Societate

articolul anterior articolul urmator

Românii, înlocuiţi de muncitori din Asia şi Africa. Cum şi-n ce condiţii pot fi angajaţi străinii extracomunitari

15
1 Aug 2018 03:55:04
Autor: Claudia Spridon, Sorin Ghica
România aşteaptă valuri de muncitori străini FOTO Adevărul
România aşteaptă valuri de muncitori străini FOTO Adevărul

România aşteaptă valuri de muncitori din Africa sau Asia pentru a rezolva criza forţei de muncă. Angajatorii nu trebuie însă se bucure prea repede, pentru că procesul de recrutare este scump şi complicat, din cauza legislaţiei, atrag atenţia specialiştii.

Criza forţei de muncă loveşte puternic România, care a început să importe forţă de muncă din ţările asiatice pentru turism, industrie, construcţii şi agricultură, arată un studiu al companiei de consultanţă în resurse umane Smartree. Cei mai mulţi angajaţi străini provin din Filipine, Nepal, Vietnam, India, Indonezia, Thailanda - ţări în care nivelul de trai este sub cel al României.
 
„Primele iniţiative în sensul recrutării de forţă de muncă din afara ţării au început să apară în România în urmă cu 2-3 ani. Motivele pentru care angajatorii români au apelat la această strategie sunt diverse şi includ migraţia anumitor categorii sociale către ţări mai dezvoltate din vest, scăderea natalităţii, cerinţele în schimbare pentru diferite locuri de muncă, schimbări dictate de noile tehnologii şi incapacitatea sistemului de învăţământ de a se plia la nevoile angajatorilor de astăzi”, notează autorii studiului.
 
Procesul de recrutare, scump şi complicat
 
Vestea proastă este că procesul de recrutare nu este doar scump, dar şi extrem de laborios, din cauza legislaţiei româneşti.
 
Procedura prin care muncitorii din ţări terţe ale Uniunii Europene sunt aduşi în România nu este deloc una simplă, spune Oana Datki, specialist în resurse umane. Potrivit acesteia, anual, angajatorii pot aduce un număr maxim de muncitori necomunitari, cifră stabilită de Guvern în baza unor estimări făcute Institutul Naţional de Statistică. Concret, România poate aduce până în 7.000 de astfel de noi lucrători la nivel naţional în decursul anului 2018.
 
„Aducerea lor e o soluţie în momentul în care ai astfel de goluri în piaţa muncii. Sunt firme care facilitează acest tip de recrutări, care se ocupă inclusiv de formalităţi. Nu este un proces simplu şi este şi foarte costisitor. Există o procedură foarte clară legată de modul în care ei pot fi aduşi în România”, spune specialista în resurse umane. 
 
Cum pot fi angajaţi extracomunitarii
 
Concret, muncitorii extracomunitari pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare, obţinut de angajatori în condiţiile Ordonanţei nr. 25 din 26 august 2014, cererea pentru eliberarea avizului de angajare fiind depusă de angajator la sediul Inspectoratului pentru Imigrări (IGI) de pe raza căruia are sediul social sau domiciliul. Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorul trebuie să dovedească printr-o adeverinţă eliberată de Agenţia Judeţeanţă pentru Ocuparea Firţei de Muncă (AJOFM) din judeţul său că locul de muncă pe care aduce muncitorul extracomunitar nu a putut fi ocupat de candidaţi români. 
 
În plus, angajatorul este nevoit să achite şi o taxă odată cu eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorul străin, echivalentul a 200 de euro. Ulterior, după obţinerea avizului de muncă, angajatorul trimite documentul în străinătate celui recrutat, pentru a obţine de la misiunile diplomatice ale României viză de şedere. După intrarea în România şi încheierea contractului individual de muncă, muncitorul excomunitar poate solicita eliberarea unui permis de şedere temporară în scop de muncă, cunoscut şi sub numele de permis unic. Birocraţia nu se opreşte aici. 
 
Pentru prelungirea dreptului de şedere, lucrătorul străin este nevoit să facă dovada deţinerii legale a spaţiului de locuit, dar şi că salariul său este cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut. 
 
Problema salariilor
 
O altă problemă cu care se confruntă angajatorii este legată de salarii. Potrivit legislaţiei, muncitorii străini trebuie plătiţi cu cel puţin salariul mediu pe economie, adică 500 de euro – ceea ce creează inechităţi.
 
„Trei milioane jumătate, patru milioane de adulţi în vârstă de muncă au migrat, nu mai sunt aici, nu mai stau la uşile angajatorilor, iar acum ca să-şi rezolve această problemă angajatorii, care ştiu că nu pot aduce românii înapoi pentru că îi plătesc cu salarii foarte mici, sunt nevoiţi să importe angajaţi din ţările terţe Uniunii Europene. În momentul de faţă vor să elimine din lege acea prevedere care spune că nu poţi să aduci un lucrător din state terţe dacă nu-l plăteşti cu cel puţin salariul mediu pe economie”, a declarat, pentru „Adevărul”, Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical (BNS). 
 
Potrivit acestuia, acea barieră a fost pusă în mod premeditat în legislaţie tocmai pentru a descuraja angajatorii care au făcut un „sport naţional” din plata salariaţilor doar cu salariul minim pe economie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Iris IRIS
1.08.2018, 07:44:35

Majoritatea patronilor romani angajeaza la negru muncitori straini nici pe jumatatea salariului pe care l-ar primi un roman. Nimeni nu le face nimic la patroni pentruca Romania este o tara in descompunere.

-3 (5 voturi)
Razvan Prep
1.08.2018, 08:07:53

Iris tu reprezinti CNN-ul?Fake News?Sau esti ironic?? .

+1 (5 voturi)
Remus Octavian Mocanu
1.08.2018, 08:09:18

Inevitabil ca o economie fara fortza de munca pe masura, care si asa dezerteaza spre Vest, va trebui sa inlocuiasca cumva pierderea. Legea geografica a vidului: un loc nu ramane gol ptr mult timp, in orice caz nu ptr ca unii putini, batrani si plini de prejudecati vor asa. Solutia e departe de a fi ideala. E o complicatie atat ptr business, cat si ptr stat, care intr-o situatie normala ar trebui sa introduca programe de acomodare a veneticilor. Din pacate statul roman nu e capabil acomodeze convenabil nici macar romanii nascuti si ramasi in tzara. Va fi el in stare sa acomodeze straini? Am dubii...

+2 (2 voturi)
cloudvick
1.08.2018, 08:45:24

Forta de munca este, numai ca sunt incurajati sa stea pe social la bodegi sau stau organizati in clanuri si se bat intre ei. Nu is patronii principalii vinovati, ei cauta profit ca oriunde in orice tara. Vinovat e statul care are legea in mana.

0 (6 voturi)
Adrian Vulpe
1.08.2018, 09:17:12

Deci la un strain , un patron poate sa dea 500 de euro pe luna (obligat de lege) , dar daca vine un Roman sa se angajeze ,facem pariu ca-i spune ca mai mult de 350 nu are cum sa dea ?

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)