Salvaţi Copiii cere abrogarea OUG prin care a fost desfiinţată ANPDCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă Guvern - Klaus Iohannis - Ludovic Orban / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 6 nov 2019
Şedinţă Guvern - Klaus Iohannis - Ludovic Orban / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 6 nov 2019

Organizaţia Salvaţi Copiii solicită abrogarea OUG prin care a fost desfiinţată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), arătând că o astfel de decizie, luată într-o guvernare anterioară, a creat uriaşe dificultăţi în coordonarea şi monitorizarea sistemului de protecţie a copilului.

"Prin contopirea intereselor copilului cu cele ale adulţilor cu dizabilităţi se anulează primordialitatea intereselor lor, repetându-se greşelile din trecut", spun reprezentanţii Salvaţi Copiii.

Salvaţi Copiii aminteşte că, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 68 din 6 noiembrie privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, "o instituţie de o importanţă crucială pentru respectarea drepturilor copiilor din România", Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), a fost desfiinţată.

Reprezentanţii Salvaţi Copiii susţin că motivarea măsurii de desfiinţare a ANPDCA prin menţionarea "interesului public" este contradictorie, deoarece, în fapt, ignoră complet ceea ce, legal şi moral, este primordial pentru societatea românească: principiul constituţional al interesului superior al copilului - "Copiii [...] se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor".

„Excluderea copilului din considerentele politice ori administrative ale proaspătului guvern vor produce un recul în îmbunătăţirea vieţii copiilor români.Or, menirea oricărui guvern, indiferent de culoarea politică, este de a pune copilul şi drepturile lui în centrul preocupărilor sale. Bazându-ne pe experienţă muncii noastre şi a colaborării directe cu ANPDCA, considerăm că desfiinţarea acestei structuri strategice distincte, investită cu competenţe clare în promovarea şi protecţia drepturilor copilului, va afecta profund procesul de monitorizare şi implementare a strategiilor şi planurilor de acţiune care vizează copilul”, se arată în comunicatul organizaţiei Salvaţi Copiii.

Salvaţi Copiii consideră că desfiinţarea acestei structuri strategice distincte, învestită cu competenţe clare în promovarea şi protecţia drepturilor copilului, va afecta profund procesul de monitorizare şi implementare a strategiilor şi planurilor de acţiune care vizează copilul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite