Salvaţi Copiii solicită transpunerea corectă şi neexcesivă a directivei privind combaterea spălării banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Parlamentul European a confirmat, la solicitarea Organizaţiei Salvaţi Copiii România, că proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, aflat în dezbaterea Parlamentului României, conţine reglementări excesive pentru organizaţiile neguvernamentale.

Ţinând seama de clarificările Parlamentului European şi ale Comisiei Europene, Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Parlamentului şi Guvernului României:

  • realizarea unei evaluări naţionale de spălare a banilor şi finanţare a terorismului, singura cale pentru a demonstra, pentru România, necesitatea includerii organizaţiilor non-profit cu activităţi economice, în categoria entităţilor care vor fi obligate să raporteze datele de identificare ale membrilor organelor sale de conducere. 
  • scoaterea din categoria entităţilor raportoare a asociaţiilor şi fundaţiilor care desfăşoară activităţi sociale, medicale, educaţionale sau umanitare, fără caracter enonomic, cu alte cuvinte fără să perceapă o plată în schimbul serviciilor ori bunurilor oferite. 
  • eliminarea integrală a punctului 4 al art. 3 paragraf 2, litera c) care impune asociaţiilor şi fundaţiilor comunicarea datelor de identificare ale beneficiarilor lor, aşa cum rezultă fără echivoc din precizările transmise de Parlamentul European şi Comisia Europeană.

Salvaţi Copiii a primit, pe 19 martie 2019, din partea Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European, răspunsul la solicitarea de clarificare a semnificaţiei juridice a termenilor ”foundations” şi ”beneficial owner”, folosiţi în Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului , solicitare care a vizat suplimentar obligaţiile Statelor Membre în elaborarea şi adoptarea legislaţiei de transpunere a acestei directive. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite