Sandu, ANM: „Producătorii de energie regenerabilă angajează firme portugheze, cu prognoze meteo greşite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de energie din surse regenerabile preferă să angajeze firme din Portugalia pentru a le oferi prognozele meteo, chiar dacă acestea nu sunt corecte, în loc să folosească informaţiile furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, susţine şeful ANM, Ion Sandu.

„Din păcate, nu se utilizează informaţia meteorologică de către cei care fac parcuri eoliene sau panouri solare. Să ai posibilitatea să-ţi faci prognoză pe 72 de ore, începând de astăzi, pentru parcul eolian, să ştii cât vânt ai şi să nu foloseşti această informaţie mi se pare destul de grav. Dar eu nu pot să impun asemenea lucru. Se apelează la paliative, se angajează oameni care se pricep la meteorologie, se angajează firme din Portugalia care nu sunt în stare să furnizeze informaţii corecte despre prognoze de vânt sau în cazul radiaţiei solare, care ar fi foarte utile pentru funcţionarea sistemului energetic”, a declarat joi directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Prognozele pe termen lung poate nu oferă foarte mult suport

El a spus că prognozele pe termen lung poate nu oferă foarte mult suport, însă cele pentru două săptămâni, pe regini sau ale temperaturii trebuie utilizate, mai ales de către instituţiile statului.

„Administraţia Naţională de Meteorologie este de interes naţional. Dacă aceste instituţii (Ministerul Energiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.) sunt interesate să aibă toată informaţia meteorologică, noi putem pune o aplicaţie la asemenea instituţii, cum am pus la Ministerul Transporturilor. Că au toată informaţia meteorologică de care dispune ANM. Deci putem pune la dispoziţia instituţiilor statului informaţii care să fie utilizate în sensul îmbunătăţirii activităţii”, a afirmat Sandu.

El a arătat că în perioada următoare temperaturile vor fi normale din punct de vedere climatologic. „În această iarnă, pornind de la o analiză logică, nu ne aşteptăm să avem două-trei săptămâni consecutiv temperaturi de minus 15 grade. Asta nu înseamnă că nu poţi avea două-trei zile cu temperaturi de -20 de grade”, a mai spus şeful ANM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite