Românii încep să bea din clasa a patra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârsta la care copiii din România ajung să bea alcool a scăzut sub pragul de 10 ani, fapt care îi îngrijorează pe specialişti. Tulburările cognitive, izolarea socială, sexul neprotejat şi comportamentele la risc sunt doar câteva dintre efectele consumului timpuriu de alcool.

Nouă ani. Aceasta este vârsta la care copiii români iau prima dată contact cu alcoolul. Îngrijorătoarea concluzie se desprinde din cel mai recent raport făcut de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), document ce evidenţiază că vârsta de debut la consumul de alcool este tot mai scăzută. „Efectele asupra dezvoltării cognitive şi sociale a acestor copii sunt dezastruoase”, afirmă specialiştii. 

Concret, unul din cinci băieţi s-a îmbătat prima dată înaintea vârstei de 13 ani în timp ce 84% din băieţi şi 12% din fetele care au 16 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă o băutură alcoolică, băieţii fiind consumatori mai mari comparativ cu fetele. Dezvoltarea cognitivă improprie, tulburările de comportament, riscul de adicţie şi nedezvoltarea abilităţilor sunt doar câteva dintre efectele consumului timpuriu de alcool, avertizează medicul psihiatru Gabriella Bondoc. 

„Alcoolul omoară neuroni în mod direct. Nu există conceptul de consum de alcool sănătos în perioada de dezoltare a creierului. La adolescenţi, apar tulburări de învăţare, tulburări de comportament, scăderea potenţialului. De asemenea, există riscul de a dezvolta probleme de dependenţă în viitor pentru adolescentul care bea de timpuriu, dar nu depedenţa e cea mai gravă, ci efectele asupra sănătăţii. Alcoolul este o substanţă extrem de toxică pentru toate organele”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Bondoc. 

Fetele preferă spirtoasele, băieţii berea

De pildă, studiul INSP subliniază că în timp ce numărul băieţilor care încep să consume alcool creşte odată cu înaintarea în vârstă, dublându-se în decursul anilor de liceu, ponderea consumului în rândul fetelor nu este influenţată de vârstă. În schimb, ele preferă băuturile spirtoase, iar băieţii berea, potrivit raportului citat.   

„Explicaţia poate fi legată de gust. Băuturile spirtoase sunt combinate cu băuturi dulci sau în combinaţii şpriţate, preferate de persoanele de sex feminin”, a punctat Gabriella Bondoc. Consumul de alcool în rândul tinerilor este un fenomen de o amploare mai mare în mediul rural, spune şi medicul de familie Gindrovel Dumitra. 

„Este o realitate. Din păcate, în cultura populară persistă ideea conform căreia alcoolul întăreşte starea de sănătate a organismului. Din păcate, în mediul rural încă există această percepţie. În afară de acest aspect există un act factor favorizant pentru consumul timpuriu de alcool şi anume faptul că copiii sunt lăsaţi în grija bunicilor de părinţi care sunt plecaţi la muncă în străinătate. Consecinţa este neglijarea copilului în foarte multe dintre situaţii şi apariţia unor comportamente care sunt puternic influenţate de mediul ambiant”, a declarat Dumitra, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

Neglijaţi de părinţi, cad în patima alcoolului

De cele mai multe ori, susţine specialistul, copiii care au în casă bunici sau părinţi alcoolici, ajung să consume la rândul lor, alcool. „El devine depedendent cu atât mai mult cu cât vorbim de o persoană care nu ştie să pună limite. 

Consumul precoce împiedică dezvoltarea normală şi pot apărea tulburări cognitive, dar există şi consecinţe în plan social pentru că aceşti copii pot fi izolaţi ulterior de comunitate”, a completat medicul de familie.

În profil european, adolescenţii români se situează în categoria băutorilor moderaţi, însă datele trebuie interpretate cu precauţie, afirmă autorii studiului, deoarece elevii sunt tentaţi să ofere răspunsuri pe care le consideră dezirabile social, ceea ce înseamnă că, de fapt, nivelul consumului de alcool este mai mare decât cel raportat. Însă o problemă majoră evidenţiată în studiu e faptul că mai puţin de jumătate din adolescenţii care beau admit că alcoolul poate avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii. 

Tinerii români practică băutul sportiv

Un raport făcut de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a arătat că 7,5% din adolescenţii români care au peste 15 ani practică băutul sportiv. Un episod corespunde ingerării a cinci-opt pahare de alcool cu o singură ocazie, cum ar fi o petrecere. 

Consumul excesiv de alcool „este adesea o formă de socializare” pentru tineri, un mod de a se integra în rândurile celorlalţi, menţionează raportul, adăugând că tinerii cumpără tot mai mult alcool ieftin din supermarketuri chiar înainte să iasă la o petrecere. „Tendinţele observate la tineri constituie o problemă majoră din punct de vedere social şi de sănătate publică”, notează instituţia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite