Societate

articolul anterior articolul urmator

Să fie tăcere!

5
24 Jan 2014 14:41:36
Lacrima Andreica
Sursa foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Romania
Sursa foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Romania

În 24 de ani de neocomunism - şi în nici un caz de democraţie – am hăulit ca lupii în gol, muşcându-ne unii pe alţii ca turbaţii, ne-am rupt în bucăţi pentru aceeaşi dreptate pe care până la urmă n-a mai revendicat-o nimeni până la capat.

În ultimii doi ani de zile spaţiul public românesc a intrat în fermentaţie întocmai ca o latrină în care arunci un cub de drojdie în plină vară, la 30 de grade. Şi a dat pe dinafară. Politicienii se răţoiesc unii la alţii, se umilesc, se calcă în picioare, s-ar lua şi la păruială (şi probabil că asta urmează dacă tot aşa o ţin). Pe străzi, ori pe site-uri, pe forumuri ori între oameni lumea borhoteşte şi ea neplăcut, mirosind greu în cuvintele ei a lipsă de caracter şi de bun simţ. Borhoteala asta, dospeala asta de drojdii de neam prost mai îngheaţă când cineva moare nevinovat, ori moare erou, când ne mai ia Dumnezeu câte un simbol din lumea artei, ori pur şi simplu ne mai loveşte vreo năpastă. Tăcere.

În ianuarie 2014, Dumnezeu, parcă vrând să trimită semne a luat actori. Aproape a trecut neobservat  Mişu Fotino care s-a stins. Pe la căpătâiul său nu s-au perindat fanii. Fusese atât de educat şi de bine crescut încât nimic scandalos ori spectaculos nu i-a atras pe vânturătorii de colivă abonaţi ieftini ai televiziunilor. Acum, s-au stins din viaţă, au murit cu zile doi oameni. Amândoi eroi. Unul i-a salvat prin manevrele sale pe toţi pasagerii din avionul morţii, celălalt, o stundentă de 23 de ani, era voluntar, ţinea locul asistentei care ar fi trebuit să fie acolo. A murit cu lacrimile îngheţate pe obraz. Au murit amândoi de frig pentru că au fost lăsaţi să moară, pentru că nişte oameni de nimic au ales ”ce zice şefu”, între viaţa şi moartea semenului. Tăcere.

Peste suferinţa de-a muri cu zile din prostia şi nepăsarea semenilor s-au ridicat voci întrebătoare, voci acuzatoare, voci ipocrite, voci mugite din adâncul nesimţirii umane repetând tembel: ”Nu demisionez”. Şi iar dospeala de latrină s-a încins. Tăcere.

Din rărunchii pământului se ridică vocile care blestemă ale copiilor mâncaţi de câini în plină zi în România unor depravaţi, ale voluntarilor care mor pentru că vor să ne scape nouă zilele, ale piloţilor care mor salvându-şi pasagerii, ale copiilor morţi în maternităţile groazei al căror nume ori chip nu-l vom şti niciodată pentru că n-au ocupat spaţiul public televizat. Peste vocile lor nevăzute se ridică dominant vocea unor coţofene deghizate în ”lideri de opinie”, politicieni cu balele curgând pe microfoane după rating şi prinderea profitului electoral de imagine, curve umane pentru care nimic nu e sfânt, nimic nu are valoare în afara lor, acum şi aici. Ruşine! Tăcere.

Să fie tăcere în România! Să facem linişte şi să stingem lumina! Să fie gonit în neant oricine sparge tăcerea. Poate aşa ne găsim răgazul să ne auzim gândurile, să vedem cine suntem, cine mai suntem, ce-am devenit, ce vrem şi încotro? Să ne oprim o clipă şi într-un moment de reculegere pentru ceea ce nu mai suntem să facem alegeri. Căci în 24 de ani de neocomunism - şi în nici un caz de democraţie – am hăulit ca lupii în gol, muşcându-ne unii pe alţii ca turbaţii, ne-am rupt în bucăţi pentru aceeaşi dreptate pe care până la urmă n-a mai revendicat-o nimeni până la capat. Tăcere!

Române, oriunde te afli tu, când ai întins ultima oară o vorbă bună şi o mână de ajutor unui semen al tău, român ca şi tine fără să ceri nimic în schimb, fără să te lauzi cu asta şi fără să suferi din rărunchi că ai făcut un bine? Acolo, în acel punct începe adevărata ta viaţă. În rest, e tăcere.

Scris cu gândul la: ”Testament” de Tudor Arghezi

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

paradoxal
24.01.2014, 20:02:10

ieri am postat un comentariu si azi a disparut. Bei moderatori ori sunteti tonti,ori teleghidati?

Marian Florin
24.01.2014, 20:54:31

Bravo! Doamna,nu stiu daca si in starea civila,dar pentru mine sunteti o DoamnaDe mult nu am citit ceva atat de...,cum sa-i spun?Am teama de a nu putea exprima ceea ce simt.Plin de fior(fiori),adevar relevator a unei societati dezbinate,nu stiu.Ceea ce stiu bine este ca sunt incantat si in acelasi timp un pic trist dupa lectura,cu o Lacrima in coltul ochiului. Multumesc!

+2 (2 voturi)
Lacrima Andreica
25.01.2014, 13:36:00

Multumesc frumos pentru apreciere :)

Dan Paval
24.01.2014, 21:13:07

Cine plinge comunismul lui Ceausescu ar trebui sa mai reflecteze! Daca am fi avut in fruntea tarii romani educati in perioada interbelica aceasta PORCARIE post accident NU s-ar fi intimplat! Cine sint "romanii" (politicieni de aiurea, fii, fiice, nepoti, nepoate, amanti si amante...) care controleaza satul mafiot? Nu sint ei oare cei educati in perioada comnusta? NU sint ei fostii secu si fostii activisti de "partid si de stat" din timpul lui ceasca? NU de la sistemul comunist ceausist au invatat acesti indivizi cu salare grase si NESIMTITE in cele mai multe cazuri! Oare NU s-a vazut de pe luna ca adevarati romani de character, sufletisti si cu inima, sint de fapt tarani romani simpli care NU au fost "ideologizati" nici de ceasca si nici de mediocrii santajabili aflati la putere? Nu credeti ca conditia necesara si suficienta - pentru Lacustele Mondiale - pentru a deveni "om de stat" (VIP) este santajul? Noi va punem pe pozitii de demnitari, voi furati ce vreti, iar noi va gidam prin "sirme"!? E intimplator ca ponta si antonescu sint "legati" amindoi de BALCONIADE? N-a "cazut" sotia lui Antonescu mortal peste balcon pentru ca nu mai suporta durerile? N-a "cazut" peste balcon tot mortal procurorul Cristian Panait? de fata fiind Ponta? Cine are dosarele acestor nemernici, are si puterea in Romania!

+1 (1 vot)
Paun Al
25.01.2014, 21:02:01

Mor zilnic in Romania oameni datorita risipei banului public si incompetentei din spitale . Mor zilnic pe soselele tarii oameni datorita lipsei de sosele ( autostrazi ) , a starii lor . etc Si nu se mai agita nimeni , nu se fac "celule de criza ", nimeni nu este responsabil... A devenit obisnuinta . Ce se vede uneori este doar varful unei proaste organizari sociale , a nepasarii de ceilalti , a coruptiei si furtului din banul public. In cateva zile "subiectul ' se stinge si noi ne continuam vermuiala , complacerea in haznaua numita Romania .