Societate

articolul anterior articolul urmator

Românii au nevoie acum de supereroi. Adică de tine

3
17 Mar 2020 16:55:41
Sebastian Burduja

Trăim vremuri în care totul se transformă în jurul nostru cu o rapiditate fantastică. Sub asaltul COVID-19 lumea de astăzi nu mai seamănă cu cea de ieri, iar cea de mâine va fi complet diferită. Lucrurile se schimbă cu rapid, tiparele de interacţiune socială se rescriu.

Toate gesturile de salut, de strângere de mână, de îmbrăţişare, de sărut pe obraz au devenit periculoase. În această perioadă în care stăm mai mult în casă şi nu mai atingem alţi oameni, devine tot mai evident că nu suntem singuri şi că nu suntem responsabili doar de siguranţa noastră, ci şi a celor din jur. Nimic nu se poate fără solidaritate.

De-a lungul istoriei, lumea a fost salvată de (super)eroi. Astăzi, supereroii trebuie să fim noi. Noi suntem cei care pot da o mână de ajutor semenilor noştri pentru care noul coronavirus ar putea fi fatal. Vârstnicilor şi persoanelor cu boli cronice li se recomandă să stea în casă. Dar mulţi dintre ei nu au niciun ajutor. Aici intervin supereroii. Fie că îi ajutăm cu proviziile, medicamente, plimbatul animăluţelor de companie în fiecare zi sau orice alte nevoi, vom aduce un impact semnificativ în fiecare comunitate românească din ţară şi din #diaspora.

În urma cu mai multe luni, lansam proiectul Supereroi, dedicat copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Zilele acestea, ne-am dat seama câtă nevoie avem, în aceste zile, de supereroi în fiecare comunitate, care să dea o mână de ajutor celor vulnerabili. De voluntari organizaţi în grupuri, pentru blocuri, străzi şi cartiere.

Supereroii sunt oameni responsabili şi sănătoşi, atenţi la igienă şi dispuşi să ajute cu lucruri altădată banale, acum vitale. De la cumpărături de alimente sau medicamente, la plimbatul animalelor de companie, reparaţii uşoare în gospodărie, până la suport virtual pentru cei care nu tolerează bine autoizolarea, recomandări de filme sau cărţi şi orice alte lucruri care pentru unii dintre noi înseamnă puţin, dar pentru cei vulnerabili ar putea fi prea riscante.

Ce face un supererou?

  • Identifică persoanele vulnerabile din comunitatea în care locuieşte
  • Identifică nevoile de provizii (alimente sau medicamente) şi se ocupă livrarea acestora
  • Identifică alte necesităţi (supraveghere copii, plimbat animale, uşoare reparaţii în gospodărie, etc) şi găseşte soluţii sau alţi voluntari care pot ajuta
  • Coordonează echipele de voluntari din comunitatea sa

E nevoie de supereroi în fiecare colţ de Românie şi în fiecare comunitate de români din diaspora. Avem deja un grup de voluntari, pe care îi poţi contacta dacă vrei să te implici în oricare din aceste zone. Lista lor este aici.

Dacă vrei să te implici în alte zone, oraşe, comunităţi, din ţară sau din străinătate, completează acest formular https://forms.gle/LdfjYXuUFKFmdo5Z7 şi noi vom reveni la tine. Nu uita: semenii tăi contează pe tine, iar ceea ce tu faci astăzi va salva vieţi mâine.

Este important de menţionat că toţi voluntarii în cadrul programului Supereroi declară pe propria răspundere că nu manifestă simptome specifice COVID-19 şi nici nu au avut contact direct cu niciun caz confirmat de COVID-19. Mai mult, în toate acţiunile de voluntariat, limitează la maxim interacţiunile directe şi păstrează o distanţă de minim 2 metri.

În loc de încheiere, vă las cu un gând. Când am postat pe o reţea de socializare, în această dimineaţă, apelul pentru supereroi, mi s-a spus ca alegerea imaginii nu este cea mai potrivită, ţinând cont că nu prea ne mai dăm mâna zilele acestea. Dar cred că este cea mai potrivită. Pentru că nu trebuie să uităm şi celălalt sens al acestei sintagme. Pentru că tocmai zilele acestea trebuie să ne dăm mâinile – să ne sprijim, să ne ajutăm, să fim solidari şi implicaţi, cu toată responsabilitatea. Să nu ne izolăm şi inimile, căci unitatea e singura soluţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Vanatorul/d.c.
17.03.2020, 18:42:57

”Supereroii sunt oameni responsabili şi sănătoşi, atenţi la igienă şi dispuşi să ajute cu lucruri altădată banale, acum vitale. De la cumpărături de alimente sau medicamente, la plimbatul animalelor de companie, reparaţii uşoare în gospodărie, până la suport virtual pentru cei care nu tolerează bine autoizolarea, recomandări de filme sau cărţi şi orice alte lucruri care pentru unii dintre noi înseamnă puţin, dar pentru cei vulnerabili ar putea fi prea riscante. Ce face un supererou? Identifică persoanele vulnerabile din comunitatea în care locuieşte Identifică nevoile de provizii (alimente sau medicamente) şi se ocupă livrarea acestora” Identifică alte necesităţi (supraveghere copii, plimbat animale, uşoare reparaţii în gospodărie, etc) şi găseşte soluţii sau alţi voluntari care pot ajuta Coordonează echipele de voluntari din comunitatea sa Avertizez..! In caz de epidemie si decretare a starii de urgenta, suprapunerea ”activitatilor umanitare” ale unor ”supereroi voluntari” peste activitatile personalul medical si logistic civil si militar, calificat, instruit la zi si cu atributii bine impartite si stabilite la nivel central si local in monitorizarea si limitarea efectelor epidemiei, poate duce la ”complicatii” mai mult decat..nedorite..!

Matei Basarab
19.03.2020, 20:12:42

"Românii au nevoie acum de supereroi. Adică de tine" Serios? Nu stiam. Ce stiu este ca am sprijinit Institutul Cantacuzino . Daca nu o faceam acum acolo erau niste blocuri numite "Rezidence ....". Asta in timp ce multi romani erau ocupati si se inghesuiau la banci sa-si ia credit cu buletinul. Hai sa fie ei eroi acum ca eu am obosit. Faceti ce vreti ce va duce capul. In fata muntelui de prostie eu ma retrag.

LochRoagPM
18.03.2020, 22:58:05

Stai acasă! Nu te mai comenta singurel că ești pă arătură, junioare!

-1 (1 vot)
Modifică Setările