Românii vor putea folosi în curând noile buletine cu cip. Care este utilitatea cardului de identitate electronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor a adoptat  proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărţi de identitate electronice cu cip
Camera Deputaţilor a adoptat  proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărţi de identitate electronice cu cip

Românii vor putea folosi în curând noile buletine electronice cu cip, iar pentru prima dată actele de identitate vor putea fi eliberate şi copiilor care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărţi de identitate electronice cu cip.

În premieră, va putea fi emis buletin şi copiilor sub 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Noile buletine cu cip vor înlocui şi cardul de sănătate, iar aceasta vor mai putea fi folosite şi la autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor statului şi nu numai.

Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun cip.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate: a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani; d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Buletinul electronic permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice. De asemenea, cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite