Românii nu mai cred în corectitudinea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu realizat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), numai 27% din români cred că alegerile sunt corecte şi libere, iar sub 20% consideră că sistemul juridic îi protejează de abuzul statului, în timp ce susţinerea economiei de piaţă se situează printre ultimele locuri între 30 de ţări.

Românii sunt de părere că anumite caracteristici democratice de bază nu există în ţara lor, scrie Ziare.com.

Astfel, numai 27% din respondenţi au încredere că alegerile sunt libere şi corecte, iar 23% consideră că ţara este guvernată de lege şi ordine.

"Mai puţin de o cincime au încredere că sistemul juridic protejează cetăţenii de abuzul statului. Împreună, aceste procente sunt cu 40 de puncte sub media ţărilor din vestul Europei", potrivit BERD.

De asemenea, 43% din români susţin fără echivoc democraţia, sub nivelul înregistrat în 2006, cu ocazia unui studiu similar. Cea mai populară opţiune politico-economică a românilor este combinarea democraţiei cu economia de piaţă.

Acelaşi studiu arată că doar 7% dintre români au încredere în Guvern şi în Parlament şi sub 5% au încredere în partide.

"Încrederea în instituţiile publice a scăzut variabil pe întregul segment. Instituţiile religioase şi-au păstrat cel mai înalt nivel de încredere, în ciuda unei scăderi de 20 de procente faţă de 2006. Cel mai stabil procent este cel al încrederii în organizaţiile non-guvernametale (ONG) şi în investitorii străini", potrivit BERD. Totodată, încrederea respondenţilor în Preşedinţie a scăzut considerabil, la doar 14%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite