Societate

articolul anterior articolul urmator

Românii care nu fac analizele de prevenţie ar putea fi amendaţi. Rafila: Cred că e o soluţie care ar putea să stimuleze prezentarea la medic

17
27 May 2022 12:58:49
Autor: Dan Anghel
Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Începând cu noul contract-cadru din 2023, pacienţii care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi.

Autorităţile din Sănătate au de gând să introducă sancţiuni pentru cei care nu merg la programele de prevenţie, de la medicii de familie. Sancţiunile ar fi simbolice, cu rolul de a încuraja oamenii să facă analize preventive.
 
„Există astfel de situaţii în multe ţări, în care gradul de decontare a serviciilor medicale ţine cont şi de comportamentul preventiv al fiecărei persoane. Putem să gândim o astfel de soluţie. Nu cred că e o soluţie rea, cred că e o soluţie care ar putea să stimuleze prezentarea la medic, dar, pe de altă parte, şi medicii, mai ales cei de familie, trebuie să fie parte a acestui efort”, a declarat la DIGI 24 Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii:
 
Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, este de părere că: „Domnul ministru are dreptate. Există astfel de situaţii în alte ţări, doar că ele nu sunt sub formă de sancţiuni directe. Pacientul plăteşte mai mult pentru boala pe care ar face-o dacă nu se prezintă la timp la controlul preventiv. Cam aşa funcţionează peste tot acest mecanism. Pe de altă parte, în România este un obicei ca autorităţile să sancţioneze pe oricine pentru orice, sperând că astfel va obţine rezultate bune, ceea ce a arătat în timp că nu a fost adevărat.
 
Probabil că sancţiunile ar trebui să vină doar în urma unei fraude sau dacă oamenilor li se explică într-adevăr cât de important este acest lucru şi refuză să facă asta“.
 
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că, începând cu noul contract-cadru din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi.
„De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă «plata per capita».
 
Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (...) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate.
 
Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023", a spus Cojan la Senat, la dezbaterea „Hepatitele virale post-pandemie - drumul spre eliminare, o provocare”, potrivit Agerpres.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

daraban marco
27.05.2022, 13:31:10

nea doctoru rafil. ... baga-i intr-un grajd, leaga-i si joaca-te cu chibriturile..... ca taticu.

+5 (7 voturi)
Ludwig
27.05.2022, 14:09:45

Cum.naiba sa duci sa iti faci abalize cand in spitalele de stat daca intri risti sa iei o bacterie ucigasa, sa mori ars, sa ti se fure portofelul si telefonul, etc...

+9 (9 voturi)
cloudvick
27.05.2022, 13:36:00

nu am auzit de asa ceva in nici o tara din vest! cumva nu mai au de la cine primi spaga si incurajeaza vizita la medic?

-1 (17 voturi)
Karl Frenzy
27.05.2022, 13:49:45

Să fie amendați și cei care nu iau suplimente alimentare, cei care nu cred în publicitate chiar trebuie băgați la pușcărie. Cât despre analizele de prevenție, obligatorii, cum spui matale, dom Ministru, apăi ar trebui să se facă din contul casei de sănătate și prin medicul de familie. Dar nu știu de ce se plânge domnul rafila că pentru cei care el totu-i gratuit, așa și cum vorbește...

+10 (14 voturi)
robert trevor
27.05.2022, 15:35:20

de acord dar la sfarsitul fiecarui mandat de ministru al sanatatii sa i se dea acestuia o bata in cap pentru fiecare lucru promis si nerealizat .

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările