Salariul Patriarhului Daniel este de 13.900 de lei, din care preafericitul donează lunar 6.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul Daniel primeşte un salariu lunar net de 13.900 de lei din care donează lunar 6.000 de lei pentru construirea mănăstirii din satul său natal şi pentru ajutorarea angajaţilor săraci.

Patriarhul Daniel, în calitate de preşedinte al Sfântului Sinod, al Adunării Naţionale Bisericeşti şi al Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, având în subordine aproape 700 de angajaţi, primeşte de la stat un salariu net de 7.731 de lei, iar ca mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi arhiepiscop al Bucureştilor, având în subordine aproape 400 de angajaţi, el primeşte un salariu net de 6.169 de lei, "nu de la stat, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor", se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Din banii primiţi în fiecare lună, Patriarhul Daniel oferă 4.000 de lei pentru construirea bisericii mănăstirii din satul natal, Dobreşti, judeţul Timiş, şi pentru obştea ei monahală, precum şi un ajutor financiar de 2.000 de lei pentru mai mulţi angajaţi săraci din Administraţia patriarhală şi din Administraţia eparhială.

De asemenea, Patriarhul ajută financiar şi material (cu alimente sau haine) unii studenţi, monahi şi credincioşi mireni săraci care se află în situaţii dificile.

Patriarhul păstrează o parte din salariu pentru cheltuieli personale

El mai plăteşte din salariul său o contribuţie lunară pentru locuinţă şi o contribuţie pentru masă. Restul salariului, patriarhul îl foloseşte să îşi cumpără hainele, cărţile şi lucrurile strict necesare.

Donaţiile financiare pe care le primeşte le trimite mai departe pentru susţinerea activităţilor liturgice, sociale şi culturale ale Bisericii, oferindu-se donatorului iniţial chitanţă şi scrisoare de mulţumire, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Toate obiectele şi veşmintele liturgice primite de patriarh ca dar intră în inventarul şi patrimoniul bisericii, iar orice proprietate personală a patriarhului rămâne moştenire Bisericii, conform prevederilor canonice, statutare şi sinodale. Patriarhul României nu adună bani, ci dăruieşte bani, nici nu lucrează opt ore pe zi, ci adesea între 14 şi 16 ore pe zi, se mai arată în comunicat.

"În ceea ce priveşte personalul din Administraţia patriarhală, numai o treime din salariaţii Administraţiei patriarhale primeşte o contribuţie la salariu de la bugetul de stat, în valoare totală de 619.397 lei. În schimb, suma totală plătită lunar de Administraţia patriarhală pentru impozite şi asigurările sociale la salarii este de 1.126.584 lei, conform Declaraţiei 112 depusă la ANAF. Ca atare, Patriarhia Română virează la bugetul de stat aproape dublu faţă de cât primeşte", mai precizează reprezentanţii Patriarhiei.


Care este tâlcul presiunilor BOR faţă de legea de eliminare a Religiei din şcoli şi ce efecte pot avea manevrele Patriarhului

Povestea profesorului care a învins binomul Stat-BOR şi a anulat metodele de impunere a Religiei în şcoli

Reacţia Patriarhiei Române la decizia CCR: „Biserica Ortodoxă Română nu se lasă intimidată şi descurajată, ci va intensifica atenţia şi acţiunea ei”

Curtea Constituţională schimbă regula orei de Religie în şcoli: părinţii trebuie să depună cerere pentru ca elevii să participe la această materie

VIDEO Adevărul Live. Dispută între Remus Cernea şi preoţi pe statutul orei de Religie în şcoli: e sau nu obligatorie?

Îndoctrinare sau spălare pe creier?!

DEZBATERE Religia în şcoli, înlocuită cu Etică şi educaţie civică. Ce şanse are legea să treacă şi cât de oportună e schimbarea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite