Societate

articolul anterior articolul urmator

Să nu te întorci în ţară, dragă prietene!

100
5 Mar 2013 19:32:22
Ramona Ursu

A plecat. De opt ani. Şi-a luat bocceaua în spate şi a ieşit trântind uşa după el. Uşa unei ţări defecte, în care nimic, niciodată, nu se termină.

Şi de ce s-ar termina când, de la orice colţ de uliţă, de la orice clasă de şcoală, de la orice birou de director, auzi zilnic: las-o, bă, că merge aşa! Treaba asta cu „mersu’ aşa” e moştenirea Daciei 1300, aia de o repara tata cu o bucată de sârmă, în spatele blocului turn, în timp ce noi alergam prin jurul lui o băşică de 35 de lei. Şi uită-te la noi! Merge şi aşa! Fără Schengen, fără autostrăzi, fără şcoli, fără spitale, fără demnitate, fără valori.

„Auzi, am vorbit cu soţia. Am vrea să ne întoarcem acasă”. I-a trecut. După opt ani, i-a trecut şi îl cuprinde un dor nebun de ţărişoara lui. Vorba poetului: „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara ta!”. Pâinea nu mai e rea. Dar e plină cu E-uri şi cea mai mare parte se vinde fără taxe. Adică au găsit românii geniala metodă de a fura băgând pâinea în gură.

„Auzi, dar ce faci tu acolo?”. Acolo unde a plecat în urmă cu opt ani. Acolo unde lucrurile nu merg şi aşa. Acolo unde treaba se face metodic, cu un scop, cu respect faţă de oameni, faţă de viitor. Ce face? Munceşte, are un salariu decent, copiii îi merg la o şcoală decentă. A uitat cum se dă şpagă. A uitat cum e să-şi rupă maşina în gropi. A uitat cum e să înjure factura la căldură, după o lună de tremurat în casă. A uitat cum e să plătească o viaţă pentru două camere amărâte dintr-un bloc comunist. Nu are antene şi tot felul de realităţi. Are casă, masă şi demnitate. Dar vrea să se întoarcă.

„Auzi, mai ţii minte, în urmă cu opt ani, de ce ai trântit uşa? De ce ţi-ai luat lumea-n cap, nevasta după tine şi mi-ai zis că te duci unde vezi cu ochii? Când mi-ai zis adio, promiţându-ţi, printre dinţi, că n-o să te mai întorci niciodată! Când mi-ai zis disperat că ţi-a ajuns lehamitea de dimineaţă, când nu ştiai niciodată ce-ţi va aduce ziua. Ei, bine, nimic nu s-a schimbat! Îl mai ţii minte pe Iliescu? Da, Iliescu, pe care-l huiduiam împreună că ne-a păcălit cu democraţia şi ne-a căsăpit studenţii! Dar pe Băsescu îl mai ştii? Băsescu, pe care l-am votat, tot împreună, ca să ne scape de Năstase! Să ne facă să trăim şi noi, în sfârşit, bine! Dar pe Antonescu şi pe toţi ceilalţi cu escu îi mai ştii? Ei, bine, ei sunt tot aici!”.

Linişte. „Alo! Băiete, tu mai eşti? La naiba să îl ia de telefon, de ţări îndepărtate!”. Băiatul e pe fir. Respiră greu. Tot mai greu. Abia-şi mai leagă cuvânt după cuvânt. Îmi zice iar de ţară. De dor. De mama de acasă. De fratele care-i tot spune să vină înapoi, că o să fie şi bine. Îmi spune de copii, că ştiu de România, de ţara lor, doar de pe harta lumii. Că îşi cunosc bunicii privind, seară de seară, într-un ecran. Îmi zice de prieteni. De Copou. De mirosul de tei din Iaşiul în care s-a îndrăgostit de marea lui iubire. „Şi dacă va fi bine? Dacă îmi pierd viaţa degeaba între străini?”. Pentru viaţa asta, băiatule, eu zic s-o laşi aşa! Aşa cum ţi-e acum!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Menumorut
5.03.2013, 19:50:24

Si totusi...

+6 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
5.03.2013, 20:00:24

Nu se vor intoarce, doamna..! Nu acum..! Multi dintre ei, poate niciodata..! Pentru ce ar face-o, acum..? Sa-i auda pe cei care nu s-au indepartat in viata lor la mai mult de cativa km de casa..cum tipa si se vaicaresc despre ce si cum ne colonizeza si ne fura saracia, europenii..? Sa-i suporte pe cei care toata viata lor au cerut mila statului..cum vorbesc despre munca..? Sa-i asculte pe toti impostorii si infractorii cu staif ..cum vorbesc despre demnitate, onestitate si "competenta"..? De venit, vor veni odata sau de doua ori pe an..Vor merge la mormintele parintilor, le vor aprinde lumanari, apoi vor trece pe la neamuri si-si vor face cruce cate tembelisme pot auzi inghitandu-si replicele de mila lor, vor imparti cadouri in dreapta si-n stanga, vor mai lasa ceva bani pe la frati si surori mai pricajiti, si se vor intoarce inapoi la VIATA lor..! Cea noua..! Cea ADEVARATA..! Cea lipsita de minciuna si puturosenie..! La viata..VIATA..! Dar le vor lipsi mereu, teii Copoului, bulevardul Lapusneanu, libraria Junimea, Palatul Culturii si aleile cu busturile clasicilor romani din parcul Copou..Si banca aia mai retrasa..unde...atunci..demult..Ca toti am avut-o la viata noastra..!

+3 (13 voturi)
Vanatoru'
5.03.2013, 20:17:39

De ce Ram ??? Se impute treaba si "afara" ! Astazi, acei care-au prin coaja pe acolo, spaland latrinele fascistilor isi inchipuies ca huzuresc de bine ! In comparatie..Cu acei ramasi in tara, pe care danshii ii privesc cu un aer de vadita superioritate si...compasiune (sic!). Eu sustin cu mana pe inima ca sunt fericit in tara mea...nu fericit, nespus de fericit, deoarece am aproape faptura iubita si pe cei dragi ! Si in Romania poti avea un salariu decent daca ai invatat la timp si daca-ti da Cel de sus minte si sanatate ! Spui ca "stranierii" nu au Antene ? Pe mine emisiunile lui Gadea m-au miscat deseori, fiindca se da pe post si realitati crude sociale, nu doar "jos Basescu!". Si la urma urmei, ce e de condamnat in stradania acestor tineri ce ne-au deschis ochii pentru a vedea ce personaj malefic ne-a fost impus de fortele straine, care isi rezolva vendettele personale in numele constitutiei si a unei asa zise justitii libere ? Dar oricum, fiecare cu parerea lui..!

+2 (6 voturi)
Ramona Ursu
5.03.2013, 20:29:09

Buna seara! Eu chiar cred ca sunt multi romani plecati in strainatate care nu se uita "de sus" la cei ramasi acasa, ci chiar ar vrea sa le fie aproape. Si mai cred ca in Romania nu poti avea un salariu decent, daca Cel de Sus iti da minte si sanatate. Destul de rar se intampla asta. In privinta emisiunilor lui Gadea, aici chiar aveti dreptate: fiecare cu parerea lui! Ganduri bune!

+5 (7 voturi)
Nirolf
5.03.2013, 20:28:06

Stimata Ramona Ursu , in textul dv sunt ganduri imbracate mestesugit in cuvinte ce exprima o expierenta personala si nu o medie a trairilor multimii celor ce si-au luat lumea-n cap si au plecat in cele srainataturi , pentru a se capatui in lipsa unei alternative in scumpa noastra tara a capitalismului biruitor. Cunosc si eu fenomenul , e drept , oarecum tangential , dar pot sa completez o foarte mica suprafata din acest complex tablou. La inceput au plecat aventurieri fara un plan bine gandit , au plecat in vest asa cum unii urca muntii din dragoste de munte. Apoi au plecat tinerii cu gandul sa faca bani , pentru o casa , pentru o afacere ,pentru o situatie. Au plecat cu gandul clar sa faca bani si sa se intoarca in tara . In zilele noastre mentalitatea acestei parti extrem de active din punct de vedere social , a acestor instrainati s-a schimbat . Capacitatea de adaptabilitate a intrecut nostralgiile si dorul de casa , astfel incat majoritatea au ramas in tarile adoptive , facadu-si viata acolo si find pierduti pentru tara. Apoi au plecat tiganii ... si imaginea tarii a devenit dezagrebila , mai ales ca nu se recunoaste acest lucru din teama de nu fi considerati "discriminatori " xenofobi. Am preferat tacerea vis-a-vis de acest subiect , o problema de care nu vorbim , se chiama ca nu exista. Ati pomenit in textul dv de Iasi , orasul unei bucati a tineretii mele iar intr-un "coment" laudativ al meu , fostul dv coleg Liviu Antonesei la etichetat drept "nostralgic" cu ideia ca nu era realist. Avea dreptate. In vara anului trecut am vizitat orasul si l-am gasit nu schimbat ci schimonosit , uratit sub toate aspectele. Nu mai avea parfumul acela de lider cultural si spiritual de alta data.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările