Salvaţi Copiii atrage atenţia supra metodelor „critice şi punitive” folosite în educaţia celor mici. 76% dintre elevi sunt certaţi la şcoală de către profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Salvaţi Copiii România
Foto Salvaţi Copiii România

Organizaţia „Salvaţi copiii” atrage atenţia asupra comportamentelor specifice fenomenului de bullying la care copiii din România sunt expuşi atât la şcoală, cât şi în familie, prezentând date care arată că 76% dintre copii spun că profesorii îi ceartă atunci când greşesc, fapt care „arată prevalenţa metodelor pedagogice critice şi punitive”.

Studiul privind abuzul împotriva copiilor realizat de „Salvaţi Copiii România” în anul 2021 arată faptul că numeroşi copii sunt expuşi abuzului verbal la şcoală, dar şi abuzului fizic în familie. 

Datele centralizate de Salvaţi Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că 22% dintre copii sunt expuşi abuzului verbal şi limbajului violent în mediul şcolar. Un procent ridicat dintre copii - 76% - spun că profesorii îi ceartă atunci când greşesc, ceea ce arată prevalenţa metodelor pedagogice critice şi punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învăţare şi comunicare. Abuzul fizic asupra copilului în familia de provenienţă este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în şcoală, în condiţiile în care 56% dintre părinţi au declarat că-şi pedepsesc copiii dacă greşesc”, transmite „Salvaţi copiii”.

Studiul realizat de organizaţie arată de asemenea că:

  • 12% dintre copii sunt expuşi abuzului verbal în familie, iar procentul ajunge la 22% în mediul şcolar, că atunci când sunt pedepsiţi
  • copiii trăiesc stări de tristeţe (38%), vinovăţie (29%) şi nefericire (28%)
  • că 6% dintre copii afirmă că se simt lipsiţi de apărare atunci când sunt pedepsiţi, 3% declarând chiar că se simt părăsiţi. 

Datele centralizate de organizaţie arată că cei mai mulţi dintre copii, respectiv 43%,  afirmă că suferă în tăcere, 36% dintre cei supuşi abuzurilor plâng sau vorbesc cu cineva şi doar 8% dintre respondenţi au declarat că atunci când sunt pedepsiţi, îşi închipuie că se răzbună.

Studiul arată de asemenea că 21% dintre părinţi sunt de acord că bătaia poate fi folosită ca modalitate de sancţionare a comportamentelor indezirabile ale copiilor.

„Expuşi la violenţa adulţilor, copiii învaţă violenta. Excluderea din grup, izolarea socială, ameninţarea cu violenţa fizică şi/sau umilirea, violenţa fizică şi distrugerea bunurilor personale, interdicţia de a vorbi/interacţiona cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul şcolar”, transmit oficialii „Salvaţi copiii”.

Organizaţia atrăgea atenţia asupra extinderii fenomenului de bullying din anul 2016şi preciza că dacă nu se iau măsuri complexe pentru reducerea violenţei din şcoli. Primul studiu naţional cu privire la fenomenul de bullying în şcolile româneşti, lansat de Salvaţi Copiii în 2016, arăta că 73% dintre elevi au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar; 3 din 10 copii sunt excluşi în mod constant din grupul de colegi, iar procentul este similar în cazul copiilor ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi. Unu din patru elevi era umilit în faţa colegilor, conform datelor de acum cinci ani.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România a dezvoltat o serie de „intervenţii focusate”, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului. Astfel, începând cu luna februarie 2020, organizaţia implementează, în parteneriat cu „Salvaţi Copiii” Danemarca şi ”The Mary Foundation”, un program complex de prevenire a bullying-ului, care face din relaţiile pozitive dintre copii-copii şi copii-adulţi o prioritate, creând pentru toţi actorii implicaţi oportunităţi de a participa şi de a acţiona, gvrupurile ţintă fiind preşcolarii. 

Programul se numeşte ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădiniţe”, iar în urma implementării proiectului pilot” în 5 grădiniţe din Bucureşti, cu participarea a 450 de copii, s-a constatat reducerea comportamentelor de excluziune socială  la 7%. Programul introduce practici sociale care întăresc spiritul comunitar al copiilor, precum discuţiile de grup unde sunt folosite cartonaşe de conversaţie pentru a iniţia discuţiile, dar şi prin folosirea Ursuleţului Prietenos, a masajului şi a activităţilor ritmice.

„Analiza impactului proiectului pilot demonstrează eficienţa intervenţiei, evidenţiind reducerea comportamentelor de excluziune socială de la 21% la 7%, reducerea comportamentelor agresive de la 17% la 9%, creşterea numărului situaţiilor în care copiii manifestă curaj în a-şi apăra prietenii, de la 82% la 94%”, precizează „Salvaţi copiii”.

Organizaţia precizează că, de luna aceasta, extinde programul pilot, dotând alte 10 grădiniţe din Bucureşti, Suceava şi Călăraşi cu materiale educaţionale specifice programului ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădiniţe” şi lansează invitaţia către autorităţile publice locale să fie parteneri în dezvoltarea programului la nivel naţional.

Programe similare sunt implementate, în prezent, în alte cinci ţări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite