Societate

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Sanitas şi Federaţia Solidaritatea Sanitară dau startul protestelor în Sănătate

0
19 Feb 2019 15:52:43
Autor: Claudia Spridon
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Sindicaliştii de la Sanitas anunţă că începând cu luna martie vor demara proteste în Sănătate. Principala nemulţumire a sindicaliştilor e legată de drepturile salariale ale angajaţilor care, spun ei, ar urma să piardă bani în perioada următoare.

UPDATE Şi Consiliul de Coordonare al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” a decis, marţi, declanşarea protestelor pentru apărarea salariaţilor împotriva scăderii veniturilor salariale. Protestele încep, între 25 şi 28 februarie, cu pichetarea consiliilor locale, a prefecturilor, a Ministerului Muncii şi a Ministerului Finanţelor. Dacă salariaţii din sănătate vor constata, odată cu fluturaşii de salariu din luna martie, că le-au scăzut veniturile, se va declanşa conflictul de muncă, din 18 martie.
 
„Ţinând cont de faptul că am asistat deja la proteste spontane în diverse unităţi sanitare din ţară şi că există semnale clare că acestea se vor propaga cu rapiditate pe măsură ce angajaţii vor încasa salariile pentru luna ianuarie 2019 şi vor constata că înregistrează pierderi de venituri sau că acestea nu cresc deloc, vor fi organizate proteste”, anunţă Sanitas. 
 
Concret, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a hotărât să înceapă organizarea de acţiuni sindicale revendicative după următorul program:
 
- 20.02. – 01.03.2019 convocarea Comisiilor de dialog social la nivelul Prefecturilor judeţene şi a Municipiului Bucureşti; pichetarea autorităţilor locale;
- 06.03.2019 – Pichetarea Ministerului Finanţelor Publice;
- 13.03.2019 – Pichetarea Ministerului Sănătăţii;
- 20.03.2019 – Pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale;
- 03.04.2019 – Miting în Bucureşti.
 
Revendicările Federaţiei SANITAS sunt:
 
1. Eiminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială.
2. Calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.
3. Asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
4. Includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite.
5. Eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri.
6. Corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială.
7. Negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului - Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările