Rujeola se întoarce sub o altă formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou val de de rujeolă s-a abătut asupra României, dar e generat de un nou genotip viral, atrag atenţia specialiştii, care spun că virusul, care vine din Estul Europei, a început să îmbolnăvească tot mai mulţi români în ultima perioadă. La risc sunt în special persoanele nevaccinate şi cele care nu au făcut rujeolă până în prezent.

„Singura soluţie este vaccinarea. Este vorba de un alt genotip care circulă, încă se fac teste, dar expuşi sunt în continuare cei nevaccinaţi. Vaccinul asigură protecţie. Problema este că am ajuns să avem raportate 48 de cazuri de rujeolă la nivel naţional într-o săptămână, ceea ce este mult, având în vedere că în ultima perioadă se raportau cam 20 de cazuri de îmbolnăvire la nivel naţional. Din punct de vedere al vaccinurilor împotriva rujeolei, e de menţionat că le avem pe stoc în cabinete”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Familie. 

La rândul său, medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, spune că noul val de rujeolă a reînceput în mai multe judeţe din ţară, afectate fiind în principal judeţele Neamţ şi Buzău. 

„Rămâne să confirmăm dacă acest val este din cauza noului genotip viral. Acest lucru înseamnă că atunci când acoperirea vaccinală nu este suficientă ca să acoperi un fenomen, eşti expus la virusuri care vin când din Vest, când din Est, aşa cum este cazul acestui genotip viral. De aceea, creşterea acoperirii vaccinale este esenţială”, a declarat Pistol, în cadrul conferinţei naţional RoVaccin. 

Vaccinul protejează împotriva noului genotip

De cealalată parte, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a punctat că vaccinul rujeolic acoperă toate tipurile de virus rujeolic. „Vaccinul protejează daţă de toate tipurile circulate de virus rujeolic. El dă o imunitate durabilă, pe toată durata vieţii”, a conchis microbiologul.

Cu peste 15.000 de îmbolnăviri, România se menţine în fruntea clasamentului european din perspectiva cazurilor de rujeolă diagnosticate de medici. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite