Sănătatea în comă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile hoteliere şi echipamentele de ultimă generaţie îi atrag pe pacienţii români în spitalele private
Condiţiile hoteliere şi echipamentele de ultimă generaţie îi atrag pe pacienţii români în spitalele private

Alianța pentru Sănătate din România atrage atenția prim-ministrului și ministrului Finanțelor Publice că în absența unei rectificări bugetare rapide, sistemul de sănătate nu mai poate asigura serviciile garantate populației prin Constituție.

Bugetul construit și nerectificat a lăsat fără finanțare sănătatea în trimestrul IV, susţin specialiştii de la Alianța pentru Sănătate din România (A.P.S.R.).
Tocmai de aceea furnizorii de servicii și produse medicale nu mai au altă opțiune decât să ofere servicii contra-cost.

Biletele de trimitere, rețetele compensate și gratuite vor fi inutile, deoarece nu vor mai putea fi onorate.

„Sistemul de sănătate necesită atenție acum. Este nevoie să se ia măsuri rapide pentru a nu intra în colaps. În acest moment este nevoie de finanțare, de o rectificare bugetară, orice altă măsura fiind inutilă. Cine și-a asumat guvernarea trebuie să vină cu soluții. Sistemul de sănătate este un sistem închis, nu putem vedea nicăieri pe site-uri bugetele aprobate şi execuţia bugetară a acestora în timp real. Nu cunoaştem câte fonduri au fost cheltuite până la un moment dat pentru servicii sau pe programe naţionale. Trebuie imperios crescută transparenţa cheltuirii banilor publici. Ne întrebăm care sunt modalităţile sau soluţiile, prin care putem face ca sistemul să funcţioneze normal, să responsabilizăm persoanele desemnate în funcţiile de decizie pentru a lua măsurile urgente care să ne salveze de la acest declin atât ca specialiști și furnizori cât şi ca pacienţi care căutăm sănătatea într-un sistem bolnav!", a declarat Cristian Hotoboc, Președinte A.P.S.R.

Nu mai suntem asiguraţi

Mai grav, din punctul lor de vedere, pacientul român nu mai beneficiază de statutul de asigurat la serviciile de sănătate decât scriptic.

Rolul asigurării de sănătate este să preia riscul financiar în caz de boală. Practic, trebuie să plătim sume accesibile atunci când suntem sănătoși pentru a nu mai plăti sume mari și inaccesibile în cazul în care ne îmbolnăvim pe neașteptate.

În realitate, decontările de către sistemul public de asigurări de sănătate au devenit tot mai scăzute, ajungând la cote care nu mai reprezintă acoperirea riscului financiar.

Pacienții plătesc de cele mai multe ori între 60 și 100% din contravaloarea serviciilor de sănătate.

„Motivele blocajului din sistemul de sănătate sunt atât subfinanţarea cronică a sistemului cât și faptul că puţinii bani care există sunt prost gestionați, neurmărind adevaratele priorităţi", a declarat Ramona Ştefan, vicepreședinte A.P.S.R. și Președinte la Asociația Furnizorilor de Produse Medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite