pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis pierde vertiginos susţinere, astfel că internauţii fac permanent numărătoarea inversă a like-urilor, care scad întruna de la un moment la altul. La ora 16 a zilei de 18 februarie 2016, personajul Klaus Iohannis are conform statisticilor Facebook 1.717.389 like-uri, de la 1.730.341, câte avea cu 24 ore înainte.

Pentru el au stat în frig ore în şir românii din diaspora, mobilizându-i pe românii din ţară să iasă la vot împotriva candidatului PSD Victor Ponta, ce întruchipa la acel moment personajul negativ care frâna progresul ţării. Însă, după atâta timp, „schimbarea de paradigmă“ promisă de noul preşedinte Iohannis întârzie să se manifeste, fiind înlocuită de o tăcere presărată cu multe concedii şi prezenţe neinspirate ale primei doamne la ocaziile oficiale.

Ce a pus capac răbdării opiniei publice este declaraţia lui Iohannis în scandalul trustul Intact – ANAF, dată miercuri, 17 februarie. Înainte de a intra la o dezbatere cu societatea civilă, organizată la Biblioteca Centrală Universitară, preşedintele României a declarat reporterului Antena 3, de faţă cu restul presei: „Eu cred că aţi ajuns într-o situaţie neplăcută şi inutilă. Cred că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. Abordarea heirupistă din partea ANAF mi se pare cel puţin ne-po-tri-vi-tă, dacă nu discutabilă. Am constatat, din discuţii pe care le-am avut, că există deschidere la factorii de decizie şi prin discuţii aşezate şi calme, se găsesc discuţii convenabile“.

”Când a spus că e o procedura «heirupistă» am crezut că îl văd pe Ponta, nu pe Iohannis”

„Banalele motive administrative“ sunt, de fapt, o hotărâre a instanţei, definitivă şi irevocabilă, dată încă din 2014, pe care ANAF a întârziat să o aplice: evacuarea sediului imobilului de stat pe care-l ocupă televiziunile lui Dan Voiculescu, mogulul aflat după gratii. Românii care au optat pentru Klaus Iohannis în noiembrie 2014 se simt trădaţi şi dezamăgiţi. Valentin Jalbă este unul dintre ei. Stabilit actualmente la Stockholm, în capitala Suediei, tânărul din Constanţa a mers să voteze la Londra, în Marea Britanie, ţară în care se afla la momentul alegerilor prezidenţiale. El a relatat atunci, pentru Adevărul, cum decurgea procesul de votare care a stârnit revolta tuturor la adresa organizatorului PSD, strângând astfel voturile în urna candidatului PNL. Valentin şi prietenii lui nu au reuşit să ajungă la urne, după 11 ore de stat în frig şi ploaie, veniţi de la distanţe de sute de kilometri. Le-ar mai fi trebuit încă două ore ca să intre în cabina de vot.

„Acum am urmărit chiar cu interes articolele din presă. Având în vedere că declaraţia a dat-o pe stradă, poate a zis ceva fără să se pregătească înainte, şi a vorbit fără să gândească prea mult şi fără să realizeze ce înseamnă ceea ce spune. Dacă e aşa, probabil o să dea o declaraţie în care să îşi ceară scuze - nu neapărat celor care l-au votat, ci judecătorilor.

O altă posibilitate este că deja o da în penibil în încercările lui de a părea «imparţial». Poate planul lui este să ia puţin şi partea adversarilor, că să păstreze imparţialitatea prezidenţială. Nu e o idee rea, dar în cazul asta e absolut penibil să spui că o decizie a judecătorilor este o «banală măsură administrativă». Când a spus că e o procedura «heirupistă» am crezut că îl văd pe Ponta, nu pe Iohannis. Decizia de recuperare a prejudiciului este dată acum mai mult de un an, deci faptul că ANAF o pune în aplicare abia acum este fix opusul unei proceduri «heirupiste».

Trebuia să critice procedurile, clar! Dar să le critice pentru că a durat atât de mult până statul şi-a recuperat prejudiciul. Dacă nu dă o declaraţie în care rectifica ceea ce a spus, mă simt ca şi cum omul nu da 2 lei pe cei care au stat cu orele la coadă, în ploaie, ca să îl voteze - văzând în el schimbarea. Dacă îi păsa mai mult de ce cred Antenele despre el, decât de oamenii care l-au votat, înseamnă că românii au luat (iar) ţeapă cu un politician.

Trebuie să recunosc, dezamăgirea nu e chiar atât de mare, având în vedere că am pretenţii exagerat de scăzute de la politicienii români în general. A fost o trezire la realitate, Iohannis începuse să aibă o aură de «diferit». Şi am citit undeva că Dragnea a declarat că Guvernul trebuie să cadă dacă Antenele sunt evacuate din sediu. Având în vedere că Iohannis a criticat evacuarea, înseamnă că e anti-Ciolos? Chiar mi-a dat puţin de gândit“, spune Valentin Jalbă (foto, la coada pentru votul de la 16 noiembrie 2014).

Bloggerul constănţean Răzbunarea Căpşunarului a plecat să lucreze în Anglia, după alegerile prezidenţiale. El n-a mai avut speranţe în privinţa însănătoşirii societăţii văzând în Klaus Iohannis un personaj scos din jobenul Serviciilor. Era în ţară când a fost convins să meargă să voteze. A pus ştampila pe candidatul Klaus Werner Iohannis.

„L-am votat la ora 20.50 pentru că s-a luat nevastă-mea de mine că nu votez, altfel nu dădeam doi bani pe el. Celor care cred că dacă ieşea Ponta era mai rău, Iohannis le-a demonstrat de zeci de ori până acum că nu este adevărat: cu Ponta ar fi fost exact la fel, pentru că şi el este o invenţie a băieţilor deştepţi, exact cum e şi Iohannis. În plus, ei sunt oameni făcuţi mari de Antene, că pe Iohannis dacă nu-l înjurau specimenele de la Antena 3 nu-l băga nimeni în seamă. Aşa, ce-au zis - «mă, dacă-l înjura Antena 3 înseamnă că e ok, e cu Justiţia, cu astea». Desene animate pentru oameni mari, asta e politica românească şi România în general.

În 2016 o să iasă tot Antenele la putere, sunt pe un grup pe Facebook făcut la mişto şi lumea e atât de idioată încât intră acolo şi-şi exprimă iubirea pentru Gâdea şi Voiculescu. Şi sunt mulţi, extrem de mulţi, imposibil de bătut de mulţi“, consideră Căpşunarul.

Un alt tânăr constănţean din diaspora, Sebastian Florin Tudor, care trăieşte în Statele Unite ale Americii, se declară „mânios, dezgustat şi trist“. „Sunt mânios, dezgustat şi trist în acelaşi timp. Corupţia şi structurile care au rezultat par deja parte din genomul românului. Mai avem vreo şansă?“, se întreabă el.

Mai puteţi citi:

Profesor român din Londra, umilit la coadă, în 2014, pentru a-l vota pe Iohannis: „Sunt furios şi scârbit de blatul pus la cale de Cotroceni”

Iohannis, reacţie ciudată în cazul Antena 3: Abordarea heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă

Klaus Iohannis, batjocorit pe Facebook după ce a luat apărarea Antenei 3. Câţi fani a pierdut, în doar câteva ore, preşedintele României

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite