Sărbătoare dublă pentru romii creştini ortodocşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoare dublă pentru romii creştini ortodocşi. Ziua Internaţională a Romilor este în acest an luminată şi de cea mai importantă sărbătoare a creştinilor – Învierea Mântuitorului!

Ambele evenimente sunt despre iubire şi pace, despre toleranţă şi acceptare, despre cooperare şi speranţă, despre umanitate dincolo de diferenţele identitare fireşti. Creştinismul este o religie universală care are ca fundament iubirea, încrederea şi prietenia. Şi, ca un gest demn de urmat, Dumnezeu îşi trimite propriul fiu printe noi oamenii pentru a ne propăvădui această cale. Cea mai mare parte a romilor din România sunt creştini ortodocşi, o bună parte neoprotestanţi (un fenomen în creştere) şi un număr relativ mic de musulmani în sudul României. Ziua Internaţională a romilor reprezintă un moment de reflecţie şi afirmare a naţiunii rome şi a simbolurilor acestora, în speranţa că îşi vor gasi drumul într-un spaţiu care nu le-a fost tocmai prietenos de-a lungul istoriei.

Evenimentul este marcat şi de Preşedintele României, Klaus Iohannis, printr-un mesaj postat pe site-ul preşedinţiei: „De Ziua Internaţională a Romilor, transmit gândurile mele bune cetăţenilor de etnie roma din ţara noastră! Ca în fiecare an, 8 aprilie constituie şi un prilej potrivit de a readuce în atenţia publică problemele cu care se confruntă una dintre cele mai numeroase minorităţi etnice din Europa, care este încă expusă diverselor forme de excludere socială şi de marginalizare.Este important să înţelegem care sunt tradiţiile, valorile, aspiraţiile şi nevoile comunităţilor rome, pentru a identifica acele soluţii care contribuie concret la incluziunea socială a membrilor minorităţii rome, prezervând, în acelaşi timp, identitatea lor culturală.În anul Centenarului României, trebuie să evidenţiem contribuţia cetăţenilor de etnie roma la istoria şi diversitatea societăţii noastre. Suntem, în aceeaşi măsură, datori să sprijinim această minoritate în rolul pe care îl joacă în consolidarea ţării noastre ca un spaţiu al coeziunii sociale şi al solidarităţii în jurul marilor proiecte naţionale, construite pe valorile toleranţei şi respectului reciproc.”

Guvernul României, prin consilierul de stat Dana Varga, de etnie romă, a publicat pe site-ul instituţiei următorul mesaj: ”But bersa angle Romale! La mulţi ani tuturor romilor! 8 Aprilie – Ziua Internaţională a Romilor este o celebrare a afirmării identităţii culturale şi naţionale a minorităţii romilor în întreaga lume. În istorie, în spaţiul românesc, romii au fost atestaţi documentar în urmă cu peste 500 de ani, ca robi domneşti şi mănăstireşti. Începutul luptei pentru emancipare politică şi culturală a romilor a avut loc în perioada interbelică. În perioada de după 1989, pe fondul libertăţii reinstaurate în societatea noastră, mişcarea asociativă, politică şi culturală a romilor din România a cunoscut un avânt şi o diversitate comune cu cele ale celorlalte minorităţi. Romii, alături de celelalte 18 etnii au primit statut legal de minoritate naţională, câştigându-şi, rând pe rând, drepturile sociale, culturale şi politice, pe fondul tranziţiei către o societate democratică. După 28 de ani de tranziţie, putem trage linie şi să recapitulăm: România a fost primul stat european care a introdus măsuri afirmative în educaţie pentru accesul romilor în învăţământul liceal şi universitar şi, totodată, primul stat care a adoptat o strategie guvernamentală pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor. Toate aceste eforturi pot fi durabile doar dacă fiecare dintre noi, ca cetăţeni, romi şi neromi deopotrivă, ne aducem contribuţia în combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre romi. Este nevoie să ajutăm, în loc să blamăm, să construim, în loc să victimizăm, să-i învăţăm pe semenii noştri, acolo unde ei nu înţeleg sau fac în mod greşit şi să facem noi înşine un efort să-i înţelegem mai bine pe cei de lângă noi. Astfel, vom putea privi în urmă şi să spunem: Am contribuit şi eu! Astăzi, aş vrea să felicit fiecare copil de etnie romă care face efortul de a merge la şcoală, pe fiecare mamă romă care îşi duce copiii în sistemul educaţional şi contribuie în felul ei la îmbunătăţirea vieţii acestora, pe fiecare dintre artiştii care prin munca lor ne aduc mai aproape de valorile acestei etnii, pe fiecare florăreasă care a reuşit să păstreze tradiţia, pe fiecare funcţionar public de etnie romă care a înţeles că cea mai bună modalitate de a îmbunătăţi sistemul este să faci parte din el. Urez romilor din România şi de pretutindeni: La mulţi ani! But bersha angle, Romale! Paşte Fericit! Baxtali Patraghi!”

Astfel, sper ca sensul proverbului ”ţiganul e ţigan şi-n ziua de Paşte” să capete cu totul o altă semnifiaţie pentru romi şi să se bucure de faptul că sunt creştini (cei care sunt) şi că sunt romi, căci ambele dimensiuni identitare (religie şi etnie) sunt parte din umanitatea noastră! La mulţi ani şi înţelepciune tuturor creştinilor, romilor, oamenilor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite