Rovana Plumb: bătrâni îngrijiţi acasă de rude, pe banii statului şi camere video în centrele pentru copii şi vârstnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul susţine că îngrijirea bătrânilor ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu (foto)
Ministrul susţine că îngrijirea bătrânilor ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu (foto)

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, că bătrânii ar trebui îngrijiţi acasă, iar rudele să fie plătite de stat şi ia în calcul varianta camerelor de supraveghere pentru a preveni abuzurile din centrele de îngrijire pentru copii şi vârstnici. Cât despre salariaţi, ministrul susţine că până în 2016 numărul lor ar trebui să crească cu cel puţin 400.000.

Ministrul Muncii a avansat duminică, la Pro TV, ideea externalizării serviciilor de îngrijre a bătrânilor, respectiv "implicarea mai activă a ceea ce înseamnă societate civilă", potrivit Mediafax.

"Vorbim despre linii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu. Viziunea mea este să mergem mai mult pe îngrijre la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am găsit prin fonduri europene, de sprijinire a tututror întreprinzătorilor, că sa putem să finanţăm aceşti angajatori", a mai spus Rovana Plumb.

În acelaşi context, ministrul Muncii a spus că persoanele care îngrijesc rude vârstnice trebuie să primească sprijin financiar, la fel cum se întâmplă în cazul celor care iau în îngrijire copii.

Supraveghere video în centre pentru limitarea abuzurilor

De asemenea, ministrul a precizat că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii şi în cele pentru bătrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supuşi aceştia.

Subiectul camerelor de supraveghere în centre a fost atins în contextul cazului fostei directoare SW L un centru de plasament din Galaţi, care şi-a înregistrat angajatele în timp ce acestea certau şi ameninţau copiii.

"Poate fi luat în calcul (proiectul de instalare a camerelor video - n. r.), însă nu aş vrea să mă pronunţ în momentul de faţă şi să spun categoric da, pentru că trebuie să mă uit la cheltuielile bugetare. Prin Programul Operaţional Capital Uman, eu cred că pe componenta incluziunii sociale şi a reducerii sărăciei, unde avem alocaţi 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper să nu fie foarte mare, dată fiind viziunea noastră de a merge cât mai mult spre îngrijirea la domiciliu", a declarat ministrul Muncii.

Rovana Pumb a precizat că un astfel de proiect ar putea fi luat în calcul cu atât mai mult cu cât există multe cazuri în care bătrânii au fost supuşi abuzurilor în centrele de îngrijire.

"Această metodă de observare eu nu aş trata-o ca pe o metodă securistă, dar aş tratat-o ca pe o metodă normală de supraveghere pentru că persoanele vârstnice au nevoie de multă atenţie şi atitudinea noastră este de grijă şi respect pentru ei", a completat demnitarul.

O nouă lege a serviciilor sociale în sprijinul ONG-urilor

Totodată, Rovana Plumb a precizat că proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale - puternic contestat de organizaţiile neguvernamentale, care au cerut în repetate rânduri retragerea lui - va fi revizuit.

Demnitarul a adăugat că va analiza posibilităţile prin care va putea să vină în sprijinul organizaţiilor neguvernamentale, considerând la rândul său că proiectul, în forma actuală, discriminează.

"Aşa cum e formulată acum, din punctul meu de vedere, legea discriminează, pentru că finanţarea s-ar duce mai mult în rural. Dar probleme sunt şi în urban", a explicat Rovana Plumb.

Mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut deputaţilor din Comisia de muncă, în 17 februarie, să respingă proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale, explicând că adoptarea acestuia ar însemna o lege foarte puţin aplicabilă, care ar lăsa mii de beneficiari fără servicii sociale.

Organizaţiile neguvernamentale au încercat să convingă parlamentarii, în cadrul unei dezbateri publice, că proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale acordate de ONG-uri şi culte trebuie respins din cauza faptului că modificările pe care le-ar aduce ar fi în detrimentul beneficiarilor şi ar însemna costuri şi mai mari pentru bugetul de stat.

Principalele modificări care nemulţumesc organizaţiile neguvernamentale se referă la faptul că sumele de la bugetul de stat, cu destinaţia de subvenţii, se vor acorda doar furnizorilor de servicii sociale din comunităţile rurale şi în localităţile cu o populaţie de până la 10.000 de locuitori şi doar pentru primii trei ani de funcţionare.

Mai mulţi salariaţi până în 2016

Ministrul Muncii a mai spus că se doreşte o creştere reală a numărului de salariaţi de cel puţin 400.000 până în 2016 şi de scoatere din zona neagră şi gri a economiei a unui număr de până la un milion de angajaţi.

"Aşa ne-am angajat", a adăugat demnitarul, făcând referire la prevederile cuprinse în programul de guvernare, potrivit Mediafax.

Rovana Plumb a precizat, pe de altă parte, că în 2013 au fost "consolidate" 78.000 de locuri de muncă.

Potrivit ministrului Muncii, intenţia este de a creşte numărul locurilor de muncă nu doar pe zona de servicii, ci şi în cea a economiei sociale. În acest context, ministrul Muncii a amintit că este în lucru Legea economiei sociale. "Asta înseamnă că vrem să implică mai mult societatea civilă", a explicat Plumb.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Pensii mai mari în medie cu 63 de lei pentru 234.000 de pensionari. Corecţiile cerute de CCR, plătite în luna martie

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite