Salvaţi Copiii: Peste 21.000 de copii români sunt rămaşi în ţară fără niciun părinte cu ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Salvaţi Copiii România
Foto: Salvaţi Copiii România

Peste 21.000 de copiii români nu au niciun părinte cu ei, în ţară, atrage atenţia Organizaţia Salvaţi Copiii România,  care pe parcursul lunii august derulează activităţi de informare, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, pentru părinţii care revin în ţară.

Mai mult de 9% dintre copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate sunt în această situaţie de peste 10 ani, în vreme ce 18% dintre copii au rămas în grija rudelor de o perioadă cuprinsă deja între şapte şi nouă ani, pentru 37% dintre aceşti copii, părinţii fiind plecaţi din ţară de o perioadă cuprinsă între patru şi şase ani, potrivit unei analize realizat de Salvaţi Copiii România, pe un eşantion format din beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei. 

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte frecvenţa comunicării părinţilor plecaţi cu copiii, cu 26% dintre copii părinţii comunică zilnic, cu 34% de două/trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc. 

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează, pentru al doilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinţii care revin în România în perioada vacanţei de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor şi la importanţa menţinerii comunicării părinţi - copii. 

„La finalul anului 2021, 76.170 de copii aveau cel puţin un părinte plecat să muncească în alte ţări, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceştia, 21.024 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat”, subliniază Organizaţia.

Analiza realizată de Salvaţi Copiii România în 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, arată că 4% au părinţii plecaţi de mai putin de un an, iar 32% de o perioadă între un an şi trei ani. 

„Fenomenul copiilor rămaşi în grija rudelor, în timp ce părinţii lor sunt nevoiţi să muncească peste graniţe, este unul cronicizat. Aşa cum arată şi analiza Salvaţi Copiii România, sunt copii care au crescut, s-au dezvoltat emoţional, au trecut dintr-un ciclu şcolar într-altul în lipsa părinţilor, plecaţi deja de mai bine de un deceniu. Menţinerea comunicării între părinţi şi copii este crucială, pentru că nimic nu poate compensa, nici afectiv, nici social, absenţa unui părinte din viaţa copilului”, spune Mihai Gafencu, Preşedinte al Organizaţiei Salvaţi Copiii România. 

Pe parcursul lunii august, Organizaţia Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, activităţi de informare destinate părinţilor care se întorc în ţară cu privire la nevoile copiilor rămaşi acasă şi importanţa comunicării cu aceştia, la puncte de trecere a frontierei terestre şi aeriene. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialişti şi voluntari ai Organizaţiei Salvaţi Copiii filiala Timiş în perioada 10-11 august, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliţie de Frontieră Oradea. 

campanie de informare foto Salvaţi Copiii România

„Chiar dacă părinţii sunt nevoiţi să lucreze în alte ţări şi să îşi lase copiii în ţară, cel mai adesea în grija rudelor, ei nu o fac cu inima uşoară. Dar important este ca absenţa de lângă copii să fie doar una fizică, pentru că ei trebuie să fie parte din viaţă emoţională a copiilor. De aceea e important să comunice ritmic, să vorbească, să povestească despre şcoală şi altele, în aşa fel încât părintele să rămână sprijin pentru copil. Ne bucurăm să derulăm pentru a doua vară la rând acest proiect, împreună cu Salvaţi Copiii România”, a declarat Victor Ştefan Ivaşcu, Împuternicit Inspector General Poliţia de Frontieră Română. 

Activităţile fac parte din campania de informare „Rămâi aproape de copilul tău!”, iniţiată în 2021 de Salvaţi Copiii în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. 

Totodată, în luna august, prin intermediul a 40 de programe locale ale organizaţiei destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, vor avea loc activităţi susţinute de informare şi suport pentru părinţi reîntorşi în ţară, persoane în grija cărora au rămas copiii, din comunităţile respective, şi specialişti din instituţii locale. 

„Lucrăm de peste 10 ani cu copiii care rămân în grija rudelor, în centrele noastre educaţionale. Sunt copii ale căror nevoi emoţionale sunt acute şi de aceea am demarat acest program de informare şi consiliere a părinţilor, în punctele de trecere a frontierei, pentru a-i ajuta să înţeleagă de ce şi cum pot menţine comunicarea sănătoasă cu copiii lor, chiar şi atunci când sunt nevoiţi să lucreze în alte ţări”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România. 

Potrivit sursei citate, amploarea fenomenului copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizaţia Salvaţi Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010. Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă. Peste 127.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă şi la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite