Societate

articolul anterior articolul urmator

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Condiţii speciale pentru pelerinaj

6
23 Oct 2021 07:03:29
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Basilica.ro
FOTO Basilica.ro

Pelerinajul de Sf Dimitrie cel Nou continuă, sâmbătă, în Bucureşti, moaştele sfinţilor fiind aşezate în Baldachinul Stinţilor. Organizatorii au anunţat condiţii speciale de derulare a manifestărilor, astfel încât să fie evitată aglomeraţia.

Moaştele Sf. Dimitrie cel Nou, ale Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ, ocrotitorul românilor de pretutindeni, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi cele ale Sf. Nectarie au fost aşezate, sâmbătă, pentru închinarea credincioşilor în Baldachinul Sfinţilor situat în apropierea Catedralei Patriarhale, anunţă basilica.ro.  
 
Moaştele au fost scoase spre închinare încă de joi, în pridvorul lăcaşului de cult.  
 
Acesta este cel de-al doilea an în care Sărbătoarea Sfântului Dimitrie se desfăşoară în condiţii de maximă rigoare, impuse de restricţiile sanitare cauzate de Covid-19. Ceremoniile au fost programate pe durata a şapte zile, pentru a evita aglomeraţia.  
 
Moaştele vor rămâne afară pentru credincioşi până joi, 28 octombrie.  
 
Condiţii speciale de pelerinaj:  
 
Accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane, păstrând distanţa de 1,5 m între ele.
 
Pe traseul unic de acces vor fi trasate marcaje clare de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei necesare distanţe.
 
Pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea strictă a normelor igienico-sanitare.
 
Se va crea un flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie.
 
Voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi pelerinilor materiale de dezinfectare şi măşti (dacă nu au).
 
De asemenea, voluntarii vor oferi pelerinilor pachete alimentare (aprox. 20.000) în condiţii de maximă igienă: sandwich, biscuiţi/eugenii, apă plată în sticle sigilate. Toate produsele distribuite vor fi însoţite de certificat de conformitate.
 
După închinarea la Sfintele Moaşte, pelerinii care se îndreaptă spre strada 11 iunie vor primi de la voluntarii prezenţi agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate.
 
Pe esplanada din faţa Altarului de vară al Catedralei Patriarhale vor fi marcate locurile pentru pelerinii care vor asista la slujbele oficiate în aer liber. Ţinându-se cont de suprafaţa disponibilă aici, vor fi instalate 200 de scaune, respectându-se o distanţă de 1,5 m între ele.
 
Din motive sanitare, raclele cu Moaştele Sfinţilor vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent; 
 
Programul slujbelor:  
 
Sâmbătă (23 octombrie) şi luni (25 octombrie) 2021, slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioşi.
 
Marţi, 26 octombrie 2021, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală. 
 
Miercuri, 27 octombrie 2021, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

gyll
23.10.2021, 07:57:53

Dacă eu nu mă ocrotesc și aștept "sfintele moaște "să mă ocrotească de mult eram oale și ulcele. Cum poți abera în articol în așa hal?

+8 (8 voturi)
Capra Gheorghe
23.10.2021, 08:22:33

nu am crezut ca voi spune asta dar…lasa-i sa merga, lasa-i sa moara daca asa doresc… vor deveni agresivi daca insisti sa-i ajuti sa traiasca !

R e l i g u l o u s@Vancouver.Canada
23.10.2021, 21:14:20

GyLL, ALTEȚA DVS REGALĂ...bă pisicuț albăstrel și pufoșel...la voi la pocăiți cum e băă tataie?? Învațați-ne vă rugăm prea Albăstrimea DVS Regală.. Păcat că au dispărut de pe forum comentatorii adevatrati. Au rămas albăstrele destrea străvezii...

-7 (7 voturi)
mufus
23.10.2021, 08:47:33

ce trebuie sa se intimple sa constientizati treaba cu moastele? nu e o practica crestina. cit timp va mai bateti joc de institutia aia si de oameni?

+1 (1 vot)
Roy Walker
23.10.2021, 13:30:32

Cititori ai discutiilor BTL, ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! Cat timp conturile trollilor platiti nu vor fi suspendate, acest mesaj va continua sa apara. Luv u!

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările