Societate

articolul anterior articolul urmator

Salvaţi Copiii: Unu din cinci copii născuţi din mame cu COVID la Maternitatea Bucur are complicaţii din cauza prematurităţii

5
19 Oct 2021 17:23:04
Autor: News.ro
Managerul Spitalulului "Sf. Maria", Iaşi, Alina Belu, a declarat că unitatea a avut şi bebeluş în vârstă de 7 zile infectat, cu o malformaţie cardiacă gravă Foto: shutterstock
Managerul Spitalulului "Sf. Maria", Iaşi, Alina Belu, a declarat că unitatea a avut şi bebeluş în vârstă de 7 zile infectat, cu o malformaţie cardiacă gravă Foto: shutterstock

Unu din cinci copii născuţi în perioada pandemiei de COVID, la Maternitatea "Bucur", unitate care primeşte exclusiv mame pozitive la testul pentru SARS-CoV-2, a prezentat probleme medicale legate de prematuritate, arată organizaţia Salvaţi Copiii. Aceasta a lansat un "apel urgent" pentru dotarea prioritară cu aparatură a Maternităţii Bucur şi a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" din Iaşi.

„Numai la Spitalul Universitar din Bucureşti s-au născut, în perioada aprilie 2020 – octombrie 2021, 85 de copii cu mame PCR SARS-CoV-2 pozitive şi alţi 65 de copii din mame cu istoric de infecţie în timpul sarcinii. La Maternitatea Bucur din Capitală, devenită unitate medicală exclusiv COVID-19, din luna martie 2020 şi până în prezent au venit pe lume 516 nou-născuţi din mame pozitive, 104 dintre aceştia având complicaţii medicale din cauza prematurităţii. Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, şi copii născuţi în alte maternităţi din Bucureşti şi din alte judeţe, atât în sistemul public, cât şi în cel privat”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, marţi, de organizaţia Salvaţi Copiii. 

Datele reies dintr-o dezbatere pe tema riscurilor pe care infecţia cu SARS-CoV-2 le pune pentru gravidă şi nou-născut, organizată de Salvaţi Copiii, împreună cu medici. În cadrul dezbaterii, medici care lucrează în Maternitatea Bucur au arătat că rata de naşteri premature a crescut semnificativ. 

"Sarcina constituie un factor de risc, studiile arată asocieri mai mari şi cu hipertensiunea, şi cu starea de preeclampsie. A crescut mult rata de naşteri premature, diferenţa e statistic semnificativă – pentru cazurile COVID a fost de 17-18%. A crescut şi rata naşterilor prin cezariană, creşterea e semnificativă – înainte aveam o rată de 60%, pentru naşterile la pacientele COVID procentul a ajuns la 88%”, a declarat conf. dr. Octavian Gabriel Olaru de la Maternitatea Bucur, citat de Salvaţi Copiii. 

El a ridicat problema înfiinţării de secţii COVID în marile maternităţi din ţară. 

"Din punctul nostru de vedere, e bine ca fiecare maternitate mai mare din ţară să aibă un sector dedicat cazurilor COVID. Transferul cazurilor severe nu este un lucru uşor de făcut, transportarea unui caz care nu e echilibrat poate să-i dea lovitura de graţie. Cazurile severe trebuie rezolvate acolo şi salvaţi copiii, şi mamele, după care văzut ce se întâmplă”, a afirmat medicul. 

Managerul Spitalulului "Sf. Maria", Iaşi, Alina Belu, a declarat că unitatea a avut şi bebeluş în vârstă de 7 zile infectat, cu o malformaţie cardiacă gravă. 

"Suntem Spital de Urgenţă pentru Copii, avem 8 pacienţi în ATI, 26 pe zona roşie. Au vârste diferite, cel mai mic e un sugar de 29 de zile, de asemenea, avem o lehuză de 17 ani. Am avut un pacient de 7 zile, descoperit pozitiv COVID, în urma investigaţiilor s-a constatat o malformaţie cardiacă gravă, fără posibilitate de rezolvare în România, a rămas intubat, negativat după 14 zile, am reuşit să-l transferăm în Italia, a fost operat pe cord, acum e sănătos”, a spus Alina Belu. 

La rândul său, profesorul Radu Vlădăreanu, şef de disciplină Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti şi vicepreşedinte în Comisia Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, a arătat că "vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, salvează viaţa ei şi a nou-născutului”, potrivit studiilor realizate în SUA. 

"Sarcina cu COVID este o vulnerabilitate, COVID amplifică şi coagularea, şi stresul respirator. Datele foarte recente arată că, în SUA, simptomatologia este mai severă dacă boala COVID se întâmplă în trimestrul II şi III, duce la un risc de deces de aproape două ori mai mare decât la femeia care nu e gravidă”, a afirmat Radu Vlădăreanu. 

Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat un "apel urgent", pentru dotarea prioritară a Maternităţii Bucur, devenită linie COVID-19, şi a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria” din Iaşi. 

Maternitatea Bucur din Bucureşti are nevoie de suplimentarea aparaturii existente cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturaţia de oxigen şi frecvenţa cardiacă, pentru a face faţă numărului crescut de cazuri de nou-născuţi din mame COVID pozitive. 

"În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi şi nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă”, precizează oficialii organizaţiei. În ceea ce priveşte Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iaşi, unitatea are nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (unul pentru neonatologie şi unul pentru pediatrie). 

"Este singura unitate care asigură patologia gravă şi foarte gravă din neonatologie şi pediatrie din regiunea Moldovei. Pacienţii internaţi au nevoie de tehnologie de ultimă generaţie pentru tratament şi monitorizare”, mai transmite Salvaţi Copiii, care face un apel la companii să sprijine dotarea celor două spitale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Gabi Roata
19.10.2021, 17:27:16

Atenție la TROLLi profesioniști de pe forumurile Adevarului si nu numai! Propaganda mincinoasa a acestor agenți de influenta ruși omoară ROMÂNI! Lista non exhaustiva a pofilelor de propagandiști care acționează pe Adevărul – CRIMINALI CARE VOR TREBUI SA PLATEASCA: - = aceeaşi mizerie - . CORONER - Alexe Radu - AltGr PrtScr - Bob - butelie ilie - Camelia Sorescu 37 - d4v1de 1sa - Edmond Wolf - Firea Madalin - Fisnet Ion - Gelu Vlad - Iobag Nerfos - ion badea - ion ion - Marius Dumitru - Maat - moftronix6 - No Mercy - Ogor - Stan Toma - stk777 stk777 - Vasile Naftuli - Victor Nagy dovadă a războiului informațional si a strategiei implementate pe scara largă în social media de catre Rusia lui VLADIMIR CEL CORUPT : (fake news, dezinformare, semi-adevaruri alterate, teorii conspirationiste) https://telegra.ph/Din-cugetarile-lui-Edmond-Wolf-AD-2021-10-19 https://telegra.ph/Minciuni-antivacciniste-17-Octombrie-2021---forumurile-Adevarul-10-17 Credits Vocea Mintuitorului.

+11 (13 voturi)
ANTI TROLL Demascatorul de Postaci
19.10.2021, 17:42:43

@moderatorii Adevarului : va rugam sa va treziti si sa va faceti meseria! Nu e vorba de cenzurarea postarilor anti-vacciniste, nu suntem contra dezbaterilor de idei. E vorba de atacurile propagandistice coordonate politic. Adevarul are rensponsabilitatea asupra continutului, azi au murit in Romania peste 500 de oameni, cat ii mai lasati pe trolli GRU + FSB sa ne dezinformeze?

Bank Arly
19.10.2021, 19:00:57

prostii sunt 99% in Romania ta... astia nu au educatie, nimic, pun botu la orice fereste-te singur, Statu-i condus tot de prosti!

-12 (12 voturi)
R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
19.10.2021, 18:00:19

"Aceasta a lansat un "apel urgent" pentru dotarea prioritară cu aparatură a Maternităţii Bucur şi a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" din Iaşi." In the meantime orthodoxul Becali face manastiri anti-femei: https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/femeile-nu-vor-acces-noua-manastire-construita-gigi-becali-valcea-nu-vor-animale-sex-feminin-1_6169b0935163ec427168eea6/index.html

+13 (13 voturi)
Laura Cabrera
19.10.2021, 20:47:42

Posteaza frecvent, are un vocabular redus, e un antivaccinist feroce, si minciunile pe care le scrie sunt in general ridicole. I se baneaza contul? Nicio problema, isi deschide repede altul, sau continua sa posteze de pe un alt cont clona deja existent. Vorbim de postacul "Firea Madalin", banat in repetate randuri, dar de neoprit. Iata o analiza a activitatii si clonelor acestui haiduc al social media: https://telegra.ph/Analiza-forumuri-Adevarul-clonele-postacului-Firea-Madalin-10-19 Copii, nu faceti ca Madalin: ajungeti de rasul lumii in cel mai bun caz. In cel mai rau caz, omorati oamenii creduli care iau de buna ce postati voi.

+12 (12 voturi)
Modifică Setările