Românii vor plăti scump sărbătorile astea. Dar măcar au mâncat bine

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haleala e sufletul românului

„Să pun şi piftia?“ „Pune-o, pune-o. Şi dă-te un pic mai încolo, că te-ai îngrăşat şi nu încăpem toţi.“ Credeţi că acest potenţial dialog shakesperian a avut loc la plecarea străvechii Dacii 1310 către casa de la ţară a familiei, unde urma să aibă loc celebrarea sărbătorii Crăciunului? Nicidecum.

Este, probabil, dialogul care s-a desfăşurat, cu foarte mici variaţiuni (înlocuiţi piftie cu, practic, orice, cozonac, găluşcă, brad, orice), în faţa telefonului mobil al unuia dintre membrii aceleiaşi familii, care nu ştia la momentul respectiv cum să surprindă mai bine instantaneul Crăciunului într-o ipostază cât mai grăitoare pentru Facebook. Adică să facă un selfie, cu alte cuvinte.

Zis şi făcut. Aşa se face că spiritele mai slabe de înger au avut ocazia, în aceleaşi zile trecute, să vadă un feed mai lung decât papirusurile cu genealogiile împăraţilor Chinei, dar supurând mieros de această dată cu vagoane de caltaboşi, porci fripţi, tobă, cozonac, melc şi, în general, orice altceva mai mănâncă românii de Crăciun. Spectacolul era, desigur, total, dar uşor cretinoid pe de altă parte, dar, na, nu poţi cere mai mult de la un popor superficial, care iată, împlineşte în sfârşit zicerile marilor filosofi conform cărora viaţa trebuie trăită aici şi acum.

Adică exact ce spera şi infractorul dovedit Liviu Dragnea. Ba, de fapt, ca s-o spunem sincer, nici el nu spera la atât de bine. Auzise el, e drept, că românii au obiceiul din moşi-strămoşi să înghită câte un porc întreg de Crăciun, după care să doarmă osteniţi vreo cinci zile, dar, hei! Se gândea şi el ca tot omul trecut prin OUG 13 că lucrurile s-au mai schimbat, că mai intră un Soroş pe geam şi trage românul de mânecă să iasă în Piaţa Victoriei. De data asta, însă, nimic. Linişte totală şi sforăieli hotărâte, de oameni îndestulaţi. Aproape regreta că nu se aude niciun baston pocnind polifonic vreo cărniţă îndestulată la corporaţie de hipster nesimţit.

Bine, pe de altă parte motive de ieşit în stradă ar fi fost, vor spune gurile rele. Cum ar fi, spre exemplu, că acest decembrie 2018 va fi ţinut minte, cel mai probabil, drept momentul istoric în care puterea neo-comunistă de la Bucureşti a săvărşit, făurit, cum vreţi să-i spuneţi pentru a folosi termeni specifici epocii, Restauraţia totală. Iată însă că românii n-au înţeles acest lucru, sau dacă au înţeles nu i-a interesat. Doar, na, şi voi acuma, nu se face să scoli românul de la masă când se îndoapă cu ditamai friptana de struţ. Puţin respect!!

Iar dacă urgenţa unei restauraţii totale, în care infractori hidoşi erau eliberaţi, unul câte unul, din puşcării, nu-i făcea pe români nici să clipească, alte implicaţii ceva mai profunde cu atât mai puţin. Cum ar fi, spre exemplu, că, da, este foarte posibil ca cei care au murit în decembrie 1989 să fi murit, ei bine, da, va suna dur, dar cam ăsta e adevărul, degeaba. Iar ecuaţia nici nu e foarte complicată în acest sens, o putem explica. Adică: ei sperau la chestii de genul libertate, nomenclaturişti interzişi pe veci la funcţii de conducere, justiţie şi, ce primesc în schimb, iată, la 29 de ani de la acel moment?

E simplu: primesc o garanţie fermă că urmaşii lui Ion Iliescu sunt cei care conduc România în acest moment şi probabil o vor face pentru mult timp de acum înainte, mai primesc certitudinea că urmaşii lor vor fi bătuţi măr de miliţienii sinistrei doamne Carmen Dan dacă se răscoală împotriva acestei stări de fapte, că justiţia a fost suspendată zilele trecute, practic, de facto şi, în fine, alte lucruri mărunte dar, de ce nu, grăitoare şi anume că oamenii actualei puteri sunt lăudaţi de presa de propagandă rusească. Şi nu oricum, ci în limba română.

Ştiu, halucinant, nu? Pentru cei care nu şi-au înecat creierele în alcool, grăsime şi alte beţii virtuale specifice noilor oameni decerebraţi de feedul domnului Zuckerberg, e într-adevăr colosal. Bine, e drept că puterea de la Bucureşti a suferit şi unele mici pierderi în tot acest proces de restauraţie, de comunism redivivus care a durat 29 de ani, dar hei! Nu poţi să le ai chiar pe toate. Aşa se face că românii sunt, totuşi, liberi să plece (încă, aţi văzut că Teodorovici mai avea puţin şi-i lega cu lanţuri de calorifere) şi, sigur, probabil că aici este marele câştig al acestei perioade, liberi să posteze ce vor ei pe Facebook.

Un progres uriaş, s-o spunem sincer. Lamulţean# România! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite